Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

zaterdag 18 juli 2015

Mijn favoriete stress-balletje

Op 24 februari 2012 plaatste ik een stukje op mijn blog, getiteld "Ballefruttersbal". http://avalon022.blogspot.nl/2012/02/de-ballefruttersbal.html

Het lijkt eeuwen geleden dat ik dat stukje plaatste en was pas kort aan het bloggen . Van de haakhype van nu en de enorme toevloed van patronen was toen nog geen sprake. Hoewel ik zelf vanaf mijn trouwen altijd wel ben doorgegaan met haken en breien, heb ik in de jaren `80 en `90 veel origamilessen gegeven. Daarvan kende ik dit gevlochten balletje en we maakten deze kubus [want dat is het eigenlijk] met gevouwen papierstroken. Toen ik dus in 2012 een gebreide versie op het net vond, herkende ik hem meteen en was helemaal blij dat dit ook kon. Heel goed zelfs, want van van het omkrullen van de tricotsteek aan de rand van het werk is dankbaar gebruik gemaakt. Hierdoor krijgt de strook de benodigde kokervorm en wordt dikker.

Anno 2015 ziet mijn eigen gebreide balletje van toen er niet meer uit. Het heeft altijd in de vensterbank geleden en is helaas helemaal verschoten. Je herkent geen kleuren meer en iedere keer als ik dat balletje zie dacht ik "ik ga eens googelen. Misschien vind ik, passend voor mijn huidige 'verslaving", een gehaakte versie". Maar helaas nee, het lukte niet.

Gisterenavond zat ik nogmaals te googelen en zowaar, ik vond op ravelry een "crochet braided ball". "Eindelijk" dacht ik meteen, maar mijn hoop werd snel de bodem ingeslagen. Het patroon was goed, maar met amerikaanse maten en een haaktechniek waarbij er minstens 6 vingers in de weg zitten. Dat ging het dus niet worden. Ja ik weet dat er omreken tabellen bestaan voor de maat, maar zes kokertjes haken van 8 vasten in de rondte daarvoor moet je bij mij niet zijn. Vandaar dat ik vanmorgen zelf maar eens ben gaan proberen.

En hihihi...... zoals vaker gezegd, was het achteraf eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

HAAKINSTRUKTIES:
Ik haakte met Wibra Saskia en haaknaald 4 mm in drie kleuren.

Ik maakte 6 lapjes [van elke kleur 2], 8 vasten breed en 33 toeren lang.
De lengte moet ruim 16 cm. zijn.
[Nb. gezien het model zou de strook 8x de breedte moeten zijn. Ik heb 1 cm. extra genomen als speling voor het vlechten. ]

Die 6 lapjes naaide ik met de lange kanten aan elkaar, zodat ook ik kokertjes kreeg van 8 vasten in de rondte, maar zonder een aanslag te plegen op mijn vingers. Omdraaien om een nette naad te krijgen is niet nodig, want ik vouwde het kokertje later zo, dat de naad middenachter komt te liggen en deze daardoor onzichtbaar wordt als het balletje eenmaal in elkaar zit.

Vlecht/puzzel het balletje vanaf de foto in elkaar. Lukt het echt niet is er een You Tube filmpje hier

PATTERN
I used yarn [3 colours] for a 4 mm hook
Made 6 patches [2 per colour] 
33 rows of 8 sc. [or 17 cm.]
Sewed the long side together to make tubes, and fold so that the seam will be [behind] in the middle. 
Weave/puzzle the ball together with help of the picture. 
Or...........use this link


Geen opmerkingen:

Een reactie posten