Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

donderdag 17 december 2015

Berenproductie hersteld?

Na een, in mijn idee lange tijd, heb ik weer eens een paar beertjes gehaakt. Ik had het de afgelopen maanden wel even gehad en ook wilde mijn lijf niet helemaal wat ik wilde. Helaas doet dat lichaam nog steeds niet wat ik wil, maar ik ben er wel achter dat stilzitten de boel alleen maar erger maakt.


Vandaar dus nu deze drie knapperds. Twee volgens een variatie op mijn eigen patroon en de rode gehaakt naar een variatie op mijn patroon van dochter Ingrid. Die is de oortjes aan het veranderen gegaan, zodat deze nu enkellaags zijn geworden. Ook leuk voor de verandering. De andere twee beren hebben wel dubbellaagse oren en nu ik ze zo breeduit op de foto te zien, vind ik ze eigenlijk wel een beetje te groot uitgevallen. Ach, nou ja, ze zijn toch lief en ik denk er niet aan dit weer te veranderen.  

woensdag 2 december 2015

"Foute deken-2"



Hij is af! Uiteindelijk is de deken ongeveer 1.50 x 2.00 meter geworden. Het rood heb ik achterwege gelaten en ik vind hem eigenlijk best mooi geworden. Het witte randje is een beetje zielig, maar alles wat ik meer ging haken, wilde gaan krullen en dat was helemaal niet mooi. Geen idee wat ik ermee ga doen, maar de tijd zal het leren.








 

donderdag 19 november 2015

"Foute deken"

Gezien de datum van het laatste stukje, is het wel weer eens tijd om wat te schrijven over mijn aktiviteiten van de afgelopen periode. Helaas valt er weinig te melden, en dat komt grotendeels doordat mijn energie om te gaan haken tot een dieptepunt is gedaald. Mijn lichaam wil niet wat ik wil en daardoor ben ik veel te veel met mezelf bezig. Vervelend, maar onnodig om een ieder hiermee lastig te vallen.

Toch heb ik nog wel iets gedaan. Ik haakte een paar leuke beren, waarover weinig te melden valt en allang de deur weer uit zijn. Verder bracht ik uit Heemskerk een tas wol mee die de leuke uitdaging bevatte om iets leuks mee te gaan doen. Die werkelijke inhoud bestond uit een heleboel donkerblauwe en donkerrode overjarige Bianca wol, met een evengroot aantal bollen donkergrijs en gebroken wit van een onbekend fabrikaat. Niet echt kleuren voor kinderbeertjes en ook halen ze de kleurvoorschriften voor granny's niet.


Wat dan te doen? Ik zat er een beetje mee. Op de berendekenssite had ik pas iets gelezen over iemand die een "foute deken" had gehaakt. Dat "foute" slaat alleen maar op de wolkleuren, die ook de bovenvermelde kleurenvoorschriften niet haalden. Dus is de oplossing simpel. Ik startte mijn "foute deken", die [hopelijk] geschikt is voor de verkoop ten bate van het verzendpotje. Met het mooie ontwerp van mijn African circle square en nog wat bijgekochte lichtblauwe wol ben ik een tijdje geleden begonnen. De onderstaande foto laat zien dat ik al een aardig eindje op weg ben. Alle bollen wol van de rechter foto heb ik opgehaakt en ik heb genoeg om de nog lege vlakken [zie foto] met de blauw-witte african circle square op te vullen. De deken is dan 1.35 x 1.35, Dat lijkt me een beetje klein en het spannende is dat ik dan nog geen idee heb, hoe het verder moet. Misschien toch iets met dat rood???



[wordt vervolgd]

zondag 18 oktober 2015

Blokjesgranny

Jahoor, het ontwerpvirus heeft weer toegeslagen. Ik was bezig met een mystery granny [alleen een patroon, zonder foto of verdere inlichtingen], toen ik bij toer 3 tot de ontdekking kwam dat dit vierkant wel heel erg kleine werd. Vandaar dat ik maar op mijn eigen houtje ben doorgegaan, zodat ik mijn Berendekens norm van 15x15 zonder probleem bereikte. Helaas vind ik het nog steeds gemakkelijker om een nieuwe granny te maken, dan een patroon te schrijven, dus ben ik er niet zeker van dat alles klopt. Ik was er zo intens mee bezig, dat ik op het laatst over de fouten heen las. Dus mocht er onverhoopt iets niet kloppen of lukken, laat het even weten.



BLOKJESGRANNY
Algemeen:
Alle toeren sluiten met een halve vaste in de 1e steek van de toer.
Altijd aan het begin van de toer 3 lossen voor het 1e stokje.
In de hoeken haakte ik 3 lossen, wordt dat te los dan kan het ook met 2.
1.
magische ring of 3 lossen sluiten het een hvaste.
2.
3 lossen [1e stokje] + 11 stokjes in de ring. [12]
3.
3 lossen + 1 stokje in dezelfde steek, daarna in elke steek 2 stokjes. [24]
4.
3 lossen + 1 stokje in dezelfde steek, 11 x [2 lossen, 1 stokje overslaan, 2 stokjes in de volgende steek]
5.
met halve vasten naar de 1e 2-lossenboog, [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes in de 2-lossenboog, =hoek], 2x [2 hstokjes in het 2e stokje van de 2-stokjesgroep van de vorige toer, 2 hstokjes om de 2-lossenboog], 2 hstokjes in het 2e stokje van de 2-stokjesgroep van de vorige toer, en dan weer de hoek. Haak rondom. [tussen de hoeken zijn er 10 halve stokjes]
6.
met halve vasten naar de hoek, [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes =hoek], het -verborgen- 1e stokje overslaan, 1 stokje, 6x [1 losse, 1 steek overslaan, 1 stokje], dan weer de hoek. Haak rondom. [tussen de hoeken zijn er 1 stokje-6 blokjes-1 stokje]
7.
met halve vasten naar de hoek, [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes =hoek], 1 stokje in de -verborgen- 1e steek, 8x [1 losse, 1 steek overslaan, 1 stokje op het stokje van de vorige toer], en dan weer de hoek. Haak zo de toer uit. [tussen de hoeken zijn er 1 stokje-8 blokjes-1 stokje]
8.
met halve vasten naar de hoek, [2 hstokjes, 3 lossen, 2 hstokjes =hoek], halve stokjes op elke stokje van de vorige toer.


