Geschreven: 30 juli 2013
Dagtekening: 28 juni 2013 en 30 juli 2013
Wel eens van klikgespen gehoord. Nou ik dus niet, hoewel, ik gebruik ze dagelijks, maar nooit gedacht dat ik de naam van die dingen ooit nodig zou hebben. Wat is het geval. Tijden de vakantie vond ik een heerlijk goedkope tas in een klein winkeltje in Hay-On-Wye. Zoals meestal bij dat soort boetiekjes hing er een kijkexemplaar aan de gevel en ik kreeg in de winkel een in plastic zak gesealde tas mee naar huis. Ik legde hem omdat hij zo netjes plat ingepakt was, ongezien onder de spullen in de auto en zou hem als ik thuiskwam wel eens gaan uitpakken. Op dat moment was ik allang blij dat ik alle bagage zonder deze extra toevoeging onder controle had. Thuisgekomen pakte ik hem uit en ontdekte dat de sluiting niet helemaal klopte, want ik kreeg het band niet door de gesp. Een beetje balen, maar beslist niet in paniek dacht ik, "Dan zet ik er even zo`n handige sluiting aan die ik bij andere tassen ook gebruik. Ben geen fan van een naaimachine, maar dat moet me toch wel lukken. Kijk en toen liep ik vast. Ten eerste hoe heten die dingen en ten tweede waar koop je zuks??
Na een stevige sessie googelen ontdekte ik de naam "klikgespen" en
dat ze meestal wel te koop zijn in fornuturen of schoenreparatiezaken. Verder ontdekte ik dat ze op het net ook in grote getale en vele kleuren te koop zijn. Toch, nog altijd een beetje huivering van bestellen op het net, reed ik vanmiddag naar de Shoefix winkel op het raadhuisplein in Heerhugowaard. Jahoor, meneer had klikgespen maar mocht ze niet los verkopen en gebruikte ze alleen zelf voor het repareren van tassen. Op z`n zachts gezegd nogal boos dacht ik: "Verdomme, wat een service, rij ik 40 km voor die rotdingen, de winkel heeft ze en verkoop ze niet. En maar maar janken dat de er zoveel op het net besteld wordt. De winkeliers vragen erom".
Weer thuis heb ik ze toch maar besteld bij Fourniturenpuntnl [vanwaar ik ook maar even de foto heb geleend]. Natuurlijk bestelde ik niet alleen de twee die ik nodig had, want het lijkt me best leuk om in de toekomst wat tasjes te gaan haken met deze sluiting. Ik ben benieuwd, nu de levering nog, maar dat wordt door de vakantie, helaas nog even wachten.
[ps. na 1 augustus had ik ze zoals beloofd gelijk binnen. Bedankt en superservice !!!]
Mijn tweede blog
Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog: http://avalon045-avalon.blogspot.com/
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog: http://avalon045-avalon.blogspot.com/
This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.
dinsdag 30 juli 2013
vrijdag 26 juli 2013
Zonnehangers
Wat mooi!!!!
We zagen ze op weversmarkt in Hoorn bij de stand van De Kettingkast uit Den Helder http://www.dekettingkast.nl/categories/Zelfmaakpakket-/Zelfmaakpakket-zonnehangers/.
Het idee is niet nieuw, maar de uitwerking en kleurencombinaties waren zo mooi dat dochter Ingrid en ik meteen verkocht waren. De zonnehangers, de naam alleen al maakt me vrolijk, waren er in ringen van 10, 12, 15 en 20 cm. en we kochten ze alle vier. Ik had de 12 en 15 versie en Ingrid uiteraard de andere twee. Zo hadden we met het bijkopen van de benodigde ringen allebei de mogelijkheid om alle vier de modellen te maken. Zo`n impulsaankoop doe ik maar zelden, en zelfs aan mijn ingebakken angst voor materiaaltekort bij pakketten had ik helemaal niet gedacht. Thuisgekomen ging ik meteen aan de slag. Ook iets wat ik zelden doe, want meestal wil ik alle werk dat ik nog heb liggen afhebben voordat ik aan iets nieuws begin.
Ik begon met het pakket van de 12 cm. zonnehanger. Doordat ik achteloos haaknaald 2 had gepakt en ik dat pas halverwege merkte, werd mij een materiaaltekort bespaard, want van één kleur had ik zegge en schrijve nog maar 10 cm. over. Er was dus een aardige beschermengel in mijn buurt, want ik weet zeker dat ik het met haaknaald 2,5 nooit zou hebben gehaald. Dat was mazzel en ik besloot de andere drie ook maar met haaknaald 2 te haken, hoe lastig het ook was.
Bij het pakket van de 15 cm. versie pakte ik de verkeerde kleur toen ik het werk in de ring haakte. Aangezien dat in de ring haken een gigantisch moeilijk werk is, was er geen haar op mijn hoofd die erover dacht om overnieuw te beginnen. Het was dan ook geen verrassing dat ik met de overige kleuren uit het pakket niet uitkwam en met kleurtjes van mijzelf heb ik hem tot tevredenheid afgemaakt met een schitterend zachtblauw randje aan de buitenkant.
Voor de laatste twee ben ik in mijn voorraad gedoken. Het was nog een heel gepuzzel om de kleuren tot volle tevredenheid bij elkaar te zoeken. Ik heb er aardig wat, maar zoveel tinten van dezelfde kleur moet je maar net hebben. Mijn sport om die mooie kleurencombinaties te vinden, zonder om de haverklap naar de winkel te moeten rennen, moest dus aardig worden toegepast. Maar helemaal blij, is het me gelukt, en bijna alles uit voorraad vond ik de kleuren, alleen aangevuld met één klein dieprood bolletje van dochter Ingrid.
Super !!!!!
Labels:
Raamringen [zonnehangers]
zaterdag 20 juli 2013
Welsh square
Dit was de laatste van mijn "Welsh serie", die ik ontwierp tijdens mijn vakantie in Wales. De rest komt hier ook te staan, een week na publicatie bij ons granny groepsprojekt.
Terug in Nederland heb ik al mijn kleine kladblaadjes bij elkaar geraapt en ontdek nog een laatste grannypatroon, die toch echt de moeite waard is om op papier te zetten. Het zal dus de laatste zijn van mijn "Welsh-serie".
Ik waarschuw wel, want hij is best lastig en niet alleen om te haken. Op papier zetten kostte me ook veel moeite.
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.
Toer 1. [oranje]
Maak een magische ring, of haak 4 stokjes en sluit die met een halve vaste.
Toer 2. [oranje]
In de ring: 3 stokjes, 3 lossen [4x]
Toer 3 [oranje]
*3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes = hoek in 3-lossenboog, 2 lossen* nog 3x herhalen.
Toer 4. [wit]
*[3 stokjes, 4 dubbelestokjes, 3 stokjes = hoek] in de 3-lossenboog, 2 lossen, 1 stokje in 3 lossenruimte), 2 lossen*, Tussen de * nog 3x herhalen.
Toer 5. [bruin]
*[3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoek] tussen het 2e en 3e dubbele stokje van de vorige toer,
2 lossen, 1 vaste, tussen het 4e dubbele stokje en het 1e stokje van de volgende 3-stokjesgroep,
3 lossen, 1 vaste in de 2-lossenboog,
2 lossen, 1 vaste in de volgende 2-lossenboog,
3 lossen, 1 vaste tussen de 3-stokjesgroep en het 1e dub.stokje,
2 lossen*. Tussen ** nog 3x herhalen.
Toer 6. [bruin]
*[1 vaste, 2 lossen, 1 vaste =hoek],
3 lossen, 1 vaste in de eerstvolgende lossenboog, 1 losse, 1 vaste in de volgende lossenboog,
6 stokjes in de volgende lossenboog [=midden]
1 vaste in de volgende lossenboog, 1 losse, 1 vaste in de volgende lossenboog, 3 lossen*
Tussen de ** nog 3x herhalen.
Toer 7. [geel]
*[3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoek], 3 stokjes in de 3-lossenboog, 2 lossen,
1 samengehaakt stokje [omslag, naald insteken in de 1-lossenboog, stokje afhaken tot er nog 2 lussen op de naald staan, weer een omslag, vaste overslaan en naald insteken in de ruimte voor de 6-stokjesgroep en samengehaakt stokje afhaken],
2 lossen, 1 halve vaste tussen het 3e en 4e stokje van de 6-stokjesgroep, 2 lossen,
1 samengehaakt stokje [omslag, insteken in de ruimte na de 6-stokjesgroep, stokje afhaken tot er nog 2 lussen op de naald staan, weer een omslag, vaste overslaan en insteken in de 1-losseboog, en stokje afhaken],
2 lossen, 3 stokjes om de 3-lossenboog*
Tussen ** nog 3x herhalen.
Toer 8. [geel]
In de hoeken [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes], verder tussen de hoek en de volgende 3 stokjes en in alle lossenbogen 3 stokjes. Geen lossen tussen de 3 stokjes.
Succes!
Gemaakt 28 juni 2013/7 juli 2013
Patroon 5 juli 2013
Ontwerp: Willy Haarsma.
Terug in Nederland heb ik al mijn kleine kladblaadjes bij elkaar geraapt en ontdek nog een laatste grannypatroon, die toch echt de moeite waard is om op papier te zetten. Het zal dus de laatste zijn van mijn "Welsh-serie".
Ik waarschuw wel, want hij is best lastig en niet alleen om te haken. Op papier zetten kostte me ook veel moeite.
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.
Toer 1. [oranje]
Maak een magische ring, of haak 4 stokjes en sluit die met een halve vaste.
Toer 2. [oranje]
In de ring: 3 stokjes, 3 lossen [4x]
Toer 3 [oranje]
*3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes = hoek in 3-lossenboog, 2 lossen* nog 3x herhalen.
Toer 4. [wit]
*[3 stokjes, 4 dubbelestokjes, 3 stokjes = hoek] in de 3-lossenboog, 2 lossen, 1 stokje in 3 lossenruimte), 2 lossen*, Tussen de * nog 3x herhalen.
Toer 5. [bruin]
*[3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoek] tussen het 2e en 3e dubbele stokje van de vorige toer,
2 lossen, 1 vaste, tussen het 4e dubbele stokje en het 1e stokje van de volgende 3-stokjesgroep,
3 lossen, 1 vaste in de 2-lossenboog,
2 lossen, 1 vaste in de volgende 2-lossenboog,
3 lossen, 1 vaste tussen de 3-stokjesgroep en het 1e dub.stokje,
2 lossen*. Tussen ** nog 3x herhalen.
Toer 6. [bruin]
*[1 vaste, 2 lossen, 1 vaste =hoek],
3 lossen, 1 vaste in de eerstvolgende lossenboog, 1 losse, 1 vaste in de volgende lossenboog,
6 stokjes in de volgende lossenboog [=midden]
1 vaste in de volgende lossenboog, 1 losse, 1 vaste in de volgende lossenboog, 3 lossen*
Tussen de ** nog 3x herhalen.
Toer 7. [geel]
*[3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoek], 3 stokjes in de 3-lossenboog, 2 lossen,
1 samengehaakt stokje [omslag, naald insteken in de 1-lossenboog, stokje afhaken tot er nog 2 lussen op de naald staan, weer een omslag, vaste overslaan en naald insteken in de ruimte voor de 6-stokjesgroep en samengehaakt stokje afhaken],
2 lossen, 1 halve vaste tussen het 3e en 4e stokje van de 6-stokjesgroep, 2 lossen,
1 samengehaakt stokje [omslag, insteken in de ruimte na de 6-stokjesgroep, stokje afhaken tot er nog 2 lussen op de naald staan, weer een omslag, vaste overslaan en insteken in de 1-losseboog, en stokje afhaken],
2 lossen, 3 stokjes om de 3-lossenboog*
Tussen ** nog 3x herhalen.
Toer 8. [geel]
In de hoeken [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes], verder tussen de hoek en de volgende 3 stokjes en in alle lossenbogen 3 stokjes. Geen lossen tussen de 3 stokjes.
Succes!
Gemaakt 28 juni 2013/7 juli 2013
Patroon 5 juli 2013
Ontwerp: Willy Haarsma.
zaterdag 13 juli 2013
Wildbreien-1
Tot nu toe is dit wel het meest gek-dwaas-leukste projekt waaraan ik ooit heb meegewerkt.
Natuurlijk kwam dochter Ingrid er weer mee op de proppen en zoals
meestal ben ik best bereid mee te doen. Wat is het geval. Na het
succes van vorig jaar augustus wil men in Hoorn weer gaan wildbreien.
Was het vorig jaar slechts een paar straten, nu wil men vanaf het
station totaan de haven minstens alle lantarenpalen en brugleuningen
weer gaan versieren met de meest mooie breisels en haaksel die een
legertje van werkers nu bezig is te maken. Dat is echter niet het
enige, want ook beeldjes en ander straatmeubilair zullen er aan
moeten geloven.
Vorig jaar was ik als toeschouwer al
laaiend enthousiast, en om nu zelf mee te doen is natuurlijk helemaal
te gek. In eerste instantie zou ik een lantarenpaal gaan aankleden
en ik zag het al snel helemaal voor me. Een complete "grannypaal"!
Het was best nog lastig, want die mooie historische lantarenpalen in
de stad hebben allemaal frutsels en uitsteeksel, maar okee het zou
wel lukken. Toen ik zo`n 70 hoog was, kwam de mail dat de
lantarenpalen al voorzien waren, en ik over moest stappen naar de
brugleuning. Dat was even paniek, want ik zag mijn "grannypaal"
de mist in gaan, en ik was al zo`n stuk op weg. Gekalmeerd ging ik
later maar eens even rekenen en "yesssss" ik had geluk, De
breedte van de burgleuning kwam in maat precies overeen met het stuk
wat ik al gedaan had, dus was de schade gering.
Het is leuk werk. Met één, twee of
zelfs drie draden tegelijk, haken met pen 8 en later breien met pennen
10, is heerlijk werk. En nog beter, alles is goed, als je je maar aan
de benodigde breedte houdt.
Mijn grote grannystuk, wat
oorspronkelijk voor de lantarenpaal zou zijn, is al ingeleverd en het
tweede stuk dat ik al in stukken had liggen is nu af. Daarna ben ik
overgestap op breien. Het was even lastig om het juiste aantal steken
voor de benodigde breedte uit te rekenen, maar nu ik die gevonden
heb is het een kwestie van blik op oneindig en alsmaar
rechtdoorbreien. Heerlijk toch!
Wordt vervolgd in Wildbreien-2
Labels:
Hoorn; wildbreien [2013]
Abonneren op:
Posts (Atom)