Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

zondag 29 december 2013

"Lacy Chevron" - een mooie haaksteekNaar aanleididng van een vraag op internet over deze haaksteek ben ik hem gaan uitproberen. De foto van mijn werk bestaat helaas alleen nog uit twee proeflapjes, want verder ben ik nog niet gekomen. Ik had een schematekening en naar aanleiding daarvan ben ik gaan puzzelen. Op de originele [Tjechische] site stonden heel veel duidelijke foto`s, maar de begeleidende tekst die cruciaal was, begreep ik niet, ondanks het feit dat ik de Google`s vertaalhulp in de strijd had gegooid.

ALGEMEEN:
Als je een bepaalde maat wilt gaan haken, is door het zigzag motief onmogelijk het via een aantal opzetlossen uit te rekenen. Begin daarom met een proeflapje en meet de zigzag. Ook de met de afwerking van de zijkanten heb ik me hier niet bezig gehouden. Haak voor dit proeflapje minimaal 50 lossen, zodat je de afstand tussen twee toppen kunt meten. Bij een kleurwissel is het het mooiste om het laatste stokje niet helemaal aftehaken. Trek door de laatste twee lussen van het desbetreffende stokje de nieuwe kleur en haak 3 lossen om te keren.

TOER 1.
Haak op de opzetlossen:
1 stokje in de 4e opzetlosse vanaf de haaknaald, 3 lossen,
* sla 3 lossen over, 2 stokjes in de volgende opzetlosse, 3 lossen,
sla 3 lossen over, [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes = is de top] in de volgende opzetlosse, 3 lossen,
sla 3 lossen over, 2 stokjes in de volgende opzetlosse, 3 lossen,
2x [sla 3 lossen over, 2 stokjes in de volgende opzetlosse =is de diepe punt], 3 lossen, *
Tussen de ** herhalen tot de gewenste lengte en eindigen met na de top nog 2x [3 lossen, 3 opzetlossen overslaan, 2 stokjes]
3 lossen om te keren.
Als het goed is is er afwisselend een top [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes] en een diepte [2 stokjes, 3 lossen overslaan, 2 stokjes] met daartussen 3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen.

TOER 2.
2x [2 stokjes om de volgende 3-lossenboog, 3 lossen],
*[2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes =is de top] om de volgende 3-lossenboog, 3 lossen,
2 stokjes om de volgende 3-lossenboog, 3 lossen,
2 stokjes om de volgende 3 lossenboog, 2 stokjes om de volgende 3 lossenboog = diepte, 3 lossen,
2 stokjes om de volgende 3 lossenboog, 3 lossen*,
Tussen de ** herhalen. Eindigen met na de top nog 2x [3 lossen, 2 stokjes om de 3-lossenbogen te haken. Kleurwissel en 3 lossen om te keren met de nieuwe kleur.
Methode 2 voor toer 2.
Door het haken in de lossenbogen, zoals het in het patroon stond [proeflapje 1] komen er grote gaten in het werk. Nu het patroon me wat vertrouwder is geworden denk ik dat je dat kan vermijden door ipv om de lossebogen te haken, de stokjesgroepen in de middelste losse te steken van de 3 lossen van de vorige toer. Dat kan overal, behalve bij de top [proeflapje 2]

TOER 3.
2x [2 stokjes, insteken tussen de stokjes van de voorlaatste toer, 3 lossen],
*[2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes] om de volgende losseboog =top, 3 lossen,
2 stokjes, insteken tussen de stokjes van de voorlaatste toer, 3 lossen,
2x [2 stokjes, insteken tussen de stokjes van de voorlaatste toer =diepte], 3 lossen,
2 stokjes, insteken tussen de stokjes van de voorlaatste toer, 3 lossen,*
Tussen ** herhalen. Eindigen met na de top, 2 stokjes, insteken tussen de stokjes van de voorlaatste toer, 3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen om te keren.

TOER 4.
Als toer 3. Alleen komt er aan het eind van toer 4 een kleurwissel. Haak de 3 lossen om te keren in de nieuwe kleur.

De 3e en 4e toer blijven herhalen.

TEN SLOTTE
Al het schrijfwerk ten spijt, ben ik erachter dat in dit geval de originele tekening veel duidelijker is dan welk geschreven patroon dan ook. Ook ziet het er in het begin heel ingewikkeld uit. Het is het niet, want na twee toeren werkte ik al uit mijn hoofd.Gemaakt: 29 december 2013
Patroon: 29 december 2013
Ontwerp: onbekend

Bewerking en vertaling: Willy Haarsma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten