Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

vrijdag 2 september 2022

Polkadot a la Avalon

Die grote doos wol in de ladenkast is al een tijdje een doorn in mijn oog. Ik had die bolletjes oorspronkelijk aangeschaft, om knuffels mee te haken, maar zoals dat bij mij wel vaker gaat, is het "knuffel-haak-enthousiame" intussen helemaal verdwenen. Ik kocht die wol op de markt, omdat de kleuren van de Wibra wol [Saskia], die ik meestal gebruik voor zulke klussen, het finaal liet afweten. De kleuren waren zo saai, daar doe je geen enkel kind een plezier mee, dus ging ik noodgedwongen maar naar iets anders op zoek. Ik vond "dat anders" dus op de markt van Stede Broec, en zodoende zit ik nu opgescheept een bonte zooi 50 grams bolletjes, in een kleurenverhouding, waar ik eigenlijk niets mee kan, nl. van elke kleur maar één bolletje. Dat is prima voor knuffels, maar nu ik er iets anders mee wil doen,is het knap lastig. Mijn gedachte ging dus automatisch weer uit naar een granny deken met een heleboel bonte granny squares, want dat is, denk ik, het enige is wat ik er nog mee kan doen en belangrijker, eigenlijk het enige waar ik nog een beetje zin in heb. Maar ja, weer een deken, ik heb er al zoveel, want dat was nou juist de reden dat ik zolang heb gewacht om ermee te beginnen. Tegen beter weten in hoopte ik, dat ik nog een ander doel zou kunnen bedenken, maar nee, dat kwam er niet en ik heb die gewraakte doos gisterenavond uit de kast getrokken.


 

Toen ben ik gaan denken over een granny square. Ik wist al snel wat ik niet wilde. Niet weer iets met de afrikaanse bloem. Hij is en blijft mooi, maar die heb ik wel even genoeg gezien. Een van mijn andere favorieten, is de Polka Dot, in een bewerking van Jeanette Winkels. Van wie het oorspronkelijke ontwerp is, vermeldt Jeanette niet en heb ik ook nu niet kunnen achterhalen. Ik heb hem al eens eerder gebruikt, maar toen heb ik me netjes aan het patroon gehouden. Als ik daar nou eens wat aan ging sleutelen? Een beetje eigen creatieve inbreng is natuurlijk nooit weg.

Ik begon maar eens wat cirkels uit te proberen in mijn favoriete manier van stokjes haken. Dwz. tussen de stokjes [van de vorige toer] haken in plaats van erop. Er is dan een duidelijkere plaatsbepaling en die komt bij het maken van een patroon heel goed van pas. Verder blijkt nu ook maar weer eens, dat eenvoud vaak het mooiste is, want zowel de roze als de grijze cirkel maken een rommelige indruk. De blauwe was in mijn ogen, precies goed. Verrassend, want hij is het simpelste, met de minste reliefstokjes erin. Daarbij komt dan ook nog eens, dat deze cirkel helemaal, zoals ik wilde, "tussen de stokjes" is gehaakt.




POLKADOT A LA AVALON

Voor het eerste stokje van de toer gebruik ik liever 2 lossen, dan de gebruikelijke 3 lossen. Het geeft een minder groot gat in het werk en wil je toch 3 lossen, tel dan 1 losse op bij de vermelding van het aantal lossen aan het begin van toer. Verder nog even een reliefstokje-voor: dat stokje wordt gehaakt door de werkdraad met de haaknaald [van links naar rechts] achterlangs het onderliggende stokje door te halen en dan het stokje op de normale manier af te haken.

Toer 1. magische ring

Toer 2. 3 lossen [1e stokje+1 losse], 7x [1 stokje, 1 losse], tr. sluiten met een halve vaste om de 4lossen. [8 stokjes, 8 lossen]

Toer 3. 2 lossen, 7x[reliefstokje-voor om het volgende stokje, 2 stokjes om de 1-losseboog], reliefstokje-voor om het volgende stokje, 1 losse, tr. sluiten met een halve vaste om de 3 lossen.

Toer 4. 2 lossen, 7x[reliefstokje-voor om het volgende stokje, 3 stokjes tussen het volgende stokjes], reliefstokje-voor om het volgende stokje, 2 stokjes tussen de volgende stokjes, tr. sluiten met een halve vaste om de 2 lossen.

Deze vierde toer herhalen met in iedere toer 1 stokje meer tussen de reliefstokjes. Ik ben gestopt bij 5 stokjes tussen de reliefstokjes [48 steken]. Wil je een grotere cirkel, ga je gewoon door met steeds een stokje meer tussen de reliefstokjes.

Het vervolg van de beschrijving gaat door met de 48 steken, die er zijn met 5 stokjes tussen de reliefstokjes

Toer. 7. 1 losse; vasten in alle stokjes en reliefstokjes. [48 vasten]

Toer 9. [hier heb ik een kleurwissel gemaakt] en met de nieuwe kleur beginnen, in 1 vaste voor een willekeurig reliefstokje. 2 lossen, 1 vaste overslaan, 1 vaste in de vaste. [32 boogjes], toer sluiten met een hv in het 1e boogje.

Toer. 11.
[3 lossen [1e dub.stokje], 2 dub.stokjes, 2 lossen, 3 dub.stokjes =hoek] in het 1e boogje,
3 stokjes in het volgende boogje,
3 halve stokjes in het volgende boogje,
3 vasten in de 3 volgende boogjes],
3 halve vasten in het volgende boogje,
3 stokjes in het volgende boogje,
en dan weer de hoek [3 dub.stokjes, 2 lossen, 3 dub.stokjes] en zo door de cirkel rond, wat dan bijna een vierkant is geworden. Toer sluiten met een hv om de 2 lossen van het begin van de toer.
Schema van een zijkant: Hoek[3dubst-2l-3dubst]>>>3st>>>3hst>>>3v>>>3hst>>>3st>>>hoek

Toer. 12.
Hv in het 3e dub.stokje van de vorige toer,
hv in de 2-lossenboog.
[2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoek] in dezelfde ruimte van de 2 lossenboog
3 stokjes, na het volgende groepje van 3 steken
4x [3 halve stokjes, tussen de groepjes van 3 steken]
3 stokjes, tussen hetvolgende groepje van 3 steken
Dan weer de hoek [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes]. Maak zo het vierkant af.
Toer sluiten met een hv om d eerste 2 stokjes
Schema van een zijkant: Hoek[3st-2l-3st]>>>3st>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3st>>>hoek.

Toer. 13 hoeken: [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes], tussen de hoeken, 7x 3stokjes tussen de groepjes.


Ps1.
Toen ik bezig was, had ik als eerste een veel grotere cirkel gemaakt. Uiteindelijk vond ik hem te groot, want ik moest wel rekening houden met het feit, dat het voor een deel restbolletjes waren, waarmee ik met wat minder wol in één kleur te doen kreeg. Maar voor wie een grotere wil, hier de gegevens en het schema`s van de zijkanten.

Allereerst haakte ik de cirkel door 7 stokjes tussen de reliefstokjes.
Er ontstonden zo 32 boogjes.
Toer na de boogjes:
Schema van een zijkant: Hoek[3dubst-2l-3dubst]>>>3st>>>3hst>>>3v>>>3v>>>3v>>>3hst>>>3st>>>hoek
Volgende toer
Schema van een zijkant: Hoek[3st-2l-3st]>>>3st>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3hst>>>3st>>>hoek.
Volgende toer: als toer 13 van het kleine vierkant

Ps2; Ben helaas niet in het bezit van correctors of testhakers, dus ik hoop dat het allemaal klopt. Maar als ik er een stuk of wat gemaakt heb, komen die fouten er denk ik wel uit.

Ps3: Hahaha, ik vind het hele ding eigenlijk een beetje saai. Maar ja, dat krijg je als je geen liefhebber bent van afhechten. Als ik er wat meer vrolijkheid in wil hebben, zal ik toch echt wat meer kleuren in het model moeten gaan verwerken. En, ja, dat wordt draadjes afhechten. Pffffff...........

Succes