Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

woensdag 17 juni 2015

Open and Close

Een opmerking vooraf:
Het netjes houden aan copyrights van patronen binnen de hobbywereld is een lastige zaak. Ikzelf heb in het verleden [origami] hobbyboekjes geschreven en ook toen al werd met de regels op allerlei manieren de hand gelicht, dus weet ik wel zo`n beetje waarover ik praat. Origami doe ik niet veel meer maar nu ik sinds een jaar of drie lekker bezig ben met haken kom ik tot de ontdekking dat er in de copyrightwereld niet veel veranderd is. Integendeel, met een laptop op je knieƫn en de mogelijkheid van "knippen en plakken" is het allemaal nog veel gemakkelijker geworden. Met deze achterliggende gedachte heb ik dus een jaar gewacht met het publiceren van mijn mooie en simpele aanpassingen in een granny square waarvan ik de oorsprong met geen mogelijkheid meer kan achterhalen. De eerste [engelse versie] heb ik ongetwijfeld ergens op het net gevonden. Die heb ik gewist, toen er in de fb-groep "A granny a day 2013" een hollandse versie [helaas zonder bronvermelding] verscheen. Maar zoals gewoonlijk ging ik, al hakende, allerlei aanpassingen en veranderingen in zo`n model maken. Deze werden zo mooi dat ik die op mijn blog wilde gaan delen. Toen liep ik vast. Er stond in het patroon, dat ik bewaard had, letterlijk de de zin "Deze granny is vertaald voor de Facebook-groep Dutch Crochet, a granny a day 2013. Graag deze beschrijving binnen de groep houden! ". Kijk en daar zat hem nou net het probleem. Hoe kon ik mijn mooie aanpassingen laten zien zonder eerst het originele patroon te geven. Gelukkig wordt alleen gevraagd de tekst binnen de groep te houden en niet het patroon, dus heb ik in mijn eigen woorden de originele granny beschreven. Alleen de [onvertaalde] naam van de granny "open and close" hou ik erin.

Zo dat is dat, nu wordt het leuk. Hier is het patroon:

Granny Square
OPEN AND CLOSE

Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats of in de hoek met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

toer 1.
Haak in een magische ring: 4x [2 stokjes, 3 lossen]
Mocht de magische ring problemen opleveren, haak dan 5 lossen en sluit die tot een ring.

toer 2.
Op de 2 stokjes van de vorige toer: 2 stokjes
Om de 3 lossenbogen =hoek: [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes]
Per zijkant [incl. hoek]= 6 stokjes

HOEK:
In de volgende toeren blijft de hoek hetzelfde, tw. om de 3-lossenboog [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes]. Dit vermeld ik niet meer.

toer 3.
Tussen de hoeken, dus op de 6 stokjes van de vorige toer: toer: [2 lossen, 2 stokjes overslaan, 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes overslaan],
Hoek, zie boven


toer 4.
Tussen de hoeken: 2 stokjes op de stokjes, 2 stokjes om de 2 lossenbogen]
Hoek zie boven
Per zijkant [incl. hoek]= 14 stokjes

toer 5.
Tussen de hoeken: [3x 2 lossen, 2 stokjes overslaan, 2 stokjes], 2 lossen, 2 stokjes overslaan
Hoek, zie boven

toer 6
Toer 6: als toer 4.
Per zijkant [incl. hoek]= 22 stokjes
Misschien heb je al door, dat het beschrijven van het patroon moeilijker is dan het werkelijke haken. Ik heb het in telegramstijl opgeschreven, dus als je het even niet snapt, wil het goed bekijken van de foto best wel eens helpen.

De aanpassingen bestaan uit het spelen met een kleurwissels en reliefstokjes. Voor een beschrijving van de reliefstokjes raad ik je aan even te googelen. Filmpjes en beschrijvingen rollen er dan genoeg uit. Je kan ze voorlangs en achterlangs haken.

Door nu aan het begin van toer 4 een kleurwissel te maken en de stokjes die je op de stokjes haakt te vervangen door reliefstokjes krijg je onderstaande effecten. In het linker vierkant van de foto heb ik reliefstokjes-achterlangs gebruikt en in het rechter vierkant van de foto reliefstokjes-voorlangs. De stokjes die worden gehaakt om de 2-lossenbogen blijven onveranderd.

In toer 4 van wit naar groen.


Bij deze heb ik de veranderingen van toer 4 in toer 6 herhaald. Dus in toer 4 van wit naar blauw, en in toer 6 van blauw naar wit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten