Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

zaterdag 19 november 2022

De schaatskindjes


Voor ik deze blog kon schrijven was dochter ingrid me al voor. Zij schreef onderstaande al op facebook.:



Wat een lieve laatste zin. Dank je wel!

De opzet van mijn verhaaltje was intussen ook al klaar. Dat begon zo:

Oh, ik ben zo blij, gedurende mijn lange creatieve leven, bijna alle werkstukken, die ik maakte, op de foto heb gezet. Het is begonnen met breien. Pas getrouwd, werd ik geinspireerd, door mijn schoonmoeder, die ook niet stil kon zitten en daardoor altijd wel een breiwerkje op de pennen had staan. De kinderen waren een willoos doel voor mijn aktiviteiten, en ik vond altijd wel een leuk patroon voor een kledingstuk in de ruim voor handen zijnde breiboeken. Haken kwam wat later en toen het allemaal een beetje "uit" begon te raken, heb ik me op het origami gestort. Na het origami ben ik teruggekeerd tot de bron. Hoewel, terugkeren, is een groot woord, want door alle andere creatieve hobbies heen, bleef ik, meestal voor mijzelf, heerlijk dikke truien breien. Nu in het digitale tijdperk, staan foto`s en patronen netjes in mappen op de computer en ik koester deze files enorm.

 

Vanmiddag zaten dochter Ingrid en ik wat te rommelen op de laptop, waarop ik ineens, een foto tegenkwam van mijn schaatsertjes. “Oh”, zei Ingrid, “Dat is jeugdsentiment, want die hebben altijd op mijn kamer gehangen. Zo schattig!. Ik wil hem eigenlijk nog wel eens maken”. Ik ging daar op door, en zei, “Ja leuk, dan zal ik wel proberen, het van de foto af op patroon te zetten. Via een excelbestandje moet dat lukken”.
Intussen is het bijna middernacht en heeft Ingrid al een kwart van het patroontje gehaakt. Zo snel kan het gaan dus, dat een foto van ruim 35 jaar terug, ineens weer werkelijkheid wordt.

De volgende dag:

Het is oudjaarsdag. In de middag vroeg ik Ingrid hoever het haakwerk al klaar was. Ze stuurde me een printje van het patroon, waarop de toeren zo ongeveer driekwart waren afgestreept. De foto, haha, daar mocht ik op wachten, tot hij klaar was. Leuk hoor!. Maar ja, ik had zoiets kunnen verwachten. Ik hoefde niet lang te wachten. Na verloop van een paar uurtjes vond ik onderstaande foto op fb. Geweldig Ingrid, ik vind het allemaal super, maar nu komt alleen het lastigste nog. Hoe komen we in vredesnaam aan een vierkant frame om hem in te spannen?. Nou ja, eerst maar eens de jaarwisseling vieren. Maar het eerste [luxe]probleem voor het nieuwe jaar heeft zich al aangediend. :-).
                                                                   

19 november 2022


Nooit gedacht dat dit verhaaltje nog een vervolg zou krijgen, maar gisterenavond laat zag ik in mijn tijdlijn ineens een foto van "Haakvrouw" [Ja die van het winkeltje in Medemblik], die met ijzeren vierkanten in haar handen zat. Eronder stond vermeld, dat zij die in haar winkel te koop had.




Ik was meteen weer alert [want zoals ik al schreef, was het nogal laat] en dacht meteen aan dochter Ingrid, die een jaar of wat terug de schaatsertjes uit de Ariadne had overgehaakt en waarvoor we met de beste wil van de wereld geen mooi ophangvierkant konden vinden. Dit was precies wat we nodig hadden en wat al die jaren niet was gelukt was nu ineens bijna binnen handbereik. Natuurlijk appte ik haar meteen en zoals verwacht, stond er de volgende morgen een foto van het werkstukje op mijn telefoon. Zij was dus blijkbaar op stel en sprong gaan zoeken [en vond het].

Wat ons nu nog te doen stond was een een prachtig ritja naar Medemblik [geen straf] en voor Ingrid nog een klusje om het lapje daadwerkelijk in het vierkant te bevestigen. Gelukkig was dat allemaal niet zo moeilijk en een half uurtje terug kreeg ik de bevestigende foto. Het is nu helemaal tiptop voor elkaar, ze hangen er weer. Eindelijk!!




vrijdag 2 september 2022

Polkadot a la Avalon

Die grote doos wol in de ladenkast is al een tijdje een doorn in mijn oog. Ik had die bolletjes oorspronkelijk aangeschaft, om knuffels mee te haken, maar zoals dat bij mij wel vaker gaat, is het "knuffel-haak-enthousiame" intussen helemaal verdwenen. Ik kocht die wol op de markt, omdat de kleuren van de Wibra wol [Saskia], die ik meestal gebruik voor zulke klussen, het finaal liet afweten. De kleuren waren zo saai, daar doe je geen enkel kind een plezier mee, dus ging ik noodgedwongen maar naar iets anders op zoek. Ik vond "dat anders" dus op de markt van Stede Broec, en zodoende zit ik nu opgescheept een bonte zooi 50 grams bolletjes, in een kleurenverhouding, waar ik eigenlijk niets mee kan, nl. van elke kleur maar één bolletje. Dat is prima voor knuffels, maar nu ik er iets anders mee wil doen,is het knap lastig. Mijn gedachte ging dus automatisch weer uit naar een granny deken met een heleboel bonte granny squares, want dat is, denk ik, het enige is wat ik er nog mee kan doen en belangrijker, eigenlijk het enige waar ik nog een beetje zin in heb. Maar ja, weer een deken, ik heb er al zoveel, want dat was nou juist de reden dat ik zolang heb gewacht om ermee te beginnen. Tegen beter weten in hoopte ik, dat ik nog een ander doel zou kunnen bedenken, maar nee, dat kwam er niet en ik heb die gewraakte doos gisterenavond uit de kast getrokken.


 

Toen ben ik gaan denken over een granny square. Ik wist al snel wat ik niet wilde. Niet weer iets met de afrikaanse bloem. Hij is en blijft mooi, maar die heb ik wel even genoeg gezien. Een van mijn andere favorieten, is de Polka Dot, in een bewerking van Jeanette Winkels. Van wie het oorspronkelijke ontwerp is, vermeldt Jeanette niet en heb ik ook nu niet kunnen achterhalen. Ik heb hem al eens eerder gebruikt, maar toen heb ik me netjes aan het patroon gehouden. Als ik daar nou eens wat aan ging sleutelen? Een beetje eigen creatieve inbreng is natuurlijk nooit weg.

Ik begon maar eens wat cirkels uit te proberen in mijn favoriete manier van stokjes haken. Dwz. tussen de stokjes [van de vorige toer] haken in plaats van erop. Er is dan een duidelijkere plaatsbepaling en die komt bij het maken van een patroon heel goed van pas. Verder blijkt nu ook maar weer eens, dat eenvoud vaak het mooiste is, want zowel de roze als de grijze cirkel maken een rommelige indruk. De blauwe was in mijn ogen, precies goed. Verrassend, want hij is het simpelste, met de minste reliefstokjes erin. Daarbij komt dan ook nog eens, dat deze cirkel helemaal, zoals ik wilde, "tussen de stokjes" is gehaakt.




POLKADOT A LA AVALON

Voor het eerste stokje van de toer gebruik ik liever 2 lossen, dan de gebruikelijke 3 lossen. Het geeft een minder groot gat in het werk en wil je toch 3 lossen, tel dan 1 losse op bij de vermelding van het aantal lossen aan het begin van toer. Verder nog even een reliefstokje-voor: dat stokje wordt gehaakt door de werkdraad met de haaknaald [van links naar rechts] achterlangs het onderliggende stokje door te halen en dan het stokje op de normale manier af te haken.

Toer 1. magische ring

Toer 2. 3 lossen [1e stokje+1 losse], 7x [1 stokje, 1 losse], tr. sluiten met een halve vaste om de 4lossen. [8 stokjes, 8 lossen]

Toer 3. 2 lossen, 7x[reliefstokje-voor om het volgende stokje, 2 stokjes om de 1-losseboog], reliefstokje-voor om het volgende stokje, 1 losse, tr. sluiten met een halve vaste om de 3 lossen.

Toer 4. 2 lossen, 7x[reliefstokje-voor om het volgende stokje, 3 stokjes tussen het volgende stokjes], reliefstokje-voor om het volgende stokje, 2 stokjes tussen de volgende stokjes, tr. sluiten met een halve vaste om de 2 lossen.

Deze vierde toer herhalen met in iedere toer 1 stokje meer tussen de reliefstokjes. Ik ben gestopt bij 5 stokjes tussen de reliefstokjes [48 steken]. Wil je een grotere cirkel, ga je gewoon door met steeds een stokje meer tussen de reliefstokjes.

Het vervolg van de beschrijving gaat door met de 48 steken, die er zijn met 5 stokjes tussen de reliefstokjes

Toer. 7. 1 losse; vasten in alle stokjes en reliefstokjes. [48 vasten]

Toer 9. [hier heb ik een kleurwissel gemaakt] en met de nieuwe kleur beginnen, in 1 vaste voor een willekeurig reliefstokje. 2 lossen, 1 vaste overslaan, 1 vaste in de vaste. [32 boogjes], toer sluiten met een hv in het 1e boogje.

Toer. 11.
[3 lossen [1e dub.stokje], 2 dub.stokjes, 2 lossen, 3 dub.stokjes =hoek] in het 1e boogje,
3 stokjes in het volgende boogje,
3 halve stokjes in het volgende boogje,
3 vasten in de 3 volgende boogjes],
3 halve vasten in het volgende boogje,
3 stokjes in het volgende boogje,
en dan weer de hoek [3 dub.stokjes, 2 lossen, 3 dub.stokjes] en zo door de cirkel rond, wat dan bijna een vierkant is geworden. Toer sluiten met een hv om de 2 lossen van het begin van de toer.
Schema van een zijkant: Hoek[3dubst-2l-3dubst]>>>3st>>>3hst>>>3v>>>3hst>>>3st>>>hoek

Toer. 12.
Hv in het 3e dub.stokje van de vorige toer,
hv in de 2-lossenboog.
[2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoek] in dezelfde ruimte van de 2 lossenboog
3 stokjes, na het volgende groepje van 3 steken
4x [3 halve stokjes, tussen de groepjes van 3 steken]
3 stokjes, tussen hetvolgende groepje van 3 steken
Dan weer de hoek [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes]. Maak zo het vierkant af.
Toer sluiten met een hv om d eerste 2 stokjes
Schema van een zijkant: Hoek[3st-2l-3st]>>>3st>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3st>>>hoek.

Toer. 13 hoeken: [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes], tussen de hoeken, 7x 3stokjes tussen de groepjes.


Ps1.
Toen ik bezig was, had ik als eerste een veel grotere cirkel gemaakt. Uiteindelijk vond ik hem te groot, want ik moest wel rekening houden met het feit, dat het voor een deel restbolletjes waren, waarmee ik met wat minder wol in één kleur te doen kreeg. Maar voor wie een grotere wil, hier de gegevens en het schema`s van de zijkanten.

Allereerst haakte ik de cirkel door 7 stokjes tussen de reliefstokjes.
Er ontstonden zo 32 boogjes.
Toer na de boogjes:
Schema van een zijkant: Hoek[3dubst-2l-3dubst]>>>3st>>>3hst>>>3v>>>3v>>>3v>>>3hst>>>3st>>>hoek
Volgende toer
Schema van een zijkant: Hoek[3st-2l-3st]>>>3st>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3st>>>hoek.
Volgende toer: als toer 13 van het kleine vierkant

Ps2; Ben helaas niet in het bezit van correctors of testhakers, dus ik hoop dat het allemaal klopt. Maar als ik er een stuk of wat gemaakt heb, komen die fouten er denk ik wel uit.

Ps3: Hahaha, ik vind het hele ding eigenlijk een beetje saai. Maar ja, dat krijg je als je geen liefhebber bent van afhechten. Als ik er wat meer vrolijkheid in wil hebben, zal ik toch echt wat meer kleuren in het model moeten gaan verwerken. En, ja, dat wordt draadjes afhechten. Pffffff...........

Succes

zondag 10 april 2022

Duits...pardon...Continentaal breien

Aan Haakvrouw:

Ik grinnik nog een beetje na, nu ik op facebook, jouw twee items over continentaal breien zie. Waarom zal je denken? Wel....

Mijn schoonmoeder was een duitse. Een klein gedrongen, dik vrouwtje en ik zie haar nog zitten breien. Ze zat in haar specifiek houding in een stoel, met haar ene been gewoon op de grond en met de voet van haar andere been, gevouwen achter de kuit van het eerste been. Zo zat ze daar, een beetje gebogen, met haar breiwerk, als het ware weggestopt onder haar borsten.

Wat ze breide is met totaal ontschoten, maar het ging razendsnel. Ik noemde haar manier van breien "duits" en was er jaloers op, dat ze het kon. Geen onhandig lange breinaalden, waar de steken alsmaar vanaf vlogen en vooral geen vier rondbreinaalden, die tekort waren om onder je arm vast te klemmen en waarvan de steken absoluut niet van plan waren, op hun plek te blijven.


Waarom ik haar nooit gevraagd heb om het mij te leren, weet ik niet, maar ik herinner me wel dat de band tussen ons tweeen niet dusdanig was, dat we, even samen, gezellig kletsend, een breicursusje op touw zouden zetten. Wel ben ik er zeker van dat zij mij geinspireerd heeft tot het vele haken en breien wat ik altijd heb gedaan. In de periode dat de kinderen [3] klein waren [eind '60-begin '70] breide en haakte ik heel veel kleding voor hen. Patroon of niet, dat maakte niet uit, ik bedacht wel wat. Of die kinderen, vooral in hun lagere school periode, ook zo blij waren, om hun moeders creaties te dragen laat ik maar even in het midden, want daar ben ik later helaas nog wel eens duchtig op aangesproken.





Jaren later, toen mijn schoonmoeder allang overleden was, kwam ik weer eens in aanraking met het "duitse" breien en kriebelde het opnieuw om het uit te gaan proberen. Hoe ik, zonder You Tube en de enorme digitale datastroom van tegenwoordig eruit ben gekomen weet ik niet. Ik kocht zo`n rondbreinaald en heb het waarschijnlijk via tekeningen mezelf aangeleerd. Tricotsteek [dus recht] ging als een trein, maar averecht was helaas een ander verhaal. Het lukte me niet, want de draad schoot met "doorhalen" [of zoals jij zegt: "Haal de trekker over" en "Versleep 'm"] continu van de naald. Ik kreeg het niet voor elkaar en bleef alleen maar zitten met kramp in mijn handen.


Omdat tricotsteek breien zo gemakkelijk ging, bracht dit me uiteindelijk toch op een idee. Daar ik in die periode, heel veel lekkere warme en "superfoute" truien breide had ik de manier gevonden. Ik breide de de voor- en achterpanden in tricotsteek aan elkaar in het rond op de duitse manier en splitste het werk bij het armsgat. Met een aparte ribbel of andere kleur verdoezelde ik, als het nodig was, de overgang en maakte de trui op de hollandse manier af. Dat heb ik waarschijnlijk een tijdje gedaan, maar tot op heden brei ik de truien weer helemaal op de Hollandse manier.

Het was voor mij dus een grinnikkend herkennen toen ik jouw afbeeldingen zag. De foto`s zijn heel duidelijk en de teksten zijn onbetaalbaar. Wat een humor!!! Jammer dat ik dat nu pas zie. Hoewel...... een mens is nooit te oud om te leren en misschien waag ik me er voor de zoveelste keer nog een keer aan, want breien [en haken] is, voor mij in ieder geval, leeftijdloos. 


Fb:

https://www.facebook.com/haakvrouw/posts/508794950675780

https://www.facebook.com/haakvrouw/posts/510850123803596

Haakvrouw:

https://www.haakvrouw.nl/


zaterdag 22 januari 2022

Kerstpotjes


Ik wilde het altijd een keertje doen. Deksels van glazen [jam]potten bekleden met haakwerk. Het ziet er op foto`s altijd zo mooi uit, maar zoals vaker, had ik nog nooit een leuke gelegenheid gevonden, om die dingen eens te gaan maken. Op een dag in de zomer, viel ineens het kwartje. Ik zat te eten en de chocopasta-pot stond voor mijn neus. Vanuit het niets, zag ik het ineens helemaal voor me. Het potje had de juiste omvang en met een een fleurig haaksel op het deksel en gevuld met lekkere kerstbonbons, zou dat precies worden, wat ik wilde. Eindelijk zou ik ook eens met iets origineels voor de dag kunnen komen met kerst. 

Zo gedacht, zo gedaan. Gelukkig ben ik nogal laks met bezoeken aan de glasbak en stonden er nog twee lege potjes op de vensterbank in de keuken. Toch werd het nog wel even dooreten, want ik was er nog niet. In november begon ik met haken, en ik gebruikte er mijn coasters voor, die ik tijdens mijn mandala periode in 2016 had ontworpen. Die pasten precies 

Het haakwerk op het deksel lijmen was nog wel even een dingetje. Hobbylijm en plastic zijn niet zulke vriendjes van elkaar, dus bleef het maar slecht zitten. Toch lukte het op de een of andere manier uiteindelijk wel. Vlak voor kerst was alles af. Het resultaat mocht er zijn en ik was er diep in mijn hart eigenlijk best wel trots op.

Na de kerst ging bij mijn potje het haaksel toch weer los, maar gelukkig kwam dochter Ingrid met de oplossing om alles simpelweg met een lijmpostool vast te zetten. Een supertip, want aan een lijmpistool had ik ondanks mijn gehannis niet gedacht. Daar blijkt maar weer eens uit, dat ik er wat slimme hobby-ingrepen betreft, toch een beetje "uit" ben, want zo`n ding ligt, ook bij mij, gewoon op zolder. Ik waarschuwde de mensen aan wie ik een potje had gegevens, en zei daarbij dat, als er onverhoopt iets los zou gaan, ik er, dank zij Ingrid, iets aan kon doen. Maar goed, dat was maar een heel klein minpuntje in een verder zeer geslaagde kerstwens.

Omdat de beschrijving van de coaster in de bovenvermelde blog een beetje warrig is, herhaal ik het patroon hieronder nog een keertje.

COASTER

Opmerking: "v-stokje" =[1 stokje, 1 losse, 1 stokje in dezelfde steek]. Het kan ook zijn een v-vaste of een v-halfstokje.

toer 1. 8x [1 stokje, 1 losse]

toer 2. 8x v-stokje om de 1-losseboog

toer 3. 8x [2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes] om de 1-losseboog

toer 4. 8x [7 stokjes om de 1-losseboog], 1 losse

toer 5. 7x een half stokje op de 7 stokjes van de vorige toer, dan een dieper ingestoken dubbel stokje in de 1-losseboog van toer 3. [zie foto].

toer 6. Begin in het dieper ingestoken stokje van de vorige toer met 1 v-stokje, 2 stokjes overslaan, 1 v-half stokje, 2 stokjes overslaan, 1x v-vaste, 2 stokjes overslaan, 1 v-halfstokje, 2 stokjes overslaan, dan weer 1 v-stokje in het dieper ingestoken stokje. Haak de toer zo rond.

toer 7. 1 vaste in de v-steken, 2 lossen.

toer 8. er wordt een schulprandje gemaakt door in het eerste boogje 1 vaste te maken en in het volgende boogje [1 half stokje, 4 stokjes, 1 half stokje]

Succes!