Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

zondag 21 april 2019

Mijn granny ochtendjas -- Het patroon




Vooraf:
Ik heb geprobeerd het zo duidelijk mogelijk op te schrijven, maar toch wordt er nog veel van het improvisatietalent van de maker zelf verwacht. Daarom raad ik het patroon aan voor een iets meer gevorderde haker.

Algemeen:
Lees ook mijn blog, daar staat ook de nodige informatie in.
–-Voor het 1e stokje van de toer maak ik 2 lossen.
–-Ik sluit de toer met 1 halve vaste in de 2e beginlosse en ga dan met halve vasten naar de eerste losseboog.
–-Een cluster is een groepje van 3 stokjes. In het patroon is het cl.
–-De eerste cluster aan het begin van de toer is [2 lossen, 2 stokjes]
–-Alle clusters worden gehaakt in de 1- of 2-lossenbogen tussen de clusters van de vorige toer.
–-Tussen de clusters komt altijd 1 losse, behalve in de hoeken, daar komen 2 lossen.
Dit vermeld ik niet meer in het patroon.

VIERKANT
1. 3 lossen
2. 4x [cl, 2 lossen], in de 1e losse.
3. 4x [cl, 2 lossen, cl], 1 losse, Dit worden de hoeken.
4. 4x [cl, 2 lossen, cl]=hoek, 1 losse, 1 cl. 1 losse en weer een hoek.
Toer 4 herhalen. In elke volgende toer komt er 1 cluster bij.

Voor de panden haakte ik een vierkant met 5 cluster aan de zijkanten [incl. 1 cluster van beide hoeken] en voor de mouw met 4 clusters aan de zijkanten. De mouwvierkanten heb ik iets kleiner gemaakt, dat kwam voor mij beter uit.
Hoeveel vierkanten je nodig hebt, hangt uiteraard van de maat af. Het komt allemaal niet zo erg nauw, maar als leidraad geef ik dit advies. Het belangrijkste zijn de pand- en mouwbreedte. Neem een lekkere slobbertrui, leg hem op de grond en meet deze maten. Pas wel op dat als je een trui meet door hem plat op de grond te leggen, je de halve breedte/lengte meet. Mijn maten waren voor de mouw 2x25 cm. en voor het panden 2x70 cm. De lengtes zijn minder belangrijk. Maak in ieder geval de mouw niet te lang, want hij is door de vierkanten erg breed, zodat je er later nog een strook aan kan haken met flink wat minderingen. Dat leg ik later nog wel uit. Voor de pandlengte reken ik ca. 50 cm. onder de mouw, maar dat mag natuurlijk veel langer. Mijn jas komt zelfs tot halverwege mijn kuit.

In totaal maakte ik de mouwen 5 vierkanten breed en 3 vierkanten lang =15x2=30 vierkanten, het achterpand 5 vierkanten breed en 8 vierkanten lang =40 vierkanten, de voorpanden 2 vierkanten breed en 8 vierkanten lang =16x2=32 vierkanten. Later heb ik de middelste 2 aan de bovenkant vervangen door halve vierkanten, om een mooie hals te maken. Dus dat waren er uiteindelijk maar 30.
Wie goed leest ontdekt dat ik bij de beide voorpanden maar vier banen breed heb gemaakt. Voor het achterpand had ik er vijf en dat is moeilijk in tweeën te delen. Ik ga dat later met stroken oplossen.

HALF VIERKANT
Voor de hals heb ik dus een half vierkant gehaakt [ahw doorgesneden op de diagonaal].
1. 3 lossen, hv in de 1e losse
2. 4 lossen, [cl, 2 lossen, cl]=hoek, 1 losse, 1 dub.st. in de ring, keren
3. 4 lossen, cl [na het dub.st], 1 losse, [cl, 2 lossen, cl]=hoek, 1 losse, cl, 1 losse, 1 dub.st, keren
Ook hier komt steeds een cluster bij aan de zijkanten.
Dus steeds eindigen met 1 losse en 1 dub.st. en na het keren beginnen met 4 lossen.
Maak de zijkanten met net zoveel clusters als de vierkanten. Ook deze worden later omgehaakt met de hoofdkleur. Dat is aan de schuine zijde wel even oppassen en een beetje uitproberen hoe het netjes uitkomt. Ook bij het in elkaar haken speelt dat probleem. Daar kan ik helaas geen kant en klare oplossing voor geven.


IN ELKAAR ZETTEN

Allereerst heb ik in de kleur waarmee ik ook de vierkanten aan elkaar zou gaan haken nog een extra toer gehaakt aan alle vierkanten. Het aan elkaar haken is simpel. Leg 2 vierkanten met de achterkant tegen elkaar aan en begin in de hoek met 2 vasten. Haal de draad door beide lagen. Daarna 1 losse en 3 vasten in de volgende lossenboog. Ga zo door tot de volgende hoek. Daarin weer 2 vasten, pak de volgende twee en ga door met de volgende twee vierkanten. Zo haak je alle vierkanten aan elkaar. Ook op de haakrichting heb ik gelet. Ik heb van boven naar beneden gehaakt en de toeren in de breedte heb ik wat minder aandacht aan besteed. Als alles aan elkaar zit, kan je eigenlijk pas iets gaan passen. Blijkt het allemaal een beetje krap [zoals bij mij] kan je er vanalles tussenzetten of aanhaken. Alles is mogelijk. Ik heb de onderstaande baan vanalles gedaan.

TUSSENBANEN

Nodig zijn ze natuurlijk niet, hoewel, als je een middenbaan tekort komt aan de voorkant moet het zeker. De lengte van de banen leidde ik af aan het aantal clusters wat aan de zijkanten van de panden en mouwen zaten. Dat was bij de schuine zijde van het halve vierkant even improviseren.

Patroon baan:
1. 7 lossen,
2. 3 stokjes in de 3e, 4e en 5e losse vanaf de haaknaald, 1 losse, 1 stokje in de 1e losse, keren,
3. cl, 1 losse, cl.
4. 4 lossen, cl. 1 losse, 1 st. tussen het 2e en 3e stokje van de vorige toer
Toer 3 en 4 steeds herhalen tot de gewenste lengte.
5. Met de hoofdkleur heb ik ook deze banen helemaal omgehaakt. 1 cluster in de "gaten" en 1 losse ertussen. In de hoeken [cl. 2 lossen, cl.]

Ikzelf heb banen gemaakt langs de zijkanten van het achterpand en de beide voorpanden. Voor het midden heb ik dezelfde banen gemaakt [dubbel] helemaal van onder tot in de nek. Ook de ceintuur is van hetzelfde patroon. Die maakte ik ook dubbel.  


Aan de uiteinden van de mouw heb ik drie toeren gehaakt van clusters van halve stokjes. Ook liet ik de lossen tussen de clusters weg om de mouw iets smaller te maken. Helaas lukte dat maar ten dele en heb ik er uiteindelijk elastiek in geregen.

Het kleine lusje mislukte totaal, dus heb ik dat hier niet beschreven. 13 lossen van een dubbele draad bracht uitkomst. Tot slot heb ik nog een vastentoer aan de onderkant van de jas gehaakt. Dat werden dus “clustervasten” met 1 losse ertussen. Hopelijk heb ik alles beschreven, want het was nogal wat. Als je er niet uitkomt, kunnen de foto`s misschien nog helpen. Er staan er verschillende op de blog en ook nog in dit patroon.

Succes!


Gemaakt: maart/april 20191
Patroon: 21 april 2019
Ontwerp: Willy Haarsma

zaterdag 20 april 2019

Granny ochtendjas-3

Hij is af!  Het was best nog een klus om alles voor elkaar te krijgen, want steeds kwam er weer  iets bij waaraan ik niet gedacht had, of bleek iets wat ik bedacht had helemaal niet te werken. Maar goed, waar was ik gebleven aan het eind van de vorige blog. De jas zat in elkaar zonder de middenbanen. Ook de onderkant van de mouwen moest nog en hoe ik de hals moest maken was nog een raadsel. Omdat ik, op dit moment, besloten heb, het patroon ook te gaan opschrijven hier, ga hier nu niet de haaktechniek vertellen, maar alleen vertellen wat ik zoal tegenkwam. Het “hoe” van het haken  komt in het patroon wel.

Het eerste wat ik,  na het schrijven van episode 2, maakte,  waren de middenbanen. Daarmee was ik nog op vertrouwd terrein, want die haakte ik net eender als de zijnaad-banen. Toen ze klaar waren vond ik het geheel een beetje slap en besloot deze dubbel te maken. Dat gaf een mooie en lekker stevige afwerking. Voordat ik die banen kon gaan bevestigen moest ik eerst iets doen aan de hals. Daar had ik, in het midden, domweg twee 4kanten weggelaten. Voor een nette hals  heb ik twee halve 4kanten [ahw doorgeknipt op de diagonaal] gehaakt, waardoor een soort van Vhals ontstond. Toen kon ik de lange middenbanen er, in een rechte lijn, tegenaan haken. Voordat ik die dubbele baan helemaal afsloot heb ik, vanaf het halve vierkant links, via de nek achterlangs, naar het halve 4kant rechts, een 5 cm breed stuk elastiek meegenaaid, zodat de hele halspartij wat steviger werd. Ook de mouwen heb ik afgewerkt en tot slot was ik van plan een lange rits aan de voorkant te zetten zodat hij netjes afsloot.





Die rits dat was nog wel een dingetje, want los van het feit, dat ik het inzetten van een rits, een uitgesproken rotklus vind, kon het bijna niet, omdat die buitenste toer van die middenbanen erg dik is. Ik zou. die rits er dus met de hand in moeten zetten, want dat kreeg ik met de naaimachine nooit voor elkaar. Maar ook die optie “met de hand erin zetten” was niet fijn, want voordat je het weet, heb je hem door het gebruik weer losgetrokken, omdat hij er niet stevig genoeg kan worden ingezet. . Dochter Ingrid bracht uitkomst door te zeggen "Waarom maak je niet gewoon een lange band,  waarmee je hem om je middel dichtknoopt". Dat was het beste idee, waarvan de eerlijkheid me gebied, te zeggen, dat ook Suzanne al zoiets in die richtung had opgemerkt. Luisteren is ook een vak! Dus startte ik wederom met lange banen haken in hetzelfde patroon en ook weer dubbel.


Als laatste moest er natuurlijk nog een lusje  in de zijnaad om de ceintuur op zijn plek te houden. Ik had een mooi, passend strookje bedacht, maar dat werkte helaas voor geen meter. Het was te lang en te breed en was totaal ongeschikt om de ceintuur op zijn plaats te houden.Later heb ik wel één van die stroken gebruikt als lusje, maar, hoewel het nu nog in gebruik is twijfel ik ook daar aan, want het gehele zaakje begint al behoorlijk uit te zakken. Een dubbeldraads sliertje van 13 lossen bracht in ieder geval uitkomst voor de zijlussen en de jas was klaar. Hoewel....zo eens kijkend naar dat ding, bedenk ik me ineens, dat een vastenrandje aan de onderkant ook geen slecht idee zou zijn. Het ziet er daar zo onaf uit!



Een dag later……….

Jahoor, bij alle problemen die ik ben tegengekomen, wat dit een eitje. De jas heeft nu ook een nette onderkant. Karel kan tevreden zijn en ik ga op naar het volgende projekt.


donderdag 11 april 2019

Granny ochtendjas-2

Oei dat was best spannend. Vandaag heb ik de mouwen [nu nog met steekmarkeerders] en zijnaden dichtgemaakt. Het kwam gelukkig tot op het gaatje uit!  Goede berekening of geluk?  Ik wilde zeggen ik hou het op het laatste, maar nee, een combinatie van die twee is beter. Ik ben blij dat het lukte, want ik heb al genoeg uitgehaald, omdat ik niet uitkwam. Trouwens, het is raar werken voor mij. Ik heb geen idee hoe het eindresultaat gaat worden, want ik werk van fase naar fase. Van de middenbanen, die er nog aan moeten, weet ik al, hoe die moeten gaan worden, maar hoe ik de hals, de uiteinde van de mouwen, de onderkant en uiteindelijk de sluiting van de jas moet gaan afwerken is nog een raadsel. Maar goed, elke fase op zijn tijd. Ik ga ze nu één voor één afwerken. Dat is een manier van werken, die ik eigenlijk altijd heb vermeden, maar nu ik zo bezig ben, vind ik het eigenlijk wel leuk.

dinsdag 9 april 2019

Granny ochtendjas


Vanaf dat wij hier in Grootebroek wonen, loopt echtgenoot Karel al te klagen dat ik niet in mijn t-shirt en onderbroek met alleen mijn vest eroverheen [en dus met blote benen] in huis kan lopen als ik net mijn uit bed kom. Dat vest reikt als ik het dichtrits zo ongeveer tot aan mijn knieën, dus vind ik dat gemopper nogal flauwe kul, want als ik zomers in mijn wielrenbroekje loop, zie je meer. Maar ala, schijnbaar trek ik het me toch aan en heb al vele malen lopen denken, waar ik in hemelsnaam een ochtenjas kan kopen. Aangezien ik een nerd ben in het aanschaffen van kleding, kom ik er niet uit, want verder dan het idee, dat de mode wat maten betreft, niet verder gaat, dan wat uit zijn krachten gegroeide kindermaten, kom ik niet.

Mijn eigen maat is “groot” met hoofdletter G tot XX-large en "grote maten" associeer ik al jaren met tuttig en duur. Dus maak ik het meeste maar zelf en stel absoluut geen eisen aan "nette" kleding. Een rok/jurk en/of panty heb ik minstens in geen 40 jaar gedragen en doen me heel erg denken aan oude films en vrouwen die verleidelijk moeten zijn. Daar dit voor mij gelijk staat aan zer vrouwonvriendelijk is dat voor mij dus helemaal not-done.

Maar okee, terug naar die blote benen. In combinatie met mijn wolopruimwoede kreeg ik ineens een goed idee. Allemaal vierkantjes haken en die nu eens niet gebruiken voor een zoveelste deken, maar ze samenvoegen tot een knieën-bedekkende ochtenjas. Echt warm zou hij niet zijn met al die gaten, maar dan maken we hem maar zo wijd dat er nog een trui onder past. Het belangrijkste is dat het ondanks die gaten, mijn blote benen zoveel mogelijk bedekt.




Zo gezegd, zo gedaan. Allereerst heb ik al mijn losse bolletjes met dezelfde dikte bij elkaar geraapt en ook aan dochters Suus en Ingrid gevraagd of ze nog iets wilde doneren. Suus had er nog een hoop [waarvoor dank] en met goede moed begon ik te haken. Ik nam een simpel vierkant. 3 stokjes als groepje, met 1 losse tussen de groepjes en 2 lossen tussen de twee hoekgroepjes. Dat was simpel. Moeilijker was de juiste grootte te schatten, maar met de gewenste mouwbreedte [50 cm] en pandbreedte [70 cm] moest het lukken. Een beetje lastig was, dat ik voor het achterpand uitkwam op een breedte van 5 vierkanten. Hoe moest ik dat nou verdelen aan de voorkant? Twee panden van 2 vierkanten breed dat werd te smal en twee panden van 3 vierkanten dat werd te breed. Ik besloot tot het eerste, ook al omdat mijn voorraad kleurtjes behoorlijk begon uit te dunnen en ik die extra 8 vierkanten niet meer op een leuke manier kon maken. Dan moest ik in het midden maar twee stroken ertegenaan zetten in één kleur, daar was evt. nieuw nog altijd aan te komen.

Voor het eerst heb ik bij het aan elkaar zetten van de vierkanten de techniek gebruikt om ze aan elkaar te haken. Dat had ik nog nooit gedaan, omdat ik altijd bang was dat ik niet uit kwam met de steken. Nu had ik precies dezelfde maat vierkanten [behalve de mouwen, waarvan de vierkanten kleiner zijn] dus durfde ik het aan. Achteraf was dit toch weer niet echt slim, want hoewel het echt heel mooi en stevig is, werden de panden door het meer samentrekken, iets kleiner, wat mijn berekeningen overhoop gooide. Ook hier zal ik dus met extra stroken moeten gaan werken, wat ik trouwens helemaal niet erg vind, want het staat denk ik, echt mooi.


Op het moment heb ik de van de panden en mouwen met de vierkanten in elkaar gezet. Ze zijn nog los en ik kan met wat meer gemak meten en plannen hoe breed en lang de stroken moeten worden. Hopelijk gaat dat goed. Ook hoop ik dat de lengte goed is, die zelfs nu nog, niet echt goed te meten is. Toch heb ik er vertrouwen in dat hij in ieder geval onder de knie valt, maar hoever, is nog een complete verrassing. Wordt vervolgd.......