Aan Haakvrouw:
Ik grinnik nog een beetje na, nu ik op facebook, jouw twee items over continentaal breien zie. Waarom zal je denken? Wel....
Mijn schoonmoeder was een duitse. Een klein gedrongen, dik vrouwtje en ik zie haar nog zitten breien. Ze zat in haar specifiek houding in een stoel, met haar ene been gewoon op de grond en met de voet van haar andere been, gevouwen achter de kuit van het eerste been. Zo zat ze daar, een beetje gebogen, met haar breiwerk, als het ware weggestopt onder haar borsten.
Wat ze breide is met totaal ontschoten, maar het ging razendsnel. Ik noemde haar manier van breien "duits" en was er jaloers op, dat ze het kon. Geen onhandig lange breinaalden, waar de steken alsmaar vanaf vlogen en vooral geen vier rondbreinaalden, die tekort waren om onder je arm vast te klemmen en waarvan de steken absoluut niet van plan waren, op hun plek te blijven.
Waarom ik haar nooit gevraagd heb om het mij te leren, weet ik niet, maar ik herinner me wel dat de band tussen ons tweeen niet dusdanig was, dat we, even samen, gezellig kletsend, een breicursusje op touw zouden zetten. Wel ben ik er zeker van dat zij mij geinspireerd heeft tot het vele haken en breien wat ik altijd heb gedaan. In de periode dat de kinderen [3] klein waren [eind '60-begin '70] breide en haakte ik heel veel kleding voor hen. Patroon of niet, dat maakte niet uit, ik bedacht wel wat. Of die kinderen, vooral in hun lagere school periode, ook zo blij waren, om hun moeders creaties te dragen laat ik maar even in het midden, want daar ben ik later helaas nog wel eens duchtig op aangesproken.
Jaren later, toen mijn schoonmoeder allang overleden was, kwam ik weer eens in aanraking met het "duitse" breien en kriebelde het opnieuw om het uit te gaan proberen. Hoe ik, zonder You Tube en de enorme digitale datastroom van tegenwoordig eruit ben gekomen weet ik niet. Ik kocht zo`n rondbreinaald en heb het waarschijnlijk via tekeningen mezelf aangeleerd. Tricotsteek [dus recht] ging als een trein, maar averecht was helaas een ander verhaal. Het lukte me niet, want de draad schoot met "doorhalen" [of zoals jij zegt: "Haal de trekker over" en "Versleep 'm"] continu van de naald. Ik kreeg het niet voor elkaar en bleef alleen maar zitten met kramp in mijn handen.
Omdat tricotsteek breien zo gemakkelijk ging, bracht dit me uiteindelijk toch op een idee. Daar ik in die periode, heel veel lekkere warme en "superfoute" truien breide had ik de manier gevonden. Ik breide de de voor- en achterpanden in tricotsteek aan elkaar in het rond op de duitse manier en splitste het werk bij het armsgat. Met een aparte ribbel of andere kleur verdoezelde ik, als het nodig was, de overgang en maakte de trui op de hollandse manier af. Dat heb ik waarschijnlijk een tijdje gedaan, maar tot op heden brei ik de truien weer helemaal op de Hollandse manier.
Het was voor mij dus een grinnikkend herkennen toen ik jouw afbeeldingen zag. De foto`s zijn heel duidelijk en de teksten zijn onbetaalbaar. Wat een humor!!! Jammer dat ik dat nu pas zie. Hoewel...... een mens is nooit te oud om te leren en misschien waag ik me er voor de zoveelste keer nog een keer aan, want breien [en haken] is, voor mij in ieder geval, leeftijdloos.
Fb:
https://www.facebook.com/haakvrouw/posts/508794950675780
https://www.facebook.com/haakvrouw/posts/510850123803596
Haakvrouw: