Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

zondag 21 juni 2015

Spelen met toer vier en vijf


Na 80 beren gehaakt te hebben voor Berendekens had ik er wel even genoeg van. Omdat ik nog wat grannymodellen had liggen, die ik nog op "papier" wilde zetten heb ik me maar weer eens op de populaire vierkantjes gestort. Het vervelende hiervan is, dat ik bijna geen enkel vierkant gewoon afhaak, want terwijl ik met een vierkant bezig ben, zit ik al hakend, het model alweer te veranderen. Hoe dat dan gaat zal ik even beschrijven. Stel, ik ben bezig met het haken van een vierkant dat in het midden een cirkel heeft, die in toer drie overgaat in een vierkant. Mijn hersenen gaan dan sneller dan mijn handen, en dan vind ik bijv. de cirkel te klein, of de overgang van rond naar vierkant niet vloeiend genoeg, en ga zo maar door. Tijdens het haken bedenk ik vanalles, zodat er uiteindelijk een heel ander vierkant uit mijn handen komt dan ik van plan was.

Nu dus de "Granny met supercirkel" en verscheidene variaties.

Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats of in de hoek met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

toer 1. 8x [1 stokje, 1 losse]

toer 2. 8x [3 stokjes, 1 losse] om de 1-losseboog

toer 3. 8x [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes] om de 1-losseboog

toer 4. begin **in een 2 lossenboog met 1 vaste, 1 losse, 1 vaste], 3x [2 lossen, 2 stokjes overslaan, 1 vaste], 2 lossen**. Tussen de ** nog 3x herhalen. De punten [1 vaste, 1 lossen, 1 vaste] zijn de hoeken.

toer 5. Om de 2-losseboog in de hoek [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes], in de volgende vier 3-lossenbogen resp. [2 stokjes, 1 halfstokje], [1 halfstokje, 2 vasten], [2 vasten, 1 halfstokje] en als laatste [1 halfstokje, 2 stokjes]. Dan volgt weer een hoek.

toer 6. In de hoeken [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes], verder tussen de hoeken, stokjes op de alle steken. [20 stokjes per zijkant]

toer 7. In de hoeken [2 halve stokjes, 3 lossen, 2 halve stokjes], tussen de hoeken, [1 losse,2 stokjes overslaan, 1 halfstokje tussen de de stokjes]. [nb. verborgen steek overslaan] [10 blokjes per zijkant]

toer 8. In de hoeken [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes], stokje op het 2e stokje van de vorige toer, 2 stokjes in de blokjes, 1 stokje in de laatste steek, [26 stokjes per zijkant, incl. de hoekstokjes]

Voor mij werd dit een vierkant precies 15x15 cm wat genoeg is voor een granny square voor Berendekens. Hij is natuurlijk altijd uit te breiden met meerdere toeren. In de hoeken dan in iedere toer [2 steken, 3 lossen, 2 steken] haken.

Op de onderstaande foto staat hetzelfde patroon maar dan met twee kleuren. In de linker startte ik in toer 4 met rood en in de rechter met toer 5.


Een andere variatie staat op de volgende foto. Ik verving in toer 4 de [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes] door 6 stokjes. Verder zijn de in de linker en rechter weer de kleurwissels als boven beschreven.

Uiteindelijk hoop ik tenslotte een oplossing te hebben gevonden voor dit [luxe]probleem van steeds maar weer andere vierkanten maken. Ik stop een audioboek in mijn oor. Door naar een boek te luisteren verander ik minder en ga gewoon doen wat het patroon voorschrijft. Dat maakt me produktiever en kan Berendekens nog meer grannydekens naar de kindjes sturen.Gemaakt: 19 juni 2015
Patroon: 20 juni 2015

Ontwerp: Willy Haarsma.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten