Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

dinsdag 31 januari 2012

Tasversieren


Feit 1: Ik heb verscheidene jute boodschappentassen liggen, die ik tijdens vakanties in de UK had meegenomen, omdat deze hier in Nederland toen nog niet te koop waren. Vooral die van Tesco, met de lieveheersbeestjes was een toppertje. Helaas is het binnenplastic van die tas helemaal kapot gegaan en ook de onderkant is verdwenen. Nu hangt hij als een slappe vormloze buidel aan zijn stevige hengsels en is het mooie er wel vanaf. Alleen de lieveheersbeestjes zijn nog zo goed als nieuw.

Feit 2: Er lagen 12 gehaakte grannies te wachten op een bestemming. Ik had ze gehaakt om er een kussenovertrek van te maken, maar het aantal afhechtingen door de vele kleuren was zo groot, dat ik het na 12 van die vierkanten liet afweten en ik naarstig op zoek was naar een bestemming, waarvoor ik niet nog meer grannies hoefde te maken.

Feit 3: Tijdens mijn oeverloze zoektocht naar mooie freebies op het net zit ik vaak te smullen van de mooie patronen van gehaakte tassen. Helaas moeten die om een mooie stevige tas te krijgen gevoerd worden, wat inhoudt dat ik mijn meest gehate werk moet doen tw. achter een naaimachine kruipen.

1+2+3=Het idee!
Ik zat met 6 van de grannies, wat vormen te maken, en ineens kreeg ik een idee. De afmetingen van 2 rijen van 3 vierkanten had ongeveer de vorm van de intussen ook in Nederland verschenen jute boodschappentassen, die ongeveer half zo hoog waren als mijn engelse Tesco tas. Als ik die nu eens ging omkleden, dan had ik een mooie brei/haaktas die ik niet hoefde te voeren, want als die jute tassen nieuw zijn, zijn ze stevig genoeg. Ook hoefde ik me niet druk te maken over hengsels, want met die tassen kon je bijna bakstenen vervoeren.

Toen ik het idee aan mijn dochter vertelde was die eigenlijk ook wel enthousiast. Grappig genoeg zijn we beide begonnen met een tas te bewerken, zonder dat we overlegd hadden hoe we het precies zouden doen. Het resultaat was dat Ingrid vijf aparte vierkanten heeft gemaakt en de brede hoeken heeft vrijgelaten.


Ik daarentegen heb een complete buitentas gemaakt en die er later omheen getrokken.


Beide technieken zijn prima, zij het, dat we geen van tweeën ontkwamen aan een paar pijnlijke prikken in onze handen, omdat de jute best wel stug is om een bekleding op vast te naaien. Dat was echter de enige valse noot van het werk.
Een patroon is moeilijk te geven. Meet de tas op. Ga uit van een voor- en achterkant. De twee zijkanten en een bodem, kan je evt. uit één lange strip maken. Maak het haakwerk op maat, wees niet bang dat het te klein is want met haken kan je er zo nog een toer aan vast haken, aan alle kanten. Gebruik je creativiteit en fantasie, maar vooral: Have Fun!




Ps. Helaas, hoe leuk het werk ook was en hoe mooi het resultaat ook is, de Tesco tas hangt nog steeds als een slappe buidel aan de deurknop! ;-(

Na het verhaaltje nu het patroon. Dit is een beetje moeilijk, want er is eigenlijk geen patroon. 

Benodigdheden: 1 haaknaald, passend bij de wol of katoen in verschillende kleuren. Het aantal wol of katoen is ook afhankelijk van de dikte en natuurlijk een jute boodschappentas [of tas naar keuze].

Meet de tas op. Ga uit van een voor- en achterkant. De twee zijkanten en de bodem, kan je evt. van één lange strip maken. Maak het haakwerk op maat. Mijn tas is echter ruimer gemeten als die van Ingrid, want hij moest er in zijn geheel iets overheen passen. Die van Ingrid is knapper gemaakt want haar vakken moesten veel nauwkeuriger op de tas passen. maar wees niet bang dat de vlakken te klein uitvallen, want met haken kan er altijd wel een toer bij. Aan alle kanten. Ik heb de tas alleen aan de bovenkant op de binnentas genaaid, de rest bleef wel zitten. Ingrid daarentegen had meer werk. Zij heeft alle vlakken apart rondom vastgezet.
Patronen van granny squares zijn er genoeg. Het net stikt ervan. Ook ik heb me
gewaagd aan het ontwerpen van een vierkant. Hiervoor verwijs ik
naar Avalon`s granny, die hier ook op de site te vinden is.

Gemaakt: januari 2012
Patroon: 30 september 2012
Idee en ontwerp: Willy Haarsma

zaterdag 28 januari 2012

Grannies-1


Hoera het mag weer! Breien en haken zijn weer helemaal in. Niet dat ik me veel aantrok van het mogen
of niet mogen, maar het is gek, dat het toch leuker is als er meer mensen om je heen op dezelfde manier
bezig zijn. Ikzelf ben al jaren zo bezig, hoewel het breien en haken de laatste jaren door andere hobbies een beetje in de verdrukking was geraakt. Het kerstballenbreiende noorse koppel echter heeft de aanzet gegeven tot een enorme hype die mede door het enorm leuke "wildbreien" tot veel mensen is doorgedrongen. Ik kan dus gewoon op mijn vertrouwde voet doorgaan, met als extra bagage, de wetenschap, dat de omgeving me niet helemaal meer ziet als een oud omaatje die met een stoffige hobby bezig is omdat ze niets beter te doen heeft. Wat ik wel lange tijd niet heb gedaan is het maken van een trui of vest [zelfs dat weet ik nog niet], waarvan ik alleen maar een vaag idee heb hoe ik hem wil hebben. Anders dan 30 jaar geleden, hou ik dus nu een blog bij van de ontwikkelingen van mijn werkzaamheden. Leuk en misschien voor een andere lezer ook een aanleiding om het zelf ook eens te gaan proberen.

De ingredienten voor mijn werkstuk zijn: 10x 100 grs. bollen paars, 10x 100 grs. bollen zwart, 5x 100grs. bollen heel licht roze, een haaknaald nr. 4 en een grote voorliefde voor "grannies". Een oversized trui, die
ik gemeten heb is mijn leidraad voor de maat en verder heb ik een vaag idee uit iets wat ik in het verleden heb gemaakt. De kleurencombinatie vind ik 
fantastisch mooi, maar gezien de veel fellere lichte kleur zal ik daar een beetje terughoudend mee moeten zijn. Ik had op het net een mooie granny gevonden en die wilde ik na mijn probeersels van het bekleden van een tas [vertel ik nog wel eens] blijven gebruiken. Het is een mooie die van een cirkel overgaat in een vierkant. De granny had ik dus gevonden en ik wilde graag een band van die vierkanten aan de bovenkant van mijn mouwen maken. Dat werd dus de eerste uitdaging en ik begon te werken aan de bovenkant van de mouw. Dat heeft vele voordelen. Je krijgt een inzicht van de maten zonder dat je met die lappen van de panden aan het werk bent. Ook kan je bij de mouw naar beneden toe nog wat steken minderen. Het aantal vierkanten moest ongeveer op een mouwbreedte van 58 cm. uitkomen. De grootte van het vierkant echter is nauw verweven met de kleurencombinatie, dus ik kon er niet zomaar een toer aantoevoegen als ik niet uitkwam. Bij het samenstellen van de kleurencombinatie moest ik ook rekening houden dat de vierde en vijfde toer dezelfde kleur zouden zijn, om de overgang van cirkel naar vierkant zo weinig mogelijk te laten opvallen. Twee probeersels heb ik gemaakt [zie foto] en de keuze was snel gemaakt.

Ik heb vier grannies gemaakt tot de twee paarse randen en zag dat de breedte als ik er een zwarte rand aan toe zou voegen aardig uit zou komen. De goden waren met mij, en toen ik ze naast elkaar legde zag ik dat ik uit zou komen op 54 cm. Dat kon veel slechter en ben dus maar doorgegaan. Mocht het helemaal fout lopen dan haak ik er aan de buitenkant nog wel een toer aan vast, maar ik denk niet dat het nodig is. Om de twee zwarte toeren [door het aan elkaar zetten van de vierkanten] ook aan de boven en onderkant te laten terugkomen, begon ik met zwart aan de achterkant met de vierkanten aan elkaar te haken. Zover ben ik nu en ik ben best tevreden over het resultaat. Behalve dan van de foto, want die blijft blauw en het is toch echt paars.




dinsdag 10 januari 2012

Bolletjesgaren


Afgelopen zondag was dochter Ingrid jarig en als verjaarscadeau kreeg zij van twee vriendinnen een heleboel leuke kleine pakjes, waarbij het leek of ze het plaatselijke Action filiaal hadden leeggekocht. Het was een kostelijke grap en tussen al die leuke spullen zat een bol helderblauwe bolletjes- of pompongaren. Ik had het zelf ook al verschillende keren in de schappen zien liggen, maar zag mezelf beslist niet aan de gang met dat spul. Sterker nog, ik was er bijna zeker van dat de gulle gevers ook geen flauw idee hadden wat je ermee kon en alleen maar dachten daarmee Ingrid eens lekker op te zadelen.

De dag daarop waren we samen bezig met een heel moeilijk patroon uit te proberen, wat ze nodig had om één van haar nog liggende opdrachten uit te voeren. Ineens kwam dat bolletjesgaren weer in ons blikveld. We zijn wat gaan googelen en kwamen er redelijk uit hoe we dat spul moesten breien. Erg ingewikkeld leek het niet, maar toch zag Ingrid het niet zitten. Bij mij begon toen iets te kriebelen en van lieverlede kreeg ik eigenlijk wel zin in die uitdaging, dus ben ik die avond eens wat gaan proberen.

Het allereerste waarmee je begint bij breien is het opzetten van de steken. Helaas is de ruimte tussen twee van die bollen veel te klein om dit op een normale manier te doen en tot overmaat van ramp zitten die bolletjes ook in de weg. Via google had ik intussen op het net nogal wat breipatronen gevonden, maar opzetten ho maar, dat stond er nergens bij. Wat te doen? Ik ben begonnen om de draad simpelweg om de pen heen te slingeren. Dat werd een losse zooi, maar ik had in ieder geval steken. Door met die steken te gaan breien hoopte ik dat er een vastere struktuur zou ontstaan. Dat feest ging helaas niet door, het bleef een losse troep en ik heb alles weer uitgetrokken. Zo was ik voor de zoveelste keer terug bij af.

Daarna heb ik met een haaknaald zitten prutsen door tussen ieder bolletje een opzetsteek van haken te maken. Dat ging wel, maar werd vreselijk strak. Met pennen 5,5 heb toen de acht steken die ik had opgezet gebreid. Ik had nu: 1 bolletje, 1 steek, 1 bolletje, 1 steek, enz. op de naald staan. Na een tweede pen kwam er wel een beetje struktuur in maar toch was het, ondanks die hele strakke opzetsteek, veel te los.

Na nog wat geklungel, kreeg ik de ingeving van het jaar. Ik heb in de eerste toer van 1 steek, twee steken gemaakt, ben op breipennen 3,5 doorgegaan. Dit was het ei van Columbus. Ik had op het net ook al gezien dat er gebreid werd op 2 steken tussen de bolletjes en opeens ging het als een zonnetje. Dit was het simpele breien wat me werd voorgespiegeld in al die patronen op het net.

Toen ik de halve bol had opgebreid bleek, dat de sjaal veel te breed zou worden en ben ik nogmaals overnieuw begonnen. Gelukkig wist ik nu hoe ik beginnen moest en ik startte met 4 steken, die ik meerderde naar acht. Dat was goed en die ene bol was genoeg voor 1.20 m. sjaal met een breedte van 7 cm. Helaas vond ik ook nergens een instructie voor het afkanten, maar dat is met een beetje moeite op de normale manier wel te doen. Wel wordt het erg strak, maar dat valt gelukkig weg tussen de bolletjes. Alleen met de laatste steek moet nog wat worden aangemodderd, want ook die is niet in te stoppen vanwege die bobbel.

In het vervolg is het probleem dus opgelost. Met een haaknaald 1 steek opzetten tussen de bolletjes [lastig maar te doen] en die steken in de tweede toer verdubbelen. Daarna doorbreien met naalden 3,5 totdat de bol bijna op is en afkanten.