vrijdag 19 december 2014

Beren lief en leed

BEREN LIEF- EN LEED

Hoe raar kan het lopen. Mijn hele leven lang roep ik al "Ik heb niets met beren" en Beren zijn wilde dieren en hebben geen kleertjes aan". Maar een half jaartje terug kwam ik in een heftig gewetensconflikt, want toen ik de bezigheden zag in de facebookgroep "Berendekens" wist ik het niet meer. Wat een schitterende doelstelling had die groep! Ik startte met een stapel granny squares, maar al heel snel begreep ik, dat als ik mijn overcomplete "softwol" wilde ophaken, ik beren zou moeten gaan haken. Nu zes maanden later heb ik een kleine 30 beren gehaakt en het eind is nog lang niet in zicht. Van het berenhaken bedoel ik, want de softwol is gelukkig bijna op.

Toch heeft het berenhaken een nadeel. Het klinkt heel vreemd, maar het geeft te weinig afwisseling om steeds weer een nieuwe creatieve blog te schrijven. Ik heb in de afgelopen maanden verschillende bestaande patronen uitgeprobeerd en ook wat geprobeerd te ontwerpen en het resultaat is, dat ik nu werk met een paar "standaardpatronen", die uitgebalanceerd zijn op aantal wol en vulling mbt. de kosten. Wat ik durfde te publiceren heb ik intussen al in een blog verwerkt, maar met de andere combinaties ben ik bang de copyrightregels te overtreden, dus plaats ik ze [voorlopig?] niet.

Tot zover de uitleg van mijn povere blogaktiviteiten van de laatste maanden. Hoe nu verder? Uiteraard ga ik gewoon door met haken en het plaatsen van foto`s van mijn werk. Alle beren zijn te zien in een fotoalbum op mijn fb-pagina [hier] en op een speciaal bord op Pinterest [hier] en mocht ik een nieuw idee, patroon of zomaar wat te melden hebben, plaats ik het natuurlijk gewoon weer hier.


Dat wilde ik even kwijt zo aan het eind van het jaar. Alle volgers, lezers, familie en vrienden wens ik fijne feestdagen en ik besluit met een nieuwjaarswens met natuurlijk notabene een kerstbeer erop. Wie had dat zes maanden geleden kunnen denken!!!

maandag 17 november 2014

Mini Ring of Change


Hij is af!!!


Of ik hem helemaal met houtlijm ga insmeren weet ik nog niet. Ik ga er eerst even gewoon van genieten. En nu dus terug naar de beren. :-)



Op 14 november schreef ik dit:

Na mijn vijfde [beredekens]beer in vrij korte tijd vond ik het wel eens even tijd voor wat afwisseling en omdat deze ring of change, het schitterende patroon van Frank O`Randle http://www.ravelry.com/patterns/library/mini-rings-of-change  [free Ravelry download], al een tijdje heel hoog op mijn verlanglijstje stond was de keuze snel gemaakt. Toen ik in mijn katoenvoorraad dook wist ik genoeg. Dit moest gaan lukken zonder aankoop, want hoewel een bezoek aan de brei- en katoenwinkel erg leuk is, zat die voorraadbak nog behoorlijk vol. Een vervelende bijkomstigheid was alleen dat mijn lijf weer niet naar mijn hoofd luisterde, en door de pijn in mijn schouders moest ik na een toer of 20 behoorlijk wat gas terugnemen. Iets wat natuurlijk bij de beren ook zou zijn gebeurd, maar ja eraan willen is een ander verhaal. Na een bijna slapeloze nacht piepte ik echter wel anders en nu haak ik maximaal maar twee toeren per dag. Mijn blog is dus blij, want ja, ook ik kan helaas maar één ding tegelijk.




Maar genoeg gezeurd over mijn schouders. Wat ga ik met deze schitterend grote gehaakte cirkel doen? Gebruiken waarvoor hij bedoeld is, dus als kleedje op de tafel werkt niet, dat heeft het verleden wel geleerd en voor opspannen in een ring is hij veel te groot. Blijft er eigenlijk maar één ding over. Helemaal insmeren met houtlijm en er een wandversiering van maken. Maar oei!, daartegen komt mijn conservatief denken toch een beetje in opstand. Eerst helemaal haken en dan helemaal insmeren met houtlijm. Toch wordt het mooi, ik weet het want ik heb het bij een kleinere cirkel al eerder gedaan. Maar .... eh.... houtlijm en zo`n grote???  Hahaha, dank zij mijn onwillige lijf heb ik nog even tijd om aan het idee te wennen.

zaterdag 15 november 2014

Bellabeer

Dit patroon durf ik met enige voorzichtigheid betreffende copyrights wel op mijn blog te zetten. Niets is helemaal zelf verzonnen, maar precies dezelfde beer ben ik het ook nergens tegengekomen. Alle beren hebben in principe dezelfde opbouw en de combinatie van meerderen en minderen maakt het model. Als je de basis even doorhebt kan je niet gauw fout gaan en dat was hier ook het geval. Ik ben uitgegaan van mijn overtollige materiaal, wat bestond uit een veel te grote voorraad Zeeman Soft. Bij gebruik van die wol dubbeldraads wordt de hoogte van de beer 35 cm. Maar ook van de Biancawol [Wibra] is hij/zij schattig, alleen ongeveer éénderde kleiner.

Ik heb een sterk vereenvoudigde manier gevonden deze patronen te beschrijven, omdat de basis van alle onderdelen hetzelfde is. Het is even een uitleg, maar dan zijn toernummers niet meer nodig en kan ik volstaan met simpele cijferrijen. Die cijferrijen staan voor het aantal steken wat in de desbetreffende toer wordt gehaakt.
De beer is spiraalsgewijs gehaakt. Dus geen halve vasten aan het eind van de toer om deze af te sluiten, maar alleen een stekenmarkeerder of [wat ik na enig oefenen uiteindelijk gemakkelijker vind] slechts een draadje om het begin van de toer aan te geven.

Uitleg van de basis.
Alles is gehaakt in vasten.
Ik heb slechts 3 afkortingen gebruikt. Tw:
vmeer=2 vasten in vaste
2sam=2 vasten samenhaken.
-xxx = een evt. kleurwissel. Dit zijn de vier gekleurde "padjes" bij de "armen" en "poten".

Bij elk onderdeel staat een rij cijfers. Die begint bijna altijd met 6 en gaat in een veelvoud van 6 door tot als hoogste 48. Dwz.
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 6x [1 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 18 vasten
Toer 4. 6x [2 vasten, 1vmeer] =van 18 naar 24 vasten
Toer 5. 6x [3 vasten, 1vmeer] =van 24 naar 30 vasten.
Toer 6. 6x [4 vasten, 1vmeer] =van 30 naar 36 vasten.
Toer 7. 6x [5 vasten, 1vmeer] =van 36 naar 42 vasten.
Toer 8. 6x [6 vasten, 1vmeer] =van 42 naar 48 vasten.
Of minderen:
Toer 1. 6x [6 vasten, 2sam] =van 48 naar 42 minderen.
Toer 2. 6x [5 vasten, 2sam] =van 42 naar 36 minderen.
Toer 3. 6x [4 vasten, 2sam] =van 36 naar 30 minderen
Toer 4. 6x [3 vasten, 2sam] =van 30 naar 24 minderen
Toer 5. 6x [2 vasten, 2sam] =van 24 naar 18 minderen
Toer 6. 6x [1 vaste, 2sam] =van 18 naar 12 minderen

Eenmaal het nummer is dus één toer. Als er voor het nummer 2x staat, betekent het, dat het stekenaantal twee toeren moet worden gehaakt. In de tweede toer wordt dus niet gemeerderd of geminderd.
Er zijn drie uitzondering in de cijferreeks. Tw. 6x [4 vasten, 2sam] =van 24 naar 20 minderen in de oren, 10x [1 vaste, 2sam] =van 30 naar 20 minderen in de poten en 8x [1 vaste, 2sam] =van 24 naar 16 in de armen. 


Gemaakt: 10 november 2014
Patroon: 10 november 2014
Ontwerp: Willy Haarsma.

maandag 27 oktober 2014

Poezenpannelappen

Ha dat is grappig. De heerlijke nostalgische poezenpannenlappen komen weer eens om de hoek kijken in de bestandenlijst van de haakgroep Dutch crochet a granny a day 2013.     

 Ik heb er geloof ik als eens eerder over geblogd maar het blijft leuk om die supergoede oude Ariadnepatronen terug te zien. Ik had jaren een abonnement, maar na de omslag naar lifestyle vond ik er niets meer aan. Wat een schat aan patronen heb ik toen binnen mijn bereik gehad. Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd en opruimerig dat ik was en ben, heb ik de hele boel weggedaan. Gelukkig vind ik nu via internet verschillende patronen terug. Nu dus deze superpoezenpannelappen. Eerst in een andere groep, maar nu dus met een goed en duidelijk patroon. Bedankt Eline voor het beschikbaar stellen! 

Op het moment dat dit patroon in het blad verscheen, deed ik een cursus vakleerkracht handwerken op de PA in Alkmaar. Iedere week kregen we drie opdrachten in verschillende technieken als huiswerk. Ik probeerde er altijd iets byzonders van te maken en bij een haakopdracht heb ik drie van deze pannelappen gebruikt om een 'zakkenlap" te versieren. Ook toen al vond ik deze modellen veel te mooi om er mijn hete pannen op los te laten.



De zakkenlap hangt al jaren bij mij in de kast en wordt nog steeds gebruikt; de cursus was een heleboel kennis, lol en hard werken. Voor de klas heb ik helaas niet gestaan [tenminste niet betaald].  Den Haag  besliste anders. In een van de eerste bezuinigingsrondes in het onderwijs waren de vakleerkrachten de klos. Gymnastiek [en bewegen dus] was veel belangrijker dan het leren van een zinvolle vrijetijdsbesteding. En als ik eerlijk ben, moet ik, hoe jammer ook, de scholen in die keuze gelijk geven.  

maandag 20 oktober 2014

Een bee[r]tje van dit en een bee[r]tje van dat......

Zijn jullie ook zo`n fan van het in elkaar zetten van beren? Ik hoor het van iedereen. "Het haken is leuk, maar o, jee, het in elkaar zetten!!". Nou tot dat mensenras behoor ik dus ook. Steeds weer zoek ik mogelijkheden, om die losse delen zoveel mogelijk in te perken. Zo ook weer bij deze beer. Het scheelde mij in ieder geval twee poten. Ik heb nog gedacht om ook de "armen" [tussen aanhalingstekens, want beren hebben volgens mijn bescheiden mening geen armen maar vier poten] er meteen aan vast te haken, maar dat ging zo een twee drie niet lukken.

Deze beer heb ik dus zelf samengesteld. "Ontworpen" durf ik niet te schrijven, want het is:
1. [en daar lijkt hij/zij het meeste op] de pyamabeer van Ida Herter [Ravelry],
2. een vleugje lalylala,
3. de kop lijkt op de forever friends beer van Krissie
4. de buik is van Benny, een kleinere versie van de forever friendsbeer, die ik zelf heb omgerekend,
5. een sliertje van 3 stokjes als dasje.





Toch wil ik uitdrukkelijk schrijven dat geen enkel onderdeel exact is overgenomen, alle stekenaantallen en maten zijn veranderd. Dat is juist zo leuk. Wat langere poten, lijf of dikkere kop. Nou simpel toch, gewoon wat steken meer of minder. Zelfs dit laatste model is niet veilig. Ik zit nu alweer te denken aan wat langere poten en "armen". Maar nee, toch maar niet, want dan begint hij/zij wel erg op een lalylala te lijken. Heerlijk is dit, steeds een andere beer, geeneen is hetzelfde.



En nu?  Mijn aantekeningen durf ik hier niet bij te zetten, daarvoor lijkt hij/zij teveel op de al bestaande beren uit kooppatronen. Dus als je hem graag wil maken, zou je hetzelfde als ik moeten doen. Goed kijken naar de foto`s en niet bang zijn om hele stukken uit te halen en  overnieuw te doen. Succes!











[wachtend op de "armen"]

zondag 12 oktober 2014

Opruimen



Ik zit op het moment met dikke tevredenheid naar twee foto`s te kijken die voor mij op tafel liggen. De eerste is van 6 juli 2014 en de tweede van vandaag. Het verschil is overduidelijk. Dat is nog eens opruimen. De eerste foto toont namelijk een grote volle bak met Saskiawol van de Wibra en op de tweede zijn nog maar vijf kleine bolletjes te zien. Het verschil is het resultaat van een kleine vier maanden stevig doorhaken. Inclusief nog wat kleine bolletjes van een uitgetrokken cal-deken en nog een paarse bol Saskia van dochter Suzanne, kon ik Berendekens verrassen met ruim 170 granny squares. Kijk dat is nog eens leuk!



De tweede bak [foto is ook van 6 juli 2014] die bij mij in de kast staat, zit vol met Softwol van Zeeman en levert wat meer problemen op. Gelukkig is hij al voor de helft leeg, maar geloof me voordat van deze wol helemaal op is, zullen er nog heel wat beren geboren moeten worden.









De jongste telgen van mijn berenfamilie zijn allemaal gehaakt van deze wol. Dubbeldraads, dat wel, want anders werden het wel erge kleintjes.


donderdag 25 september 2014

Matrosjka wordt beer-2


Hoera vandaag was de winkel eindelijk open. "Eindelijk vulling!", en ik heb meteen maar twee zakken gekocht. Dat was zoals te verwachten was een rib uit mijn lijf, maar het voordeel is dat ik nu voorlopig even voort kan. Thuisgekomen heb ik heel laf, eerst het gemakkelijkste klusje gedaan, waardoor het lichtblauwe ff-beertje nu een vriendje heeft. Daarna ontkwam ik er niet meer aan en ben aan "mijn" Bina begonnen. De kop aan het lijf naaien ging redelijk snel, het staartje moest ik overhaken, want het was te dik en de armen moest ik nog helemaal maken. Dat was logisch, want de lengte daarvan kon ik pas goed bepalen toen de rest in elkaar zat. Het haken van die armen was de grootste klus. Gelukkig kon ik de afhechtdraden knopen, want ik zou me anders geen raad hebben geweten, met die smalle kokerarmpjes. Maar alles is gelukt. Met haar 48 cm. hoogte is ze een uit de kluiten gewassen en schattige beer geworden. Joepie weer wat af!!!




O, ja, toch ook maar even een fotootje van het ff-beertje. Een echte jongensbeer!!!!

dinsdag 23 september 2014

Matrosjka wordt beer

Ik was in eerste instantie helemaal weg van de matrosjka van Lalylala, maar toen ik het hoofd, muts en lijf eenmaal had gehaakt, begon ik te twijfelen. Verdorie, zij werd veel groter dan ik verwachtte en erger, wat moest ik nou weer met zo`n, weliswaar schattige, maar grote pop in de kamer. Helemaal foute boel dus. Uittrekken was wel heel erg zonde van alle werk, dus na een flinke denksessie besloot ik die matrosjka maar om te rekenen naar een beer. Die kon ik in ieder geval kwijt bij Berendekens en dan maakte ik er ook nog een kind blij mee. Het was helaas niet echt "zo gezegd, zo gedaan", want het hoofd was met de veiligheidsogen al helemaal klaar, dus kon ik daar niets meer aan veranderen. Het lijf, wat meer op een buideltasje leek, kon ik echter wel zonder problemen uittrekken. Toen ben ik gaan zoeken tussen mijn Lalylalapatronen, welk hoofd in grootte het meeste overeenkwam met wat ik al had. Gelukkig was dat beer Bina en met een kleine aanpassing hier en daar ben ik het lijf overnieuw gaan haken. Toen stuitte ik op een tweede probleem. Mijn roze wol was wel genoeg voor de matrosjka, maar of dat ook gold voor de beer betwijfelde ik. Ook was ik niet zeker of ik thuis [ik was nog op mijn vakantieadres] nog een extra bolletje roze had liggen of niet. Halverwege het lijf ben ik gestopt om thuis eerst maar eens rustig de balans op te nemen.


Thuis gekomen werd het al snel duidelijk dat er geen bolletje roze was. Oei wat nu? Na een mislukte poging bij Zeeman in Medemblik had ik genoeg van het zoeken naar wol en ik stapte over naar plan B. De beer zal met een streepjestrui door het leven moeten gaan, dan zou ik het wel redden met de wol.
 

Op 21 september schreef ik op fb"

Hier mijn laatste zwart-witje voor de "zwart-wit 5-daagse". Zoals ik in mijn vakantie al meldde, zit ik enorm te hannessen met die grote knuffel, waarvoor ik zonodig zelf een lijf, armen en verdere ledematen moest fabriceren. Dat komt ervan als je een matrosjka wil haken en halverwege besluit dat zij eigenlijk toch niet zo leuk is. Ik besloot haar maar om te bouwen tot beer, want die kan ik altijd gebruiken. Tot overmaat van ramp bemerkte ik halverwege, dat ik veel te weinig roze wol heb om hem/haar in effen roze af te maken en natuurlijk is die kleur ook in de winkels in geen velden of wegen te bekennen. Streepjes van een andere kleur dan maar en heel hard bidden dat het dan wel uitkomt. Welke kleur ik gekozen heb? Hahahaha dat is de grap van de zwart-wit foto. Jullie zullen moeten wachten tot die verhipte knuffel af is.

Nu liggen hier twee beren, maar afmaken ho, maar. Vandaag heb ik 30 km gereden om vulling te kopen, maar ook dat was me niet gegund. In de eerste winkel was de vulling uitverkocht en de tweede winkel vond het nodig om na een gesloten maandag, ook dinsdagmiddag dicht te gaan. Daar stond ik dan om 10 over 12 behoorlijk pissig voor een dichte deur. Ja, ik weet het, Op het platteland wonen is fijn, maar voor hobbywinkels moet je hier niet wezen. Morgen nog maar weer eens proberen. Het worden echter zo wel dure beren met al autoritjes voor het goede doel.  

donderdag 28 augustus 2014

Twee Emmies wordt drie Emmies


























Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Ze zijn zo schattig!!!  

Toch gaan ze dinsdag de deur uit. Dat is ook wel logisch want om nou, hoe schattig ook, ze allemaal in huis te laten staan, is ook geen doen. Dan maar naar een goed doel. In dit geval voor Berendekens, waar ik ook al die vierkanten voor heb gehaakt. Dat gaat trouwens ook goed. De teller staat al op 91 en met Ingrids vierkanten erbij halen de 100 gemakkelijk.







En toen we toch bezig waren, hebben we, na eerst alle vijf Emmies [dus drie van mij en twee van Ingrid] ook alle beren, die we tot nu toe hebben gemaakt, maar op de foto gezet.






















Toen we de hele familie op de bank en op de foto hadden gezet, kwam Ingrid tot de ontdekking dat mijn oranje, paarse en brunabeer nogal bloot waren ten opzichte van de rest. En dan te bedenken dat ik degene was die zat te zeuren om haar donkerbruine beren van een fleurig dasje te voorzien, om de boel wat op te vrolijken. In eerste instantie wilde zij er niet echt aan. "Beren, dragen geen kleertjes", was haar standpunt, waarvoor best veel valt te zeggen, maar zijnde een knuffel en voor kinderen, etc, etc, heeft ze het uiteindelijk toch maar gedaan. Nu zag ze ineens mijn blote beertjes, dus ja dat kon natuurlijk niet. Dus om een lang verhaal kort te maken, zat ondergetekende vanmiddag nog even snel drie dasjes te haken.



woensdag 20 augustus 2014

Twee Emmies

Oei dat is lang geleden! Maar geen blogjes, wil niet zeggen, dat ik niets gedaan heb. Integendeel.

Zoals de titel al zegt, heten deze beren "Emmie, de kleine beer" en het patroon ervan is HIER te vinden. Ik zocht iets waarmee ik wat Zeeman Soft wol kon opmaken, want die mocht voor de vierkanten voor Berendekens niet worden gebruikt. 

De eerste, die ik van de bovenvermelde wol dubbeldraads haakte, zag een weekje geleden het levenslicht en werd op facebook zo aangekondigd.
















Ik vond haar reuze schattig en wilde haar eigenlijk ook eens uitproberen in de Saskiawol van de Wibra. Vanmiddag zag dus nummer twee het levenslicht. Ook in een kleur die voor de berendekens ongeschikt is.

Ze mogen er zijn; alletwee. Toch is de oranje Emmie iets kleiner, maar daarom is ze zeker niet minder lief.  

dinsdag 29 juli 2014

Granny met grote cirkel


Heerlijk die zomer zoals hij de laatste dagen is. Met een audioboek in je oor, in de tuin, heerlijk haken voor Beredekens. Steeds verschijnt er weer een andere granny. Sommige heb ik al geplaatst, en hier dus weer een nieuwe. Ik vind het zowat de mooiste tot nu toe.

Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

Toer 1. [kleur A]
5 lossen, 7x [1 stokje, 1 losse] in de 1e losse. [dat is dus totaal 8 stokjes met 1 losse ertussen]
Toer 2. [kleur A]
Om elke 1-lossenboog 3 stokjes met 1 losse ertussen. Dat is het rondje.
Toer 3. [kleur B]
om elke 1-lossenboog 1 vaste, 4 lossen.
Toer 4. [kleur B]
[2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes, 1 losse] om de 4-lossenbog,
Toer 5. [kleur A]
[3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes] =hoek om een 2-lossenboog,
1 losse, 3 hstokjes om de volgende 1-losseboog,
1 losse, 3 vasten om de volgende 2-lossenboog,
1 losse, 3 hstokjes om de volgende 1-losseboog,
1 losse en de volgende hoek. Nu is het een vierkant geworden.
Toer 5. [kleur A]
In de hoeken [3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes], ertussen clusters van 3 stokjes met 1 losse ertussen.
Zo kan je blijven herhalen. Voor berendekens was mijn laatste toer met halve stokjes.

Gemaakt: 29 juli
Patroon: 29 juli
Ontwerp: Willy Haarsma.

zondag 27 juli 2014

Granny met cirkel

Dit is een heel simpele granny die al hakend voor berendekens ineens ontstond.



Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

Toer 1.
5 lossen, 7x [1 stokje, 1 losse] in de 1e losse. [dat is dus totaal 8 stokjes met 1 losse ertussen]
Toer 2.
Om elke 1-lossenboog 3 stokjes met 1 losse ertussen
Dat is het rondje.

Toer 3.
4x [3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes =hoek] om de 1e 1-lossenboog, [1 losse, 3 stokjes, 1 losse] om de volgende losseboog.
Toer 4. [3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes] in de hoeken, ertussen, 2x 3 stokjes in de 1-lossenbogen met 1 losse tussen deze clusters.
Zo kan je doorgaan tot de gewenste grootte, steeds met 1 cluster meer aan de zijkanten.

Deze heeft een kleurwissel in toer 3.


Voor de onderste twee variaties is een toer extra ingevoegd. Tw:
Toer 2a. om elke 1-lossenboog 1 vaste, 4 lossen. toer 3 wordt dus gehaakt om de 4-lossenbogen.
Bij de linker is de kleurwissel in toer 2a en bij de rechter in toer 3.



Gemaakt: 27 juli
Patroon: 27 juli
Ontwerp: Willy Haarsma.

zondag 13 juli 2014

Hartjesgranny

Deze is per ongeluk ontstaan toen ik voor berendekens zat te improviseren. Ineens ontdekte ik dat die derde toer wel erg veel op hartjes leken. Vandaar........

De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

toer 1. 5 lossen, 7x [1 stokje, 1 losse] in de 1e losse.
toer 2. 8x [1 stokjes, 2 lossen, 1 stokjes], in elke 1-losseboog
toer 3. [hartjes], 8x [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes] in de 2-lossenboog

toer 4. 4x
[2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes =hoek] in de 2-lossenboog,
1 losse,
1 dieper ingestokjen stokje = tussen de 2 stokjes van toer 2,
1 losse,
[2 hstokje, 2 lossen, 2 hstokje] om de volgende 2-lossenboog,
1 losse,
1 dieper ingestokjen stokje tussen de 2 stokjes van toer 2,
1 losse, en weer de [2e] hoek. Zo de ronde uithaken.

toer 5.
In de hoek, [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes]
daartussen:
1 stokje op het 2e stokje
2 stokjes om de 1-losseboog
1 hstokje om de volgende 1-losseboog,
1 vaste op het 2e hstokje
1 losse
1 vaste op de 2e hstokje
1 hstokje op de volgende 1-losseboog
2 stokjes om de 1-losseboog
1 stokje op het 2e stokje
en dan weer de volgende hoek.

toer 6.
In de hoek, [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes]
verder 1 stokje op 1 stokje.

toer 7. evt. om voor berendekens de juiste maat te krijgen, met vasten, hstokjes of stokjes.

Gemaakt: 11 juli 2014
Patroon: 13 juli 2014
Ontwerp: Willy Haarsma

zaterdag 5 juli 2014

"Berendeken" granny

Een paar dagen geleden vond ik de facebookgroep Berendekens. Omdat er op de facebook pagina weinig te lezen valt voordat je je hebt aangesloten, plaats ik hier de link van de site, want daar kan je wel een heleboel op zien. http://berendekens.jimdo.com/

Een prachtig initiatief en ik zie het al helemaal voor me om eindelijk mijn twee grote bakken wol leeg te haken. In de ene bak zitten ca. 35 bollen wol Saskia van de Wibra en in de tweede bak een even zoveel aantal bollen Soft van Zeeman. Die Saskia is geen probleem, maar die Softwol is eigenlijk te dun om goed te kunnen verwerken. Dubbeldraads lukt wel, maar het wordt toch wel behoorlijk dit. Hopelijk is het goed, maar voor alle zekerheid zal ik na het weekend wel een paar vierkanten opsturen om te vragen of ze "kunnen".

Vanavond begon ik eens wat te proberen, en jahoor je raadt het al. Eigenlijk ben ik hopeloos, want zodra ik gestart ben, begin ik te improviseren en vaak komt er dan nieuw vierkant te voorschijn. Na het ontstaan van een nieuw vierkant wil ik een patroon en binnen de kortste keren zit ik weer met mijn laptop op schoot ipv te haken. :-).

Hier is een bewerking van mijn "Welsh rose in a circle" . Netjes 15 cm en in twee kleuren.


Toer 1. [groen]
Magische ring of 4 lossen tot een ring sluiten. In de ring: 1stokje, 1 losse, [8x].

Toer 2. [groen]
3 stokjes en 1 losse in de 1-lossenbogen. [8x]

Toer 3. [gebroken wit]
6 stokjes in in 1-lossenbogen [8x]

Toer 4. [groen]
Begin met 1 halfstokje in het 2e stokje van één van de 6-stokjesgroepen van de vorige toer. Daarna ook in het 3e, 4e, 5e en 6e stokje 1 halfstokje haken. Als het goed is kom je dan precies tussen de 6-stokjesgroepen uit. Haak nu 1 stokje wat je insteekt om het middelste stokje van het groepje van 3 van toer 2. [zie ook de foto], Sla het 1e stokje van de volgende 6-stokjesgroep over en haak halve stokjes en 1 dieper ingestoken stokje. Haak zo de toer uit.

Toer 5.  [gebroken wit]
In deze toer maken we er een vierkant van:
Op het dieper ingestoken stokje van die vorige toer komt de hoek. Haak op dit stokje [2 dubbele stokjes, 2 lossen, 2 dubbele stokjes], dan op de komende 5 halve stokjes van de vorige toer, 1 stokje, 1 halfstokje, 2x 1 vaste, 1 halfstokje, 1 stokje [deze is in het volgende diepter ingestoken stokje] en weer 1 halfstokje, 2x 1 vaste, 1 halfstokje, 1 stokje en je bent aangeland bij de volgende hoek. Zo de toer afmaken. 

Toer 6. [groen]
Op alle steken 1 stokje. In de hoeken [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes om de 2 lossenboog]

Toer 7. [groen]
Als toer 6, maar ik heb vanwege de grootte halve stokjes gehaakt. 

Dit is het wel voor vanavond. Ik heb het even snel geblogd en ik heb dus nog geen idee of het patroon al foutloos is. Natuurlijk ga ik zelf nog wel controleren, maar mochten jullie iets ontdekken wat niet klopt dan hoor ik het graag. :-)

Ps. Oeps, hoor net dat gebroken wit niet "mag". Dus voor het echte werk even een andere kleur nemen. :-)

vrijdag 4 juli 2014

Grannydeken-2

{vervolg op "Allemaal Granny Squares" van 21 juni 2014]

22 juni

Toen die 30 vierkanten de volgende dag inderdaad af waren heb ik ze op de foto gezet. Van het begin af liep ik met het idee rond om er per kleur banen van te maken, maar toen ik aan het schuiven was, schoot me een ander idee te binnen. Diagonaal zou misschien ook wel leuk zijn. Zo gezegd, zo gedaan en na de "banenfoto" heb ik meteen een diagonaal patroon gelegd, die ik natuurlijk ook vastlegde.
Maar wat was nu het mooiste? Mischien was het wel leuk om dit eens in een paar haakgroepen voor te leggen. Nou dat heb ik geweten! Gelukkig heb ik het maar in twee groepen gezet, want anders was waarschijnlijk mijn telefoon op tilt geslagen. In totaal kwamen er 405 reacties. Heel geweldig allemaal en grappig was dat 80% de onderste versie kozen als de mooiste, wat mijn voorkeur stevig bevestigde. Kan je nagaan hoe iets zo plotseling kan veranderen, want ik had daar in eerste instantie totaal niet aan gedacht.

Nu 4 juli heb ik hem in de schaduw buiten afgemaakt. Eerst moest ik nog vijf vierkanten haken, want die zes rijen was toch nog wel een beetje kort. Het afwerken zelf was best nog wel lastig, want ik moest, ondanks dat het hartje zomer is, daglicht hebben om hem met al die zwarte wol af te maken. Maar okee, het is dus gelukt, en ik heb tot volle tevredenheid hem in de diagonaal versie in elkaar gezet. Hoera, weer een projekt af!!!!

zaterdag 21 juni 2014

Allemaal granny-squares

Oef het werd wel weer eens tijd om een blogje te schrijven. Dat heb je ervan als je met een groot projekt bezig bent, er is domweg niet zoveel nieuws en in tussendoortje heb ik ook niet zoveel trek. In mijn hoofd marcheren de plannen nog wel steeds in slagorde achter elkaar aan, maar er is nog niets waarvoor ik "gevallen" ben. Ook hoop ik dat, als ik ergens voor val, het gemaakt kan worden van Zeeman Soft, want daar heb ik nog een bak van vol. Een volgende deken dubbeldraads? Hoewel wat moet ik in vredesnaam met al die dekens. Lekker warm is het wel, maar ik heb er helemaal geen vier nodig. De drie die ik straks heb is eigenlijk al teveel.

Maar goed, nog twee vierkanten omhaken met zwart en dan heb ik 30 African circle squares af. Die hoop ik dus morgen op de foto te zetten. Vijf dagen geleden moest ik het met 15 doen, dus als ik het zo eens bekijk, ben ik lekker opgeschoten. Dat komt denk ik een beetje door dat verhipte voetbal.

Mijn tweede projekt loopt helaas een beetje spaak. De Official Crafty Crochet Community Call 2014 komt nog steeds trouw elke zondag met één vierkant, maar mijn lichtroze katoen is helaas op. Bijkopen kan ik vergeten en via het net op jacht naar wat bollen daar heb ik geen zin in. Ik heb daarom besloten de eerste 25 vierkanten als kleedje aan elkaar te zetten. Morgen komt nummer 25 en zodra dat kleedje af is laat ik het wel zien. Hoe ik verder ga weet ik nog niet; ik sla in ieder geval de komende patronen op en zie dan in de toekomst wel wat ik ermee ga doen.


zondag 1 juni 2014

African Circle Square grannydeken-2

For the pattern in english language, please scroll down




Nu zijn de vierkanten op de foto echt helemaal klaar voor "massaproductie". Ook de laatste toer heb ik nu bepaald. Ik vind ze schitterend mooi en ben eigenlijk alleen een beetje ongerust om al die gaten die erin zitten. Vorige dekens heb ik altijd geprobeerd zo dicht mogelijk te maken, maar bij de laatste randen was het onmogelijk om van v-steken, die een basis hebben van 3 lossen, over te gaan naar 3 stokjes. Het werd echt te breed en ging lubberen. Dus moest ik genoegen nemen met 2 stokjes afgewisseld door een losse. Dat ging wel, maar heeft daardoor veel meer gaten. Zelfs bij de laatste vastenrand kon ik er niet onderuit. Maar goed, ik vind ze best mooi en ga zo door. Dus als je ff niets van me hoort, ben ik heerlijk bezig. 

Oh en ik zou het bijna vergeten. Hier is het patroon, wat toch weer ietsjes anders is als de andere vierkanten. Hopelijk staan er geen fouten meer in. Zoja, laat het even horen, dan verander ik het.

AFRICAN CIRCLE SQUARE GRANNYDEKEN

Kleuren: zwart, wit en de kleuren A en B.
Ik heb gebruikt Saskia van de Wibra, hknl. 4, en dan worden de vierkanten
een kleine 30x30 cm.

V-steken:
--v-stokje [1 stokje, 1 losse, 1 stokje in dezelfde steek]
--v-vaste [1 vaste, 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek]
--v-halfstokje [1 half stokje, 1 losse, 1 half stokje in dezelfde steek].
--dubbel v-stokje [2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes in dezelfde steek]

Patroon:

toer 1. [wit] sliert van 5 lossen, 8x [1 stokje, 1 losse] in de 1e losse.
toer 2. [kleur A] 8x [v-stokje, 1 losse, om de 1-losseboog]

toer 3+4=bloemblaadjes
toer 3. [kleur B] 8x [dubbel v-stokje, 1 losse] in de v-steken van de vorige toer.
toer 4. [kleur B] 8x [7 stokjes, 1 losse in de dubbele v-steken]

toer 5=zwarte rand om de bloem
toer 5. [zwart] 7x halve stokje op stokjes van de de bloemblaadjes, na het 7e stokje [tussen de bloemblaadjes] een dieper ingestoken stokje.

toer 6+7=witte cirkel
toer 6. [wit] Begin in het dieper ingestoken stokje van de vorige toer, met 1 v-stokje,
1 stokjes overslaan, 1 v-half stokje,
1 stokjes overslaan, 1x v-vaste,
1 stokjes overslaan, 1 v-halfstokje
1 stokjes overslaan, dan weer 1 v-stokje in het dieper ingestoken stokje. Haak de toer zo rond.
toer 7. [wit] In alle v-steken van de vorige toer een v-stokje

toer 8+9=vierkant maken
toer 8. [kleur B]
Begin de hoek in een v-stokje boven de v-vaste uit toer 6,
Haak daarin: [3 dubbele stokjes, 1 losse, 3 dubbele stokjes]
tussen de hoeken:
1 v-stokje in de volgende v-steek,
1 v-halfstokje in de volgende v-steek,
3 v-vasten in de volgende 3 v-steken,
1 v-halfstokje in de volgende v-steek,
1 v-stokje in het volgende v-steek, en dan komt de volgende hoek.
toer 9. [kleur B]
Hoek: [3 dubbele stokjes, 2 lossen, 3 dubbele stokjes],
verder van hoek tot hoek: 2 dubbele stokjes overslaan, 1 v-stokje tussen de stokjes,
2x v-stokjes in de volgende 2 v-steken,
3x v-halve stokjes in de volgende 3 v-steken,
2x v-stokjes in de volgende 2 v-steken,
in de ruimte 2 stokjes voor de hoek het laatste v-stokje en weer de hoek.
toer 10. [kleur A]
Hoek: [1 vaste, 2 lossen, 1 vaste]
Tussen de hoeken: in alle v-steken 1 vaste, 2 lossen.
toer 11. [kleur A]
Hoek: [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes]
Tussen de hoeken: 2 stokjes om de 2 lossenboog, 1 losse,
toer 12+13, als toer 10+11 in wit
toer 14+15, als toer 10+11 in zwart
toer 16 [zwart]
Hoek: [2 vasten, 1 losse, 2 vasten], het eerstvolgende stokje overslaan,
Verder vasten in de stokjes, 1 losse boven de 1 losse van de vorige toer


I tried to make it without any mistakes, but that `s hardly impossible. So please let me know if something is wrong.


1-- I used the American crochet terms.
2-- I used my colourschedule in this pattern, but go if you please and play with the colours [much more fun].
3-- At the beginning of the round make ch3 for the first dc, ch2 for the first hdc and ch1 for the first sc.
4-- At the end of the round make a slst in the 3rd ch [dc] or 2nd [hdc] or 1st [sc].
5-- Colourchange: cut off thread and start the new colour as indicated. If not indicated try to start in the corner.
6-- I don`t mention these actions anymore in the pattern.

STICHES:
Aside from the normal stitches I used V-stitches. These are:
v-sc [1 sc, ch1, 1 sc in the same stitch], 
v-hdc [1 hdc, ch1, 1 hdc in the same stitch]
v-dc [1 dc, ch1, 1 dc in the same dv-dc [2 dc, ch1, 2 dc]. 

Round 1. [white] ch5, 8x [1 dc, ch1] in the first ch. 
round 2. [colour A] 8x [v-dc, ch1] in in ch1 spaces. 

round 3. [colour B] 8x [2 dc, ch1,  2 dc, ch1] into the v stitches. 
round 4. [colour B] 8x [7 dc into the dv-dc of the the prev.round]

round 5. [black] 7x hdc on the petalskips, 1 deeper inserted dc [after the 7th hdc, so between the petals] [see photo ].

round 6. [white] Start in the deeper inserted dc. 1 v-dc
Skip 2 dc, 1 v-hdc,
Skip 2 dc, 1 v-sc,
Skip 2 dc, 1 v-hdc
Skip 2 dc, 1 v-dc in the deeper inserted dc. Finish the round like this.
round 7. [white] In all v-stiches of the previous round 1 v-dc.

round 8. [colour B] Start in a v-dc above the v-sc of round 6 and make a corner. [3 tr, ch1, 3 tr]
Between the two corners:
1 v-dc in the next v-stitch
1 v-hdc in the next v-stitch
3 v-sc in the next 3 v-stitches
1 v- hdc in the next v-stitch
1 v-dc in the next v-stitch, and then the next corner.
round 9. [colour B] Corner: [3 tr, ch-2, 3 tr.]
From corner to corner : 
skip 2 dc, 1 v-dc,
2x v-dc in the next two v-stitches,
3x v-hdc in the next 3 v-sc of the prev.round
2x v-dc in the next two v-stitches.
1 v-dc between the first and second of the three dc before the corner
and again the the corner.

round 10. [colour A] Corner: [ 1 sc, ch2, 1 sc] 
Between the corners: in all v-stitches 1 sc, ch2
round 11. [colour A] Corner: [ 2 dc, ch2, 2 dc]
Between the corners: 2 dc, ch1 in the ch2 spaces, 

round 12+13. As rnd 10+11, in white.
round 14+15, As rnd 10+11, in black
round 16 [black] Corner [2 sc, ch1, 2 sc]
Between the corners 2x 1 sc in the next 2 sc and ch1 between them. 

zaterdag 31 mei 2014

Opnieuw mijn kleine mandala`s of coasters

..


[Please scroll down for the english pattern]

Bij het nalezen van de kleine mandala patronen kwam ik er achter dat ik er nogal een rommeltje van had gemaakt. Dat is het nadeel als je niemand hebt, die snel het patroon kan controleren, terwijl ik het zo graag direkt aan anderen wil laten zien. Nu dochter Suzanne en ik voor een tweede keer met die onderzetters aan de gang gingen, kwamen er wel wat van de fouten uit. Dus maak ik maar even een nieuwe post op mijn blog met wat foto`s van nieuwste rondjes in wel zeer actuele kleuren. LOL, Hopelijk zijn de patronen nu goed. Zo niet, laat het me horen, ik ben er blij mee.













Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of voor 1 vaste 1 losse.
Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op.

V-steken:
v-stokje =[1 stokje, 1 losse, 1 stokje in dezelfde steek]. Zo ook een v-vaste [1 vaste, 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek], of een v-halfstokje [1 half stokje, 1 losse, 1 half stokje in dezelfde steek].

KLEINE CIRKEL [met catania katoen, hknld 2,5 mm, Ø ca. 12 cm]




toer 1. [wit] 16 stokjes in een magische ring [of optie 2: 8x [1 stokje, 1 losse in een magische ring].
Wil of kan je geen magische ring maken kan het ook anders:
toer 1: 4 lossen, 15 stokjes in de eerste losse maken [of optie 2: 5 lossen en nog 7x [1 stokje, 1 losse] in de eerste losse.

toer 2. [paars] 8x [1 stokje, 1 losse, 1 stokje] op een stokje van de vorige toer, 1 losse, 1 stokjes overslaan [of bij optie 2: 8x [1 stokje, 1 losse, 1 stokje] om de 1-losseboog, 1 losse]

toer 3. [geel] 8x [2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes] in de v-steek, 1 losse
toer 4. [geel] 8x [7 stokjes om de 2-lossenboog]

toer 5. [rood] 7x halve stokje op stokjes van de de bloemblaadjes, na het 7e stokje [tussen de bloemblaadjes] een dieper ingestoken stokje. [zie foto].

toer 6. [wit] Begin in het dieper ingestoken stokje van de vorige toer, met 1 v-stokje,
1 stokjes overslaan, 1 v-half stokje,
1 stokjes overslaan, 1x v-vaste,
1 stokjes overslaan, 1 v-halfstokje
1 stokjes overslaan, dan weer 1 v-stokje in het dieper ingestoken stokje. Haak de toer zo rond.

toer 7. [groen] 1 vaste in de v-steken, 2 lossen.

toer 8. [groen] 3 stokjes in de 2-lossenboog.
Bij de rode/roze circel heb ik een schulprandje gemaakt door in toer 8 in het eerste boogje 1 vaste te maken en in het volgende boogje [1 half stokje, 4 stokjes, 1 half stokje]
 
Veel plezier.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Making a new series of little mandalas or coasters, I found some annoying mistakes. That`s the problem if you want to show your patterns as soon as possible and you have no-one in store who can revise your work so quickly. So this is the second attempt, and I hope it is better this time. I have made some very actual ones as our country becomes orange in the coming weeks. [football]

NOTES:
1-- I used the American crochet terms.
2-- I used my colourschedule in this pattern, but go if please and play with the colours [much more fun].
3-- At the beginning of the round make ch 3 for the first dc, ch 2 for the first hdc and ch 1 for the first sc.
4-- At the end of the round make a slst in the 3rd ch [dc] or 2nd [hdc] or 1st [sc].
5-- Colourchange: cut off thread and start the new colour as indicated.
If not indicated try to start in the corner.
6-- I don`t mention these actions anymore in the pattern.

STICHES:
Aside from the normal stitches I used V-stitches. These are:
v-sc [1 sc, ch-1, 1 sc in the same stitch], v-hdc [1 hdc, ch-1, 1 hdc in the same stitch] and v-dc [1 dc, ch-1, 1 dc in the same stitch].

SMALL CIRCLE [with catania cotton and hook 2,5 mm, Ø 12 cm]

Round 1. [white] 16 dc in a magical ring [or option 2: 8x [1 dc, ch1 in magical ring]
Avoiding a magical ring:
ch 4, 16 dc in the first ch. [or option 2: ch 5, 7x [1 dc, ch 1] in the first ch.]

round 2. [purple] 8x [1 dc, ch 1, 1 dc, ch 1] in the same stitch, sk 1, [or if you make option 2: 8x [1 dc, ch 1, 1 dc in the ch 1 space.]

round 3. [yellow] 8x [2 dc, ch 1, 2 dc, ch 1] into the v-stitch.
round 4. [yellow] 8x [7 dc into the ch-2 of the prev.round]

round 5. [red] 7x hdc on the petals, 1 deeper inserted dc [after the 7th hdc and between the petals] [see photo ].

round 6. [white] Start in the deeper inserted dc. 1 v-dc
Skip 2 dc, 1 v-hdc,
Skip 2 dc, 1 v-sc,
Skip 2 dc, 1 v-hdc
Skip 2 dc, 1 v-dc again in the deeper inserted dc. Finish the round like this.

round 7. [green] 1 sc in the v-stitches, ch2,
round 8. [green] 3 dc in the ch2 sp.
Around the red/pink circle I made a different edging. In de first ch2 sp. I made 1 sc, in the next [1 hdc, 4 dc, 1 hdc]

Have fun!



dinsdag 20 mei 2014

African Circle Square granny deken.

Sinds ik mijn eerste cal-deken uittrok loop ik te fantaseren wat ik zoal met al die wol zou gaan doen. Ik had ruim ingekocht dus liggen er nu ruim 30 bollen te wachten op een bestemming. Dat is best wel een paar maanden leuk, maar de laatste dagen ben ik het echt zat en wil ik er daadwerkelijk iets mee gaan doen. De blog met al die African Circle Squares was het begin. Het was een mooi model geworden en reuze geschikt voor een nieuwe grannydeken. Zo`n grote lap ruimt ten minste op!

Vanmorgen heb ik de stap gezet en ben in de wolbak gedoken. Heerlijk al die kleuren, maar zoveel maakt het combineren er eigenlijk niet eenvoudiger op. Voorlopig heb ik vier kleurencombinaties gemaakt, waarmee ik zo`n 70% van mijn wol kan ophaken. Dat is een mooi begin. Wit [de middenstip en de cirkel] en zwart [de rand van de bloem en de laatste toer] worden mijn basiskleuren en komen zodoende in alle vierkanten voor. Dat wit en zwart heb ik bewust gedaan, want het zijn kleuren die zonodig altijd wel ergens onafhankelijk van de Saskiawol kan bijkopen. Per vierkant komen er dan nog twee kleuren bij. Een donkere [de tweede toer en in de rand] en een lichtere [de bloemblaadjes en ook in de rand]. Alleen gebroken wit en lichtblauw blijven over. Voor het lichtblauw heb ik geen passende donkere kleur in huis en het gebroken wit combineert niet erg best bij al dat gewone wit.

Blijft er nog een probleempje over. De cirkel was gauw gemaakt en het vierkant ervan maken ook. Wat de eindrand betreft daar ben ik nog niet helemaal uit. Één cirkel heb ik al zover gehaakt tot het een vierkant is geworden en totaan de rode rand ben ik helemaal tevreden. Maar dan? Na het rood met zwart eindigen is te donker en nog een witte rand ertussen wordt denk ik ook niet mooi. Ook werd mijn stokjesrand te ruim. Niet zo fijn allemaal, maar ik ben vol vertrouwen dat ik eruit kom, want ik heb er intussen al drie cirkels bij gehaakt. Die vind ik schitterend, dus moet er moet gewoon een oplossing komen om met de al gemaakte cirkels en de gekozen kleurencombinatie een mooie deken te maken


.

donderdag 15 mei 2014

African Circle Mandala-2

[Please scroll down for the english pattern]


Ik was het eigenlijk niet van plan, maar toen ik de oproep van Lucy van Attic24 zag, die mandala`s wilde hebben voor Yarndale wilde ik graag een bijdrage leveren. Wat Yarndale is kan ik moeilijk omschrijven, maar volgens mij is het een markt/expo/bijeenkomst van handwerkers/haakhappening, etc in Skipton, in mijn geliefde Yorkshire in Engeland. Helaas was mijn geel/wit/zwart/bruine mandala te groot en de kleintjes vond ik wel erg klein, dus ben ik toch maar weer aan het ontwerpen gegaan.

Zo ontstond deze net onder de gevraagde grootte van max. Ø 20 cm.

toer 1. [wit] 8x [1 stokje, 1 losse]

toer 2. [groen] 8x [1 stokje, 2 lossen, 1 stokje om de 1-losseboog]

toer 3. [roze] 8x [2 stokjes, 2 losse, 2 stokjes] om de 2-losseboog, 1 losse.

toer 4. [roze] 8x [7 stokjes om de 2-lossenboog], 1 losse.

toer 5. [d.rood] 7x halve stokje op stokjes van de de bloemblaadjes, na het 7e stokje [tussen de
bloemblaadjes] een dieper ingestoken stokje. [zie foto].

toer 6. [wit] Begin in het dieper ingestoken stokje van de vorige toer, met 1 v-stokje,
2 stokjes overslaan, 1 v-half stokje,
2 stokjes overslaan, 1x v-vaste,
2 stokjes overslaan, 1 v-halfstokje
2 stokjes overslaan, dan weer 1 v-stokje in het dieper ingestoken stokje. Haak de toer zo rond.

toer 7. [groen] v-stokjes in de v-steken.

toer 8. als toer 3
toer 9. als toer 4
toer 10. als toer 5.

toer 11. 1 vaste in het dieper ingestokje stokje, 3 lossen, 3 stokjes overslaan,
1 vaste, 2 lossen, 2 stokjes overslaan,
1 vaste, 3 lossen, 3 stokjes overslaan, 1 vaste, etc. de toer uit.

toer 12. In elke lossenboog 3 vasten. Tussen de bloemblaadjes een vierde samengehaakte vaste tussen beide boogjes. In ieder boogje insteken.



Gemaakt: 15 mei 2014
Patroon: 15 mei 2014
Ontwerp/bewerkt: Willy Haarsma.

------------------------------------------------------------------------------------------

I had not planned it, but when I saw Lucy`s appeal for mandala`s on her site [Attic24], who wants them for Yarndale, I would like to send her one. As, my yellow/black/white/brown one was to big and the small ones were to small, I started designing again.
This was the result. Just under the max. Ø 20 cm.

round 1. [white] 8x 1 dc, ch 1.

round 2. [green] 8x [1 dc, ch2, 1 dc,],

round 3. [pink] 8x [2 dc, 1 sc, 2 dc] into the ch1 of the prev.round

round 4. [pink] 8x [7 dc into the ch-2 of the prev.round], ch1

round 5. [d.red] 7x hdc on the petals, 1 deeper inserted dc [after the 7th hdc and between the petals]
[see photo ].

round 6. [white] Start in the deeper inserted dc. 1 v-dc
Skip 2 dc, 1 v-hdc,
Skip 2 dc, 1 v-sc,
Skip 2 dc, 1 v-hdc
Skip 2 dc, 1 v-dc again in the deeper inserted dc. Finish the round like this.

round 7. [green] 1 v-dc in every v-stitch.

round 8. as rnd 3
round 9. as rnd 4
round 10. as rnd 5

round 11. 1 sc in the deeper inserted dc, ch3, skip 3 dc,
1 sc, ch2, skip 2 dc,
1 sc, ch3, skip 3 dc., finish the round like this.

round 12. in every ch2 and ch3, make 3 sc. Betweeen the petals make a 4th togsc. [insert in both spaces]