Gemaakt: 16 oktober 2015
Patroon: 16 oktober 2015
Ontwerp: onbekend en bewerking: Willy Haarsma.

donderdag 8 oktober 2015

Afrikaanse bloem ster

[for the english pattern, please scroll down]

Wie mijn werk een beetje gevolgd heeft, weet dat ik de afrikaanse bloem een schitterend model vind en dat het de basis is geweest voor verschillende van mijn eigen bewerkingen en ontwerpen. Ik begon met wat kleine onderzetters, die uiteindelijk uitgroeide tot twee grotere mandala`s. Later bewerkte ik de op het net gevonden granny square, tot twee plattere versies. Uiteindelijk ontwierp ik een 20 cm versie, waarvan ik een deken maakte. [Van het grootste deel van deze modellen zijn de patronen terug te vinden onder "labels"]

Toen ik dus gisteren op het net een ster tegen kwam met in het hart eveneens een afrikaanse bloem, kon ik het echt niet laten. Zeker met de kerstdagen in het vooruitzicht moest ik die gaan uitproberen. Het patroon stond, helaas zonder ontwerper, alleen als You Tube filmpje op het net. Dat was dus pech, want van een filmpje haken vind ik een ramp. Maar goed, al hakende liet ik meteen bij eerste ster een [volgens mij] niet passende toer weg en was het filmpje snel vergeten. Binnen de kortste keren was ik heerlijk aan het experimenteren met model en kleuren. Dit is mijn resultaat van een platte ster, maar er kan natuurlijk veel meer mee gedaan worden. Door er twee met de zijkanten aan elkaar te haken en hem daarna te vullen wordt het een mooie hangdecoratie voor kerstboom of kamer. Ook lijkt me de ster, met hele dunnen draad gehaakt, geschikt voor decoratie op kerstkaarten.


Hopelijk klopt het allemaal een beetje en zo niet, laat het me ajb even weten. 
Ik schrijf de patronen hieronder. Dat moet volgens mij geen problemen opleveren. Het patroon van de afrikaanse bloem is traditioneel en wie het idee van de ster heeft gepubliceerd kan ik niet achterhalen. De verdere veranderingen en toepassingen zijn van mijzelf. Mocht iemand moeite hebben met de publicatie laat het me dan horen. Dan komen we er zeker uit.



AFRIKAANSE BLOEM STER

Algemeen:
1-- De ster wordt in het rond gehaak. 
2-- De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of voor 1 vaste 1 losse.
3-- Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste]
4-- Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op.
5-- Verder is het patroon, behalve toer 1 voor zowel 5puntsster als 6puntsster hetzelfde.
6-- De 5puntsster kan een beetje gaan trekken, dat heb ik helaas nog niet kunnen oplossen.

Toer 1.
begin in een magische ring of maak een ketting van 4 lossen en sluit die tot een ring.

Toer 2.
5x [2 stokjes, 2 lossen] of 6x [2 stokjes, 1 losse] in de ring.

Toer 3.
5x of 6x: in elke 1 of 2-losseboog [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes]
Toer 4.
5x of 6x: [in elke 2-lossenboog 7 stokjes, 1 losse]

Toer 5.
op elk stokje een vaste [7x], en tussen de bloemblaadjes [dat zijn die boogjes van 7 stokjes] 1 stokjes wat je insteekt in ronde 3. [zie foto]

Toer 6.
begin in het dieper ingestoken stokje met een halve vaste,
1 vaste, 1 halfstokje, 1 stokje, in de volgende drie steken,
[2 dubbelstokjes, 2 lossen, 2 dubbelstokjes =punt] in de 4e vaste van het bloemblaadje,
1 stokje, 1 halfstokje, 1 vaste in de volgende 3 steken,
dan weer een halve vaste in het volgende dieper ingestoken stokje.
Dit rondom herhalen en de 5punt of 6punt ster ontstaat.

Toer 7.
Rondom vasten, behalve:
een halve vaste op de halve vaste van de vorige toer
in de lossenbogen op de punten: [1 vaste, 3 lossen, 1 vaste]

Succes ermee!! 

AFRICAN FLOWER STAR

Notes:
1-- I used the American crochet terms.
2-- At the beginning of the round make ch 3 for the first dc, ch 2 for the first hdc and ch 1 for the first sc.
3-- At the end of the round make a slst in the 3rd ch [dc] or 2nd [hdc] or 1st [sc].
5-- Colourchange: cut off thread and start the new colour as indicated. If not indicated try to start in the corner. If there is no colourchange and the new round starts close by go with slstitches to the place where you can start easily.
6-- I do not indicate these actions in the pattern anymore.
Except for row 2, the pattern for the 5-pointstar or the 6-pointstar is exactly the same.

Round 1.
Start with a magical ring or with a ch-4 closed to a ring.

Round 2.
5x [2 dc, ch-2] or 6x [2 dc, ch-1]

Round 3.
5x in the ch-2 spaces or 6x in the ch-1 spaces [2 dc, ch-2, 2 dc]

Round 4.
5x or 6x in the ch-2 spaces [7 dc, ch-1]

Round 5.
1 sc on every dc of the previous row [7x], between the petals [ie the 7 dc of row 4] make a dc inserted in the ch-2 space of round 3. [see picture]

Round 6.
Start in the deeper inserted dc with a hsc,
1 sc, 1 hdc, 1 dc in the next 3 stitches,
[2 trdc, ch-2, 2 trdc =point of star] in the 4th sc of the petal,
1 dc, 1 hdc, 1 sc in the next 3 stitches.
You are back now in the next deeper inserted dc and start again for 4 or 5 times.

Round 7.
Sc all around, except:
hsc on the hsc of the prev.round
in the point [1 sc, ch-2, 1 sc]

Succes and have fun !!

vrijdag 2 oktober 2015

Rugnummer 100


"Ik heb al eerder geblogd over het hoe en waarom ik bij
berendekens terecht gekomen ben en ook schreef ik al eerder hoe
het mogelijk is dat een "helemaalnietberenmens" zich een slag in de
rondte beren haakt, maar bij het bereiken van deze mijlpaal wil ik
deze beer toch even in het zonnetje zetten.
Gelukkig voor berendekens heb ik, eind augustus 2014, na
de eerste beer [een Nijntje met een nogal groot uitgevallen kop] de moed
niet laten zakken, zodat ik vanavond de geboorte mocht meemaken van de 100ste beer".


Voor zover mijn post op facebook en eigenlijk valt hier weinig aan toe te voegen. Duidelijk zat toch?
Maar goed dan toch nog even dit:

Toen ik helemaal niets meer wist te maken voor mijzelf en via google berendekens tegenkwam, ben ik heel snel weer in de haakpen geklommen. Hoewel ik met granny square begon [het hoofddoel van berendekens] ben ik al heel snel overgelopen naar de [bijkomende] beren. Met het maken daarvan ben ik veel vrijer in mijn creatieve werk en kon ik mijn overtollige [foute] wol gemakkelijker kwijt. Ook is iedere kleur en elke soort wol [wel alleen acryl] en zelfs katoen welkom. Mede daardoor is iedere beer, meestal gehaakt naar eigen ontwerp, iedere keer weer anders. Op naar de volgende 100!

donderdag 24 september 2015

Twee stoere minibeertjes

Niks mis met mijn standaardbeertjes, maar als ik hen van Saskia [Wibra] of Royal [Zeeman] en haaknaald 4 haakte, waren ze me toch nog een beetje te groot. Na wat rekenwerk kwamen deze stoere jongens uit de haakpen. Van grote teen tot aan de bovenkant van hun oren precies 26 cm. Wauw !!

dinsdag 1 september 2015

Berenonderzetter


Ik maakte dit model naar een heel oud breipatroon. en gebruikte Wibra Saskia wol met een haaknaald 4.

KOP
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 6x [1 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 18 vasten
Toer 4. 6x [2 vasten, 1vmeer] =van 18 naar 24 vasten
Toer 5. 6x [3 vasten, 1vmeer] =van 24 naar 30 vasten.
Toer 6. 6x [4 vasten, 1vmeer] =van 30 naar 36 vasten.
Toer 7. 6x [5 vasten, 1vmeer] =van 36 naar 42 vasten.
Toer 8-12. 42 vasten
Toer 13. 6x [5 vasten, 2sam] =van 42 naar 36 minderen.
Toer 14. 6x [4 vasten, 2sam] =van 36 naar 30 minderen
Toer 15. 6x [3 vasten, 2sam] =van 30 naar 24 minderen
Toer 16. 6x [2 vasten, 2sam] =van 24 naar 18 minderen
Toer 17. 6x [1 vaste, 2sam] =van 18 naar 12 minderen
Toer 18. 6x [2sam] =van 12 naar 6 minderen [Mij lukte het tot 8 en heb het zo gelaten :-)]

SNUIT
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 6x [1 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 18 vasten
Toer 4. 3x [5 vasten, 1vmeer] =van 18 naar 21 vasten

OREN
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 6x [1 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 18 vasten
Toer 4-6. 18 vasten.
POTEN [achter]
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 6x [1 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 18 vasten
kleurwissel
Nog 5 toeren 18 vasten

POTEN [voor]
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 4x [2 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 16 vasten
kleurwissel
Nog 5 toeren 16 vasten

LIJF [losse cirkel]:
Toer 1. 6 vasten in magische ring.
Toer 2. 6x [1 vmeer] =van 6 naar 12 vasten
Toer 3. 6x [1 vaste, 1 vmeer] =van 12 naar 18 vasten
Toer 4. 6x [2 vasten, 1vmeer] =van 18 naar 24 vasten
Toer 5. 6x [3 vasten, 1vmeer] =van 24 naar 30 vasten.
Toer 6. 6x [4 vasten, 1vmeer] =van 30 naar 36 vasten.
Toer 7. 6x [5 vasten, 1vmeer] =van 36 naar 42 vasten.
Toer 8. 6x [6 vasten, 1vmeer] =van 42 naar 48 vasten.
Toer 9. 6x [7 vasten, 1vmeer] =van 42 naar 54 vasten.
Toer 10. 6x [6 vasten, 1vmeer] =van 42 naar 60 vasten.
Toer 11. 6x [6 vasten, 1vmeer] =van 42 naar 66 vasten.

Naai alle onderdelen vast als op de foto.
Natuurlijk is het mogelijk om met een beetje rekenwerk en creativiteit allerlei andere dieren zo af te beelden.
Ook is het mogelijk om met karton of een bierviltje de cirkel te verstevigen. Daarvoor moet dan de cirkel twee keer gehaakt worden.  

Gemaakt: 27 augustus 2015
Patroon: 28 augustus 2015
Ontwerp: Willy Haarsma.



maandag 24 augustus 2015

Sophie binnenin de "Circles of the Sun"

[for english translation, please scroll down]

Wat een vondst.
Toen ik het eerste vierkant van de 2015 cal "Circles of the Sun" zag, was ik meteen verkocht. Zo mooi, dat mijn voornemen, om niets meer "zonder doel" te haken, meteen vergeten was. Het door de ontwerpster Tatiana Kupryianchyk voorgestelde doel, tw. een kussen , is niet echt mijn ding, en een naaimachine is voor mij een regelrecht horrorapparaat. Maar ja, wat ik al schreef, die "circles of the sun" waren zo super mooi dat ik meteen begon. Negen weken achter elkaar en iedere week weer zo`n verrassend, vrolijk en supermooi vierkant. Het bovenstaande heeft echter nog weinig met mijn "vondst" te maken. Wat er wel mee te maken had is de gelukkige omstandigheid, dat ik, doordat ik van Sophie`s Universe nog veel wol over had, dezelfde kleuren pakte. De deken zelf was intussen even uit zicht. Ik was niet echt tevreden en had hem voorlopig oneerbiedig in de slaapkamer gedumpt. Het patroon is fantastisch, de kleuren mooi, maar de kleurverdeling vond ik rommelig en de afmeting van de deken viel onder de noemer voetenwarmer. In die situatie is een afkoelingsperiode dus wel even aan de orde.


Wanneer het kwartje viel weet ik niet precies, maar ineens was het er. Yeahh, ik ging met mijn circles-vierkanten mijn deken vergroten. Wel moest ik er wat meer maken, want met 9 blokken begon ik niet veel. De nummers 1, 3 en 4 heb ik, zonder dat ik meer wist welke kleuren ik in de eerste versie heb gebruikt, twee keer gehaakt en het leuke is dat het nu bijna onmogelijk is om de dubbele vierkanten ertussen uit te halen. Ik maakte van de circles-vierkanten twee blokkenranden van elk 6 vierkanten, plus aan beide zijden een "polka-dot square" als afsluiting. Verder nog een tweede blokkenrand, waarvoor ik één van mijn eigen eigen versies van de afrikaanse bloem gebruikte. Het resultaat is verbluffend. Niet alleen is de deken nu groter, de blokkenrand gaf een enorme rust in het patroon. Dat was een onverwachte verrassing.



En dan blocken? Iedereen binnen de haakgroepen maakt zich daar verschikkelijk druk over. Ik snap het eigenlijk niet. In al die vijftig jaar dat ik nu haak, had ik er nog nooit van gehoord, en nu zou het ineens onmisbaar zijn. Haha, mijn Sophie is inderdaad niet al te plat, maar ik denk dat een poosje op mijn bed liggen dat probleem aardig zal oplossen.

Dedri, Tatsiana en alle anderen die het mogelijk maakten dat ik die schitterende deken kon maken, heel, heel hartelijk dank!



SOPHIE WITHIN THE "CIRCLES OF THE SUN"

What a find!
When I saw the first square of the cal "Circles of the Sun" I was completely overwhelmed. So beautiful. At once I forgot my intention, not making anything, anymmore without a purpose. The suggestion to make by the designer Tatiana Kupryianchyk was a pillow. That`s however, so "unme", and using a sewing machine is a horrorscenario. But alas, what I wrote before, the squares were so beautiful and I started directly. Every week, nine weeks in a row, there was a surprisingly, merry and superbeautiful square. But let`s be honest, the above has nothing to do with "the find", however, what follows did. As I had a lot of left-overs from Sophie`s Universe, I started [luckily, as seems afterwards] with the same wool and colours. The blanket of Sophie`s Universe was meanwhile disrespectfully dumped in our bedroom. The pattern was terrific, the colours beautiful, but I was not satisfied of my messy colourcombination and the seize was that of a footwarmer. So it needed a rest and a good think from me.

When the penny dropped I am not sure about, but suddely it was there. Yes, I should extend my blanket with the squares of the "circles of the sun". I made a few more, because 9 squares is not really handy and without remembering the colours of the first ones, I doubled nrs. 1, 3 and 4. Funnily enough, after finishing them, it was hard to find the double ones between the others. I made two rows of 6 circle-squares plus two polka-dots at both ends. After that, for some extra length, I made another row of squares, from a selfmade version of the african flower. The result is amazing. I have a bigger blanket, but that`s not all. The two rows of squares create a massive rest in the pattern. That was a total surprise.

And then..... blocking? Everyone within the fb crochetgroups is busy with it. I really don`t understand. I crochet for about 50 years now, and I had never heard of it and now it should be indispensable?. LOL, my Sophie is not flat at all, but I think that a year on my bed will solve the problem totally.

Thanks to Dedri, Tatsiana, and all the others who made it possible to make this beautiful blanket.

Bronnen/sources:
De beide cal`s kunnen gevonden worden binnen de fb groep Official CCC Social group .
De polka-dot granny binnen de fb groep A Granny a Week [Hier ben ik niet helemaal zeker van, omdat ik er zelf geen lid van ben.
Mijn versie van de afrikaanse bloem staat HIER [my version of the african flower only in dutch]

woensdag 5 augustus 2015

Afrikaanse bloem cirkel




Help!!!, ik heb een luxeprobleem. Zodra ik een bestaan patroon van een granny wil haken komt er steeds een nieuw model uit mijn haaknaald. Ook nu weer. Ik ben bezig al mijn reeds ontworpen grannies te catalogiseren en controleren, door ze allemaal [in wit, wat handig is voor Berendekens] nog een keertje over te haken. Dat is twee vliegen in één klap. Mijn patronen worden gecontroleerd en ik krijg een beetje overzicht wat er zoal op mijn blog is verschenen. Gelukkig heb ik de originele bestanden in doc. netjes bewaard, zodat ik fouten en andere veranderingen moeiteloos kan doorvoeren. Echter op de blog zelf is het een beetje chaos. Alles is wel trouw gelabeld gelukkig, want anders zouden de patronen helemaal niet meer terug te vinden zijn.

Maar okee, ik was dus een model, die met het kleine cirkeltje in het midden, aan het controleren, waarbij ik met witte Saskia van de Wibra en haaknaald 4 het model aan het haken was. De laatste versie van die wol, is behoorlijk dit uitgevallen, zodat ik na een paar pogingen maar ben overgestapt op een dikkere haaknaald [4,5]. Of het daar nou door kwam, weet ik niet maar, bij toer 3 begon het model behoorlijk te trekken. Geirriteerd heb ik hem voor de zoveelste keer uitgetrokken en ben op eigen houtje weer opnieuw begonnen. Toen ontstond onderstaand model, die zo mooi werd dat het zonde zou zijn hem niet op patroon te zetten. Niet mijn meest geliefde bezigheid, maar wel handig als ik hem later nog eens wil maken. Gelukkig had ik de kladjes nog [mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest is] en toen nog de lastige taak om er een naam voor te bedenken.

Zoals bij alle laaste modellen van mij heb ik voor de zoveelste keer "doorgeborduurd" op het thema "afrikaanse bloem", Het is en blijft nog steeds mijn favoriet model.

AFRIKAANSE BLOEM CIRKEL

ALGEMEEN:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

Toer 1.
Magische ring of 3 lossen tot een ring sluiten.
In de ring: 8x [1stokje, 1 losse]

Toer 2.
8x [3 stokjes en 1 losse in de 1-lossenbogen]

Toer 3.
8x [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes in de 1-lossenbogen]

Toer 4.
8x [6 stokjes in de 2 lossenbogen], 1 losse

Toer 5.
8x [1 vaste in het 2e, 3e, 4e, 5e, 6e stokje, 1 vaste om de 1-losseboog van toer 4, 1 dubbelstokje, dat je vastmaakt tussen de stokjesgroepen van toer 3, rechtonder de plaats waar je nu bezig bent-zie foto- en nog 1 vaste om de 1-losseboog van toer 4]

Toer 6.
[2 dubbelstokjes in een dieper ingestoken dubbelstokje van toer 5, 2 lossen, 2 dubbelstokjes in de volgende steek =hoek]
-2 stokjes in de volgende 2 vasten
-3 halve stokjes in de volgende 3 vasten
-1 vaste in de volgende vaste
-1 vaste in het dieper ingestoken dubbelstokje
-2vasten in volgende 2 steken
-3 halve stokjes in de volgende 3 vasten
-2 stokjes in de volgende 2 vasten, dan weer de volgende hoek.

De hoeken komen precies om de dieper ingestoken stokjes en er zijn 18 steken per zijkant. Deze toer is het lastigste.

Toer 7.
Afhankelijk van de gewenste grootte stokjes of halve stokjes.
Ik haakte halve stokjes.
[2 halve stokjes, 2 lossen, 2 halve stokjes =hoek], op elke volgende steek een halfstokje.

Ps. Hoe hij in kleur wordt is voor mij nu nog een volslagen verrassing. Wie het eens proberen wil graag !!

zaterdag 1 augustus 2015

Welsh Rose in a circle-2


[vernieuwde versie]

Werkende aan een granny voor Berendekens ben ik mijn Welsh Rose in a big circle gaan omzetten zodat hij hiervoor beter geschikt was. Omdat deze groep nooit grannies genoeg heeft, moest ik er eentje hebben die snel gemaakt kan worden en liefst ook niet met al te veel draadjes om af te hechten. Dit is het resultaat. Hij is rechter en platter dan zijn voorganger en heeft maar twee kleuren. [Meer kan natuurlijk ook]. Ik haakte met Wibra`s Saskia en Zeeman Royal en een haaknaald 4 mm.  Zo werd de granny precies 15x15 cm.

ALGEMEEN:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats [zoveel mogelijk in de hoek] met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.


Toer 1.
Magische ring of 3 lossen tot een ring sluiten. In de ring: 8x [1stokje, 1 losse]

Toer 2.
8x [3 stokjes en 1 losse in de 1-lossenbogen]

Toer 3.
8x [6 stokjes in in 1-lossenbogen]

Toer 4. [2e kleur]
Begin met 1 vaste in het 3e stokje van één van de 6-stokjesgroepen van de vorige toer. Daarna ook in het 4e, 5e en 6e stokje 1 vaste haken. Als het goed is kom je dan precies tussen de 6-stokjesgroepen uit. Haak nu 1 dubbelstokje wat je insteekt om het middelste stokje van het groepje van 3 van toer 2. [zie ook de foto], Sla het 1e stokje van de volgende 6-stokjesgroep over en haak weer 5 vasten en 1 dieper ingestoken dubbelstokje. Haak zo de toer uit [en vergeet niet het laatste stokje bij het begin. Zo komt het mooi uit om de 1e vaste van toer 5 te haken. .

Toer 5. [2e kleur]
*1 v. op de 3e vaste van de vorige toer. [midden op het blaadje], 3 lossen, 1 v. om het "diepe" dubbelstokje, 3 lossen*, tussen de ** herhalen tot de toer uit is.

Toer 6.
4 stokjes in elk 3-lossenboogje.

Toer 7.

*Tussen de 4-stokjesgroepen haken [3 dubbelstokjes, 2 lossen, 3 dubbelstokjes =hoek],
1 losse, 3 halve stokjes na de volgende 4-stokjesgroep,
1 losse, 3 vasten na de volgende 4-stokjesgroep
1 losse, 3 halve stokjes na de volgende 4-stokjesgroep, 1 losse*, tussen de ** herhalen tot het einde van de toer.

Toer 8. [groen]
[2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes = hoek],
Tussen de hoeken:
sla 1 steek over, 2 stokjes op de volgende 2 steken,
2 halve stokjes tussen de 3-groep,
*sla 1 steek over, 2 halve stokjes op de volgende 2 steken,
2 halve stokjes tussen de 3-groep*, dit herhalen totdat je aangeland bent voor de 3-dubbelstokjesgroep van de hoek. Hiervan ook de eerste steek overslaan en dan 2 stokjes op de stokjes. Dan weer de hoek haken. Ga zo door tot het eind van de toer. [22 stokjes per zijkant]

Succes

Gemaakt: 1 augustus 2015
Patroon: 1 augustus 2015
Ontwerp: Willy Haarsma

zondag 19 juli 2015

Overlay crochet


Onderstaande tekst schreef ik een kleine 14 dagen geleden samen met de bovenstaande foto op de internationale [haak] fb-groep Official CCC Social Group.
"As long as I crochet, I hate [and therefore avoid] working in the back- and frontloops, thinking there will be holes in the work. Now after all those years, attracted by the beauty of the "circles of the sun" squares, I started making these, not being aware there are so many backloops in them. For a good watcher, you can see that in the first square I started reluctantly, not doing all of them, but in the second I did bravely as I was told. And guess, the squares are strong enough and no holes at all. For eventually using them as a curshion cover I locked the chain 4`s in the first square. Thanks for the beautiful design and patterns and especially for the experience that my thinking was completely wrong. I love it!!!!"

Nu in het nederlands mijn verhaaltje, waarin ik de engelse tekst ook in verwerk.
De bovengenoemde fb-groep "host" een nieuwe cal, genaamd "Circles of the Sun Mystery Cal 2015", die wordt gepubliceerd op de site Lillabjörn`s Crochet World. De dame erachter is Tatsiana Kupryianchyk. Waar ze vandaan komt kan ik niet achterhalen, maar dat ze goed kan haken is een punt dat zeker is. Of zij de term "overlay crochet" heeft uitgevonden weet ik ook niet, maar het dekt de lading aardig. Haken over haakwerk zou ik het zo`n beetje vertalen. Ze zal negen vierkanten publiceren in deze techniek en er zijn er intussen al vier geweest. De patronen zijn in het nederlands terug te vinden op Haakdingen.nl


De haaktechniek, die ik ook al tegen kwam in Sophie`s Garen en Universe is eenvoudig en het wordt voor een groot gedeelte bepaald door het haken van de steken in de voorste of achterste lussen van de vorige steek. Ook wordt er ingestoken in dieper liggende toeren van het haakwerk, zodat [dubbele] stokjes boven op het werk komen te liggen. Zoals ik in de engelse tekst schreef haatte [en vermeed] ik de techniek van haken in enkele lussen, omdat je snel veel te grote lussen trekt en er nogal wat gaten ontstaan. Dat ik het nu toch ben gaand doen is simpelweg, omdat ik het eindresultaat zo mooi vond en tot mijn verbazing zijn de gaten er nog wel, maar valt het eigenlijk helemaal niet zo op. Soms smokkel ik wel eens door met de achterste lus ook nog een extra achterliggend lusje mee te pakken, zodat het allemaal wat steviger wordt, maar over het geheel genomen hou ik me netjes aan de "regels". Alleen in het eerste vierkant heb ik de lange losse ketting van 4 lossen vastgezet omdat ik dat helemaal niet zag zitten. Je blijft te snel met je vingers in die lussen hangen. Al met al een extra haaktechniek met verbluffende resultaten, die zeker de moeite waard is om eens uit te proberen.

zaterdag 18 juli 2015

Mijn favoriete stress-balletje

Op 24 februari 2012 plaatste ik een stukje op mijn blog, getiteld "Ballefruttersbal". http://avalon022.blogspot.nl/2012/02/de-ballefruttersbal.html

Het lijkt eeuwen geleden dat ik dat stukje plaatste en was pas kort aan het bloggen . Van de haakhype van nu en de enorme toevloed van patronen was toen nog geen sprake. Hoewel ik zelf vanaf mijn trouwen altijd wel ben doorgegaan met haken en breien, heb ik in de jaren `80 en `90 veel origamilessen gegeven. Daarvan kende ik dit gevlochten balletje en we maakten deze kubus [want dat is het eigenlijk] met gevouwen papierstroken. Toen ik dus in 2012 een gebreide versie op het net vond, herkende ik hem meteen en was helemaal blij dat dit ook kon. Heel goed zelfs, want van van het omkrullen van de tricotsteek aan de rand van het werk is dankbaar gebruik gemaakt. Hierdoor krijgt de strook de benodigde kokervorm en wordt dikker.

Anno 2015 ziet mijn eigen gebreide balletje van toen er niet meer uit. Het heeft altijd in de vensterbank geleden en is helaas helemaal verschoten. Je herkent geen kleuren meer en iedere keer als ik dat balletje zie dacht ik "ik ga eens googelen. Misschien vind ik, passend voor mijn huidige 'verslaving", een gehaakte versie". Maar helaas nee, het lukte niet.

Gisterenavond zat ik nogmaals te googelen en zowaar, ik vond op ravelry een "crochet braided ball". "Eindelijk" dacht ik meteen, maar mijn hoop werd snel de bodem ingeslagen. Het patroon was goed, maar met amerikaanse maten en een haaktechniek waarbij er minstens 6 vingers in de weg zitten. Dat ging het dus niet worden. Ja ik weet dat er omreken tabellen bestaan voor de maat, maar zes kokertjes haken van 8 vasten in de rondte daarvoor moet je bij mij niet zijn. Vandaar dat ik vanmorgen zelf maar eens ben gaan proberen.

En hihihi...... zoals vaker gezegd, was het achteraf eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

HAAKINSTRUKTIES:
Ik haakte met Wibra Saskia en haaknaald 4 mm in drie kleuren.

Ik maakte 6 lapjes [van elke kleur 2], 8 vasten breed en 33 toeren lang.
De lengte moet ruim 16 cm. zijn.
[Nb. gezien het model zou de strook 8x de breedte moeten zijn. Ik heb 1 cm. extra genomen als speling voor het vlechten. ]

Die 6 lapjes naaide ik met de lange kanten aan elkaar, zodat ook ik kokertjes kreeg van 8 vasten in de rondte, maar zonder een aanslag te plegen op mijn vingers. Omdraaien om een nette naad te krijgen is niet nodig, want ik vouwde het kokertje later zo, dat de naad middenachter komt te liggen en deze daardoor onzichtbaar wordt als het balletje eenmaal in elkaar zit.

Vlecht/puzzel het balletje vanaf de foto in elkaar. Lukt het echt niet is er een You Tube filmpje hier

PATTERN
I used yarn [3 colours] for a 4 mm hook
Made 6 patches [2 per colour] 
33 rows of 8 sc. [or 17 cm.]
Sewed the long side together to make tubes, and fold so that the seam will be [behind] in the middle. 
Weave/puzzle the ball together with help of the picture. 
Or...........use this link


zondag 21 juni 2015

Spelen met toer vier en vijf


Na 80 beren gehaakt te hebben voor Berendekens had ik er wel even genoeg van. Omdat ik nog wat grannymodellen had liggen, die ik nog op "papier" wilde zetten heb ik me maar weer eens op de populaire vierkantjes gestort. Het vervelende hiervan is, dat ik bijna geen enkel vierkant gewoon afhaak, want terwijl ik met een vierkant bezig ben, zit ik al hakend, het model alweer te veranderen. Hoe dat dan gaat zal ik even beschrijven. Stel, ik ben bezig met het haken van een vierkant dat in het midden een cirkel heeft, die in toer drie overgaat in een vierkant. Mijn hersenen gaan dan sneller dan mijn handen, en dan vind ik bijv. de cirkel te klein, of de overgang van rond naar vierkant niet vloeiend genoeg, en ga zo maar door. Tijdens het haken bedenk ik vanalles, zodat er uiteindelijk een heel ander vierkant uit mijn handen komt dan ik van plan was.

Nu dus de "Granny met supercirkel" en verscheidene variaties.

Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats of in de hoek met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

toer 1. 8x [1 stokje, 1 losse]

toer 2. 8x [3 stokjes, 1 losse] om de 1-losseboog

toer 3. 8x [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes] om de 1-losseboog

toer 4. begin **in een 2 lossenboog met 1 vaste, 1 losse, 1 vaste], 3x [2 lossen, 2 stokjes overslaan, 1 vaste], 2 lossen**. Tussen de ** nog 3x herhalen. De punten [1 vaste, 1 lossen, 1 vaste] zijn de hoeken.

toer 5. Om de 2-losseboog in de hoek [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes], in de volgende vier 3-lossenbogen resp. [2 stokjes, 1 halfstokje], [1 halfstokje, 2 vasten], [2 vasten, 1 halfstokje] en als laatste [1 halfstokje, 2 stokjes]. Dan volgt weer een hoek.

toer 6. In de hoeken [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes], verder tussen de hoeken, stokjes op de alle steken. [20 stokjes per zijkant]

toer 7. In de hoeken [2 halve stokjes, 3 lossen, 2 halve stokjes], tussen de hoeken, [1 losse,2 stokjes overslaan, 1 halfstokje tussen de de stokjes]. [nb. verborgen steek overslaan] [10 blokjes per zijkant]

toer 8. In de hoeken [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes], stokje op het 2e stokje van de vorige toer, 2 stokjes in de blokjes, 1 stokje in de laatste steek, [26 stokjes per zijkant, incl. de hoekstokjes]

Voor mij werd dit een vierkant precies 15x15 cm wat genoeg is voor een granny square voor Berendekens. Hij is natuurlijk altijd uit te breiden met meerdere toeren. In de hoeken dan in iedere toer [2 steken, 3 lossen, 2 steken] haken.

Op de onderstaande foto staat hetzelfde patroon maar dan met twee kleuren. In de linker startte ik in toer 4 met rood en in de rechter met toer 5.


Een andere variatie staat op de volgende foto. Ik verving in toer 4 de [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes] door 6 stokjes. Verder zijn de in de linker en rechter weer de kleurwissels als boven beschreven.

Uiteindelijk hoop ik tenslotte een oplossing te hebben gevonden voor dit [luxe]probleem van steeds maar weer andere vierkanten maken. Ik stop een audioboek in mijn oor. Door naar een boek te luisteren verander ik minder en ga gewoon doen wat het patroon voorschrijft. Dat maakt me produktiever en kan Berendekens nog meer grannydekens naar de kindjes sturen.



Gemaakt: 19 juni 2015
Patroon: 20 juni 2015

Ontwerp: Willy Haarsma.  

woensdag 17 juni 2015

Open and Close

Een opmerking vooraf:
Het netjes houden aan copyrights van patronen binnen de hobbywereld is een lastige zaak. Ikzelf heb in het verleden [origami] hobbyboekjes geschreven en ook toen al werd met de regels op allerlei manieren de hand gelicht, dus weet ik wel zo`n beetje waarover ik praat. Origami doe ik niet veel meer maar nu ik sinds een jaar of drie lekker bezig ben met haken kom ik tot de ontdekking dat er in de copyrightwereld niet veel veranderd is. Integendeel, met een laptop op je knieën en de mogelijkheid van "knippen en plakken" is het allemaal nog veel gemakkelijker geworden. Met deze achterliggende gedachte heb ik dus een jaar gewacht met het publiceren van mijn mooie en simpele aanpassingen in een granny square waarvan ik de oorsprong met geen mogelijkheid meer kan achterhalen. De eerste [engelse versie] heb ik ongetwijfeld ergens op het net gevonden. Die heb ik gewist, toen er in de fb-groep "A granny a day 2013" een hollandse versie [helaas zonder bronvermelding] verscheen. Maar zoals gewoonlijk ging ik, al hakende, allerlei aanpassingen en veranderingen in zo`n model maken. Deze werden zo mooi dat ik die op mijn blog wilde gaan delen. Toen liep ik vast. Er stond in het patroon, dat ik bewaard had, letterlijk de de zin "Deze granny is vertaald voor de Facebook-groep Dutch Crochet, a granny a day 2013. Graag deze beschrijving binnen de groep houden! ". Kijk en daar zat hem nou net het probleem. Hoe kon ik mijn mooie aanpassingen laten zien zonder eerst het originele patroon te geven. Gelukkig wordt alleen gevraagd de tekst binnen de groep te houden en niet het patroon, dus heb ik in mijn eigen woorden de originele granny beschreven. Alleen de [onvertaalde] naam van de granny "open and close" hou ik erin.

Zo dat is dat, nu wordt het leuk. Hier is het patroon:

Granny Square
OPEN AND CLOSE

Algemeen:
De haakwijze aan het begin- en einde van de toer is als volgt:
Aan het begin van de toer 3 lossen voor 1 stokje, 2 lossen voor een half stokje of 1 losse voor 1 vaste. Aan het eind van de toer een halve vaste in de 3e losse [voor een stokje], in de 2e losse [voor een half stokje] of in de 1e losse [voor een vaste] .Bij een kleurwissel altijd de oude draad afbreken en de nieuwe toer op de aangegeven plaats of in de hoek met de nieuwe kleur starten. Is er geen kleurwissel, dan met halve vasten naar een plaats haken waar gestart kan worden. Het aantal halve vasten moet wel zo weinig mogelijk zijn, want het geheel wordt er anders niet mooier op. Deze handelingen vermeld ik niet meer in het patroon.

toer 1.
Haak in een magische ring: 4x [2 stokjes, 3 lossen]
Mocht de magische ring problemen opleveren, haak dan 5 lossen en sluit die tot een ring.

toer 2.
Op de 2 stokjes van de vorige toer: 2 stokjes
Om de 3 lossenbogen =hoek: [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes]
Per zijkant [incl. hoek]= 6 stokjes

HOEK:
In de volgende toeren blijft de hoek hetzelfde, tw. om de 3-lossenboog [2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes]. Dit vermeld ik niet meer.

toer 3.
Tussen de hoeken, dus op de 6 stokjes van de vorige toer: toer: [2 lossen, 2 stokjes overslaan, 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes overslaan],
Hoek, zie boven


toer 4.
Tussen de hoeken: 2 stokjes op de stokjes, 2 stokjes om de 2 lossenbogen]
Hoek zie boven
Per zijkant [incl. hoek]= 14 stokjes

toer 5.
Tussen de hoeken: [3x 2 lossen, 2 stokjes overslaan, 2 stokjes], 2 lossen, 2 stokjes overslaan
Hoek, zie boven

toer 6
Toer 6: als toer 4.
Per zijkant [incl. hoek]= 22 stokjes
Misschien heb je al door, dat het beschrijven van het patroon moeilijker is dan het werkelijke haken. Ik heb het in telegramstijl opgeschreven, dus als je het even niet snapt, wil het goed bekijken van de foto best wel eens helpen.

De aanpassingen bestaan uit het spelen met een kleurwissels en reliefstokjes. Voor een beschrijving van de reliefstokjes raad ik je aan even te googelen. Filmpjes en beschrijvingen rollen er dan genoeg uit. Je kan ze voorlangs en achterlangs haken.

Door nu aan het begin van toer 4 een kleurwissel te maken en de stokjes die je op de stokjes haakt te vervangen door reliefstokjes krijg je onderstaande effecten. In het linker vierkant van de foto heb ik reliefstokjes-achterlangs gebruikt en in het rechter vierkant van de foto reliefstokjes-voorlangs. De stokjes die worden gehaakt om de 2-lossenbogen blijven onveranderd.

In toer 4 van wit naar groen.


















Bij deze heb ik de veranderingen van toer 4 in toer 6 herhaald. Dus in toer 4 van wit naar blauw, en in toer 6 van blauw naar wit

woensdag 13 mei 2015

Sophie`s Universe update

Ohwww, moet toch snel weer eens een update bloggen over mijn Sophie`s Universe. Ook deze is af. Tenminste de toeren zijn allemaal gehaakt en de draadjes zijn netjes weggestopt. Wel komen er volgende week nog wat suggesties en patronen om de deken nog groter te maken, maar of ik dat ga doen weet ik nog niet. Het hangt er een beetje vanaf of het schitterende model wat ik nu heb er niet mee wordt verprutst en of het een beetje uitkomt met de nog in voorraad zijnde kleurtjes. Dat is dus nog even afwachten. Voorlopig geniet ik nog heerlijke van het idee dat er weer wat minder op mij ligt te wachten.




Toch zal ik me niet vervelen hoor. Mijn nieuwe project heb ik alweer gestart. Dat wordt een gehaakt netje ter vervanging van de plastic tasjes die in januari 2016 verboden zullen worden. Terecht, maar ik ken mezelf. Ik begin maar vroeg met die netjes, want dan heb ik nog wat tijd om aan die dingen te wennen.

maandag 27 april 2015

Weer wat af......

Zo dat is één WIP [Work In Progress] of -ook een mooie- UFO [Un Finished Object] minder. Van het begin af aan was ik van plan niet verder te gaan dan mijn restbolletjes katoen zouden toestaan. Dat moment is dus nu gekomen. Na week 15 van de Nederlandse CrochetAlong 2015 kwam er weer een mooie rand die uit meerdere toeren in één kleur bestond. Dat konden mijn restbolletjes niet meer trekken. Naar eigen idee heb ik nog een paar toeren v-steek toegevoegd, waarmee ik nog wat kleuren kon opmaken en toen was het einde verhaal. Hoewel het het kleedje op tafel nog een beetje bobbelt ben ik best tevreden over het eindresultaat.

Wel ga ik door met het opslaan van het patroon, want je weet maar nooit!

zaterdag 14 maart 2015

De berenfamilie Linbo



Wat ik een tijdje geleden schreef is nog steeds actueel. Hoewel ik heel druk bezig ben met haken, valt er weinig over te bloggen. Vandaar ook die fotocollage van al mijn beren 11 maart jl. Intussen zijn er al weer twee beren geboren en staat de teller op 54.
Op die collage is te zien dat er in grote lijnen zijn er drie modellen zijn gebruikt. Beermodel 1 begon als de forever friendsbeer van Krissy, die uiteindelijke met vele veranderingen is geworden tot mijn standaardbeer, beer 2 is een eigen versie van Emmy de regenboogbeer [Lalylala], waarbij de twee achterpootjes direkt aan het lijf zijn gehaakt [Zie blog Twee Emmies van 20 augustus 2014] en beer 3, het kleine beertje wat ik de tweepootjesbeer noem. [Zie blog Knuffelkonijntje van 2 februari jl. ]




Vooral van de standaardbeer heb ik [en dochter Suzanne] er veel gemaakt. Het patroon is simpel, maar toch is er geen een hetzelfde. Iedere keer ontdek ik weer een andere toepassing; soms in kleur en soms in model en hoewel ik steeds geneigd ben op te schrijven hoe ik dat dan weer gedaan heb, doe ik het toch maar niet. Zoveel verschillende beerpatronen is ook niet handig. Ik hou het nog steeds op hetzelfde standaardpatroon, wat een beetje afwijkt van de Bellabeer, die ik 15 november hier op de blog plaatste.
Het is verbazend hoe je met kleuren en een kleine aanpassing zoveel verschillende beren kunt maken, daar hoef je echt geen tophaakster voor te zijn. Een klein beetje fantasie is voldoende. Neem nou de foto van deze twee beren. Het grote verschil tussen deze twee is de kleurwissel in de pootjes. De rechter beer heeft de "gewone" donkerrode "voetenpadjes" terwijl ik bij de linker [een beetje onderuit gezakt, zodat het goed te zien is] , de padjes en de verdikking van 5 toeren + de mindering heb doorgehaakt in de beginkleur [hier lichtbruin]. Dat had ik nog niet eerder gedaan en ik ben eigenlijk heel blij met dit mooie resultaat. Ja, je moet er maar opkomen, want ik heb helemaal niets veranderd aan het patroon.

Verder ben ik dol op kleine toepassingen, waarin ik mijn eigen gemaakte beren kan herkennen. Waren het eerst de dasjes, die ik naar een heel simpel eigen bedenksel heb gehaakt, nu ben ik van plan bij elke beer het linker oor, [meestal] de kleur van de voetenpadjes te geven. Zulke grapjes vind ik super om er een persoonlijke noot in te brengen en eigenlijk ben ik stom om die hier allemaal te verklappen.

Tot slot nog even dit. Toen Suzanne en ik de laatste keer beren gingen brengen naar Wies, die voor ons het dichtbijzijnste verzamelpunt is van Berendekens, kregen wij van haar [als ik me goed herinner] o.a. 6 bolletjes [50 grams] Scheepjes Linbo mee. De wol was duidelijk al een tijdje "belegen"', en voelde een beetje "vilterig" aan. Ook haakte ze, naar later bleek vrij beroerd. Het was een in dikte ongelijke en gemeleerde draad; tw. lichtbruin met een donkerbruin soort heel dun garen erbij. Dat laatste veroorzaakte nogal wat problemen, want het was beslist niet van plan om te doen wat ik ermee wilde. Echter één ding stond als een paal boven water, het voelde superfijn en lekker zacht aan. En kijk dat is voor een knuffelbeer beslist niet slecht. 
Na een weekje of wat haken is de Linbo-familie ontstaan. Ik ben er best wel trots op. Alle wol is op. Tussen de beren ligt nog een setje voetenpadjes en een heel klein restje wol. Ik ga nog proberen er een snuit van te haken, maar als dat niet lukt, is het alleen nog als vulling te gebruiken. Hopelijk leest de oorspronkelijke schenk[st]er van de wol ook dit verhaal, zodat hij/zij kan meedelen in de lol die ik ervan gehad heb om ze te maken. Het resultaat mag er zijn. Weer voor zes kinderen berenkracht. Super toch!!!





Schema standaardpatroon beren: