Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

maandag 24 augustus 2015

Sophie binnenin de "Circles of the Sun"

[for english translation, please scroll down]

Wat een vondst.
Toen ik het eerste vierkant van de 2015 cal "Circles of the Sun" zag, was ik meteen verkocht. Zo mooi, dat mijn voornemen, om niets meer "zonder doel" te haken, meteen vergeten was. Het door de ontwerpster Tatiana Kupryianchyk voorgestelde doel, tw. een kussen , is niet echt mijn ding, en een naaimachine is voor mij een regelrecht horrorapparaat. Maar ja, wat ik al schreef, die "circles of the sun" waren zo super mooi dat ik meteen begon. Negen weken achter elkaar en iedere week weer zo`n verrassend, vrolijk en supermooi vierkant. Het bovenstaande heeft echter nog weinig met mijn "vondst" te maken. Wat er wel mee te maken had is de gelukkige omstandigheid, dat ik, doordat ik van Sophie`s Universe nog veel wol over had, dezelfde kleuren pakte. De deken zelf was intussen even uit zicht. Ik was niet echt tevreden en had hem voorlopig oneerbiedig in de slaapkamer gedumpt. Het patroon is fantastisch, de kleuren mooi, maar de kleurverdeling vond ik rommelig en de afmeting van de deken viel onder de noemer voetenwarmer. In die situatie is een afkoelingsperiode dus wel even aan de orde.


Wanneer het kwartje viel weet ik niet precies, maar ineens was het er. Yeahh, ik ging met mijn circles-vierkanten mijn deken vergroten. Wel moest ik er wat meer maken, want met 9 blokken begon ik niet veel. De nummers 1, 3 en 4 heb ik, zonder dat ik meer wist welke kleuren ik in de eerste versie heb gebruikt, twee keer gehaakt en het leuke is dat het nu bijna onmogelijk is om de dubbele vierkanten ertussen uit te halen. Ik maakte van de circles-vierkanten twee blokkenranden van elk 6 vierkanten, plus aan beide zijden een "polka-dot square" als afsluiting. Verder nog een tweede blokkenrand, waarvoor ik één van mijn eigen eigen versies van de afrikaanse bloem gebruikte. Het resultaat is verbluffend. Niet alleen is de deken nu groter, de blokkenrand gaf een enorme rust in het patroon. Dat was een onverwachte verrassing.



En dan blocken? Iedereen binnen de haakgroepen maakt zich daar verschikkelijk druk over. Ik snap het eigenlijk niet. In al die vijftig jaar dat ik nu haak, had ik er nog nooit van gehoord, en nu zou het ineens onmisbaar zijn. Haha, mijn Sophie is inderdaad niet al te plat, maar ik denk dat een poosje op mijn bed liggen dat probleem aardig zal oplossen.

Dedri, Tatsiana en alle anderen die het mogelijk maakten dat ik die schitterende deken kon maken, heel, heel hartelijk dank!



SOPHIE WITHIN THE "CIRCLES OF THE SUN"

What a find!
When I saw the first square of the cal "Circles of the Sun" I was completely overwhelmed. So beautiful. At once I forgot my intention, not making anything, anymmore without a purpose. The suggestion to make by the designer Tatiana Kupryianchyk was a pillow. That`s however, so "unme", and using a sewing machine is a horrorscenario. But alas, what I wrote before, the squares were so beautiful and I started directly. Every week, nine weeks in a row, there was a surprisingly, merry and superbeautiful square. But let`s be honest, the above has nothing to do with "the find", however, what follows did. As I had a lot of left-overs from Sophie`s Universe, I started [luckily, as seems afterwards] with the same wool and colours. The blanket of Sophie`s Universe was meanwhile disrespectfully dumped in our bedroom. The pattern was terrific, the colours beautiful, but I was not satisfied of my messy colourcombination and the seize was that of a footwarmer. So it needed a rest and a good think from me.

When the penny dropped I am not sure about, but suddely it was there. Yes, I should extend my blanket with the squares of the "circles of the sun". I made a few more, because 9 squares is not really handy and without remembering the colours of the first ones, I doubled nrs. 1, 3 and 4. Funnily enough, after finishing them, it was hard to find the double ones between the others. I made two rows of 6 circle-squares plus two polka-dots at both ends. After that, for some extra length, I made another row of squares, from a selfmade version of the african flower. The result is amazing. I have a bigger blanket, but that`s not all. The two rows of squares create a massive rest in the pattern. That was a total surprise.

And then..... blocking? Everyone within the fb crochetgroups is busy with it. I really don`t understand. I crochet for about 50 years now, and I had never heard of it and now it should be indispensable?. LOL, my Sophie is not flat at all, but I think that a year on my bed will solve the problem totally.

Thanks to Dedri, Tatsiana, and all the others who made it possible to make this beautiful blanket.

Bronnen/sources:
De beide cal`s kunnen gevonden worden binnen de fb groep Official CCC Social group .
De polka-dot granny binnen de fb groep A Granny a Week [Hier ben ik niet helemaal zeker van, omdat ik er zelf geen lid van ben.
Mijn versie van de afrikaanse bloem staat HIER [my version of the african flower only in dutch]

woensdag 5 augustus 2015

Afrikaanse bloem cirkel




Help!!!, ik heb een luxeprobleem. Zodra ik een bestaan patroon van een granny wil haken komt er steeds een nieuw model uit mijn haaknaald. Ook nu weer. Ik ben bezig al mijn reeds ontworpen grannies te catalogiseren en controleren, door ze allemaal [in wit, wat handig is voor Berendekens] nog een keertje over te haken. Dat is twee vliegen in één klap. Mijn patronen worden gecontroleerd en ik krijg een beetje overzicht wat er zoal op mijn blog is verschenen. Gelukkig heb ik de originele bestanden in doc. netjes bewaard, zodat ik fouten en andere veranderingen moeiteloos kan doorvoeren. Echter op de blog zelf is het een beetje chaos. Alles is wel trouw gelabeld gelukkig, want anders zouden de patronen helemaal niet meer terug te vinden zijn.

Maar okee, ik was dus een model, die met het kleine cirkeltje in het midden, aan het controleren, waarbij ik met witte Saskia van de Wibra en haaknaald 4 het model aan het haken was. De laatste versie van die wol, is behoorlijk dit uitgevallen, zodat ik na een paar pogingen maar ben overgestapt op een dikkere haaknaald [4,5]. Of het daar nou door kwam, weet ik niet maar, bij toer 3 begon het model behoorlijk te trekken. Geirriteerd heb ik hem voor de zoveelste keer uitgetrokken en ben op eigen houtje weer opnieuw begonnen. Toen ontstond onderstaand model, die zo mooi werd dat het zonde zou zijn hem niet op patroon te zetten. Niet mijn meest geliefde bezigheid, maar wel handig als ik hem later nog eens wil maken. Gelukkig had ik de kladjes nog [mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest is] en toen nog de lastige taak om er een naam voor te bedenken.

Zoals bij alle laaste modellen van mij heb ik voor de zoveelste keer "doorgeborduurd" op het thema "afrikaanse bloem", Het is en blijft nog steeds mijn favoriet model.

AFRIKAANSE BLOEM CIRKEL

ALGEMEEN:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

Toer 1.
Magische ring of 3 lossen tot een ring sluiten.
In de ring: 8x [1stokje, 1 losse]

Toer 2.
8x [3 stokjes en 1 losse in de 1-lossenbogen]

Toer 3.
8x [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes in de 1-lossenbogen]

Toer 4.
8x [6 stokjes in de 2 lossenbogen], 1 losse

Toer 5.
8x [1 vaste in het 2e, 3e, 4e, 5e, 6e stokje, 1 vaste om de 1-losseboog van toer 4, 1 dubbelstokje, dat je vastmaakt tussen de stokjesgroepen van toer 3, rechtonder de plaats waar je nu bezig bent-zie foto- en nog 1 vaste om de 1-losseboog van toer 4]

Toer 6.
[2 dubbelstokjes in een dieper ingestoken dubbelstokje van toer 5, 2 lossen, 2 dubbelstokjes in de volgende steek =hoek]
-2 stokjes in de volgende 2 vasten
-3 halve stokjes in de volgende 3 vasten
-1 vaste in de volgende vaste
-1 vaste in het dieper ingestoken dubbelstokje
-2vasten in volgende 2 steken
-3 halve stokjes in de volgende 3 vasten
-2 stokjes in de volgende 2 vasten, dan weer de volgende hoek.

De hoeken komen precies om de dieper ingestoken stokjes en er zijn 18 steken per zijkant. Deze toer is het lastigste.

Toer 7.
Afhankelijk van de gewenste grootte stokjes of halve stokjes.
Ik haakte halve stokjes.
[2 halve stokjes, 2 lossen, 2 halve stokjes =hoek], op elke volgende steek een halfstokje.

Ps. Hoe hij in kleur wordt is voor mij nu nog een volslagen verrassing. Wie het eens proberen wil graag !!

zaterdag 1 augustus 2015

Welsh Rose in a circle-2


[vernieuwde versie]

Werkende aan een granny voor Berendekens ben ik mijn Welsh Rose in a big circle gaan omzetten zodat hij hiervoor beter geschikt was. Omdat deze groep nooit grannies genoeg heeft, moest ik er eentje hebben die snel gemaakt kan worden en liefst ook niet met al te veel draadjes om af te hechten. Dit is het resultaat. Hij is rechter en platter dan zijn voorganger en heeft maar twee kleuren. [Meer kan natuurlijk ook]. Ik haakte met Wibra`s Saskia en Zeeman Royal en een haaknaald 4 mm.  Zo werd de granny precies 15x15 cm.

ALGEMEEN:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.


Toer 1.
Magische ring of 3 lossen tot een ring sluiten. In de ring: 8x [1stokje, 1 losse]

Toer 2.
8x [3 stokjes en 1 losse in de 1-lossenbogen]

Toer 3.
8x [6 stokjes in in 1-lossenbogen]

Toer 4. [2e kleur]
Begin met 1 vaste in het 3e stokje van één van de 6-stokjesgroepen van de vorige toer. Daarna ook in het 4e, 5e en 6e stokje 1 vaste haken. Als het goed is kom je dan precies tussen de 6-stokjesgroepen uit. Haak nu 1 dubbelstokje wat je insteekt om het middelste stokje van het groepje van 3 van toer 2. [zie ook de foto], Sla het 1e stokje van de volgende 6-stokjesgroep over en haak weer 5 vasten en 1 dieper ingestoken dubbelstokje. Haak zo de toer uit [en vergeet niet het laatste stokje bij het begin. Zo komt het mooi uit om de 1e vaste van toer 5 te haken. .

Toer 5. [2e kleur]
*1 v. op de 3e vaste van de vorige toer. [midden op het blaadje], 3 lossen, 1 v. om het "diepe" dubbelstokje, 3 lossen*, tussen de ** herhalen tot de toer uit is.

Toer 6.
4 stokjes in elk 3-lossenboogje.

Toer 7.

*Tussen de 4-stokjesgroepen haken [3 dubbelstokjes, 2 lossen, 3 dubbelstokjes =hoek],
1 losse, 3 halve stokjes na de volgende 4-stokjesgroep,
1 losse, 3 vasten na de volgende 4-stokjesgroep
1 losse, 3 halve stokjes na de volgende 4-stokjesgroep, 1 losse*, tussen de ** herhalen tot het einde van de toer.

Toer 8. [groen]
[2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes = hoek],
Tussen de hoeken:
sla 1 steek over, 2 stokjes op de volgende 2 steken,
2 halve stokjes tussen de 3-groep,
*sla 1 steek over, 2 halve stokjes op de volgende 2 steken,
2 halve stokjes tussen de 3-groep*, dit herhalen totdat je aangeland bent voor de 3-dubbelstokjesgroep van de hoek. Hiervan ook de eerste steek overslaan en dan 2 stokjes op de stokjes. Dan weer de hoek haken. Ga zo door tot het eind van de toer. [22 stokjes per zijkant]

Succes

Gemaakt: 1 augustus 2015
Patroon: 1 augustus 2015
Ontwerp: Willy Haarsma