Mijn tweede blog

Dit is de blog waarop ik al mijn creativiteit kwijt kan. Was het eerst borduren en breien, nu is het alleen nog maar haken waarmee ik op dit moment bezig ben.
Ook schreef ik vele stukjes over mijn jeugd, gezin en allerlei andere zaken waarover ik iets kwijt wilde. Omdat ik die liever niet tussen mijn haakverhalen had staan, opende ik daarvoor een aparte blog. Tw. Avalon`s blog:
http://avalon045-avalon.blogspot.com/

This is my creative blog. First embroidery and knitting, now it`s all crochet. The little stories I wrote and write about my youth, family and all other things I want to write about are on my other blog called "Avalon". [see link above]. I am sorry these are just in Dutch, but if you are very curious just try Google translate.
According to this blog, it`s impossible to translate all the stories about my work. But I try to start translating the patterns. You can find the translations under the label "english pattern" . Up till now there are just seven, but I try to make more in the future.

vrijdag 27 september 2013

Het bolletje moet op

Minstens twee jaar geleden diepte ik een bol "wol" op uit een bak met restbollen in een winkel in Wieringerwerf. Het was Phildar Neige en niet de prijs, die trouwens maar € 1.00 was, maar de kleur en de samenstelling van de draad trok mijn aandacht. Wat zelden doe, deed ik toen, ik kocht het bolletje met het idee van, "Oh ik doe er wel eens een keertje iets mee". Eenmaal thuis kwam het bolletje zo af en toe eens in beeld, maar de meeste tijd bleef zijn/haar onderkomen het plastic tasje waarin het van de winkel mee naar huis was genomen.


Een paar dagen terug had ik het bolletje voor de zoveelste maal uit zijn tasje opgediept en omdat ik me sinds mijn deelname aan de wildbrei-aktie in Hoorn een expert voelde in het breien met dikke breipennen, moest het er nu maar eens van komen. Maar wat zal ik maken? Best lastig, want met één zo`n 50 grams bolletje en dan ook nog eens zo`n dikke draad doe je niet veel. Ineens wist ik het. Zo`n piepklein A4 babydekentje voor Sven`s Sterrenmutsjes zou toch moeten kunnen??? Na 4 toeren breien, bemerkte ik al dat het niet ging lukken. De hulptroepen bestonden uit een grote bol witte Royal en de wat dunnere Soft van dezelfde kleur [beide van Zeeman], waardoor ik de grootte van het dekentje kon verdubbelen. Het is een heerlijk zacht en mooi dekentje geworden in schitterende pastel kleurtjes. 

Mijn innocentmutsjesproductie stond garant voor de rest van het bolletje. Het was met zijn diameter van 10 cm te klein om verder nog iets mee te doen, maar zio`n klein mutsje dat kon volgens mij nog wel. En zo niet, dan zouden we het wel bij een sierrandje houden. Tot mijn stomme verbazing maak ik er nog zes mutsjes mee. Vier complete beremutsen en twee, die ik voorzie van een sierrandje. Nu heb ik nog een maar een enkele draad over, waar ik helaas niets mee mee kan. Of toch? Natuurlijk wel, die gaat in het innocentflesje. 

maandag 23 september 2013

Innocentmutsen-1

Wauw, gisterenavond weer heerlijk zitten zoeken naar mutsjes. De "grannymuts" vind ik een toppertje, Waarom heb ik dat zelf niet bedacht !!!! Verder ben ik wel zelf weer aan het "ontwerpen"
gegaan. Dat is niet zo moeilijk, want het zijn allemaal rechte lapjes en als ik die 24 steken [lossen] aan de onderkant, in combinatie met haakpen 3,5, maar in de gaten hou, dan kan er weinig misgaan.

ROZE/WITTE MUTS












Toer 1: 26 lossen [of zoals ik altijd doe, haak een sliert die ruim lang genoeg is en werk later de overgebleven lossen weg].
Toer 2: keren, 3 lossen [voor het eerste stokje], 23x 1 stokje in de lossen. [24 stokjes]
Deze sliert stokjes heb ik rond gehouden en de toer met een halve vaste gesloten om de 3e lossen van het eerste stokje. Nu wordt er verder in het rond gehaakt.
Toer 3: 3 lossen, 1 stokje [wordt in dezelfde ruimte ingestoken], 2 stokjes overslaan, 2 stokjes tussen de stokjes. Zo krijg je 12 clusters van 2 stokjes. Aan het eind sluiten met een halve vaste.
Toer 4. Aan het begin van de toer, halve vasten naar de eerste ruimte tussen de twee stokjes, Verder als toer 3.
Mijn mutsje is in totaal [3x d.roze, 2x roze, 3x wit] dus 8 toeren hoog en ik heb een koordje gehaald door de 7e toer.

GRANNYMUTS
Gevonden op de engelse innocent site, want ook daar worden mutsjes gebreid en gehaakt.
Hier een heel vrije vertaling en altijd 3 lossen voor het 1e stokje.
Toer 1. Magische ring, met 4x [3 stokjes, 2 lossen]
Toer 2. Per 2-lossenboog [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes =hoeken], 1 losse
Toer 3. In de hoeken [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes], daartussen, 1 losse, 3 stokjes in de 1-losse ruimte, 1 losse
Toer 4. Als toer 3. met nog een extra cluster tussen de hoeken.
Voor de afwerking: zie foto. Voor de kwastjes zijn er op het net genoeg instrukties te vinden.



Hopelijk zijn ze allemaal goed. Ik heb ze tig keren doorgelezen, maar zoals het meestal ga, zie je de fouten pas als je van het patroon gaat werken. Succes!

zaterdag 21 september 2013

Roze gehaakt innocent mutsje

 Algemeen:

In dit patroon wordt gesproken over 2 samengehaakte stokjes. Hiervoor haak je 1 stokje zover af, dat er nog 1 lus van het stokje op de pen staat [=2 lussen op de pen], steek dan weer in en haak het tweede stokje zover af [3 lussen op de pen]. Dan in één keer weer een omslag en alle drie lussen in één keer afhaken.

Deze twee samengehaakte stokjes noem ik in het patroon een cluster. Aan het begin van de pen bestaat die cluster uit 2 lossen en 1 stokje. Deze vermeld ik niet apart meer in het patroon.

De toer wordt gesloten met een halve vaste in de tweede losse van de 1e cluster. Ook dat vermeld ik niet meer apart.
Ik gebruikte Zeeman soft, haaknaald 3. [maar 3,5 kan ook].

Toer 1. in een magische ring; 6 clusters haken, met 1 losse ertussen. [6]

Toer 2. Ga met halve vasten naar het 1e gat tussen de clusters en haak in elk gat [1 cluster, 1 losse, 1 cluster] [12]
Toer 3. Ga weer met halve vasten naar het 1e gat tussen de clusters en haak in elk gat [het zijn er 12] [1 cluster, 1 losse] [12]

Toer 4 t/m 7: als toer 3.

Toer 8: [evt. een kleurwissel]. Ga met halve vasten naar het 1e gat tussen de clusters. [1 vaste, 3 lossen, 1 vaste]. Doe dit in elk gat.

Toer 9: Ga met halve vasten naar de 1e 3-lossenboog. In elke 3-lossenboog haken: [1 vaste, 4 stokjes, 1 vaste].

Ik heb door toer 7 een gehaakte lossensliert geregen en die met een strik vastgezet. Dit is evt. een slimme manier om de breedte van het
mutsje te corrigeren. Vindt je het mutsje toch te hoog, kan ook toer 7 weggelaten worden.

Gemaakt: 20 september 2013
Patroon: 21 september 2013
Ontwerp: Willy Haarsma.

vrijdag 20 september 2013

Haken en breien is van alle tijden

Vanmorgen zag ik tijdens mijn dagelijkse rijtje bloglezen op Bloglovin` via de Haakmaaraan-blog, dat Blancouleur, wie het ook zijn mag, haar gehaakte poncho bijna af had. Hoewel ik de laatste tijd al vele gehaakte poncho`s al netsurfend langs had zien komend, schoot me juist nu ineens mijn eigen poncho te binnen. Ik maakte hem ruim 40 jaar geleden in 1972 en herinnerde me het ding zo goed, omdat toentertijd een foto van mij is gemaakt waarop ik hem aan heb. Jammergenoeg is hij niet in kleur, maar gelukkig is nog duidelijk te zien dat die poncho`s in al die jaren totaal niet zijn veranderd. De kleuren herinner ik me helaas niet meer.

Dat ik toen ook veel handwerkte is ook te zien aan het schattige gehaakte jurkje dat dochter Ingrid, die naast mij staat, aan heeft. Het was geel met witte bloemen, dat was nog wel terug te vinden op een ingescande kleurendia. Toen de kinderen groter werden heb ik mijn Akte K gehaald op de PA in Alkmaar. Daarmee kon ik als "vakleerkracht handwerken" voor de klas. Maar helaas ik had beter moeten weten. Zelfs toen was het in het onderwijs geen vetpot en naast de vakleerkracht gymnastiek, stelden de scholen echt geen tweede aan. Van mijn ideaal om kinderen te leren, "hoe om te gaan met vrije tijd" kwam weinig terecht. Nou ja het was een fijne cursus en ik had er heel veel technieken geleerd.

De tijden veranderden en ik veranderde mee. In de jaren 80 en 90 ben ik heel intensief bezig geweest met origami, maar op de achtergrond ging ik wel door met haken en breien. Ik moest wel, want die lekkere warme dikke gebreide truien, die ik wilde, waren niet te koop. Na een heftige borduuraanval begin 2000 ben ik weer helemaal terug bij het begin. Mede door internet en vooral door facebook, is ook bij mij haken en breien weer helemaal in.

donderdag 19 september 2013

Gehaakt innocent mutsje

"Hahaha ze zijn wel slim. Klantenbinding noemen ze dat denk ik. Innocent stuurt je heel ouderwets nog een folder en brief om te vragen of je weer mee willen doen aan de brei-actie. Wel wordt erbij gezegd dat haken ook mag. Dit is de eerste keer dat ik een leuk gehaakt mutsje heb kunnen maken. Het lukte eigenlijk nooit. Vorig jaar breide ik er ca. 75. Kijken hoever we dit jaar komen. Voor wie meer wil weten: http://www.innocentdrinks.nl/DeGoedgemutsteBreicampagne/ "

Dat zette ik zonet op facebook. Daarna heb ik het mutsjespatroon toch nog maar even uitgeschreven.





Op de site van Stitchlily http://stitchlilystuff.blogspot.nl/2009/09/innocent-smoothie-cowgirl-hat.html zag ik de "cowgirl hat" voor innocent. "Eindelijk een leuke haakmuts voor innocent", dacht ik meteen, maar al werkende, werd het natuurlijk weer een muts met veel eigen inbreng. Het grootste verschil zit hem in de haaksteek. De muts was in vasten gehaakt en omdat ik geen liefhebber ben van vasten te stug], heb ik de muts in halve stokjes gehaakt. De rand is echter wel van vasten. Ik gebruikte Zeeman soft en een haakknaald 3.5

Toer 1. Haak in een magische ring 2 lossen [voor het 1e halve stokje], 5 halve stokjes [totaal 6 steken]
Toer 2. In elke steek 2 halve stokjes haken. [totaal 12 steken]
Toer 3. Afwisselend, 1 x 1 halfstokje, 1x 2 halve stokjes [totaal 18 steken]
Toer 4. 2x 1 half stokje, 1 x 2 halve stokjes in een steek. [totaal 24 steken]
Toer 5-10. Halve stokjes op halve stokjes haken.
Toer 11. Afwisselend 1x 1 vaste, 1x 2 vasten in een steek,
Toer 12. Afwisselend 2x 1 vaste, 1x 2 vasten in een steek
Toer 13. Afwisselend 1x 1 vaste, 1x 2 vasten in een steek,

Haak een koordje en vlecht dat door toer 9. Leg daarin een grote strik. [Zie foto]
Achteraf gezien denk ik dat een dubbeldraads koord mooier zou zijn geweest, want dit koordje is niet echt duidelijk. Natuurlijk kan je ook een lintje nemen. 




Gemaakt: 19 september 2013
Patroon: 19 september 2013
Bewerking: Willy Haarsma.



dinsdag 17 september 2013

Impossible Hexagon - Haakpatroon

Ik dacht er eerst nog iets aan te veranderen, maar ach, voorlopig laat ik hem maar zo.
Hier is het patroon. Hij is niet uitgeprobeerd, dus of hij goed is weet ik niet.
Op- en/of aanmerkingen zijn van harte welkom.

IMPOSSIBLE HEXAGON

DRIEHOEK [2x]

Een sliert van 36 lossen [evt. de 1e tot een ring sluiten].
Haak op de lossen:
2 lossen [1e hstokje], 2 hstokjes, hoek: [1 halfstokje, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 1 halfstokje] ,
11 halve stokjes, hoek: [1 halfstokje, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 1 halfstokje],
11 halve stokjes, hoek: [1 halfstokje, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 1 halfstokje],
8 halve stokjes, en ring sluiten. Er zijn dan drie hoeken met 3x11 halve stokjes ertussen.
Zonodig één van de twee slierten tot een ring sluiten. De tweede erin vlechten.
Hier zijn twee foto`s met twee verschillende vlechtmogelijkheden.



GRANNY SQUARE:
Neem de ingevlochten ster als midden:

Toer 1.
1 halve vaste op de top van de ster, Alleen het achterste lusje opnemen.
tussen de punten: [1 losse, 1 dub.stokje, 1 losse, 3 stokjes, 1 losse, 1 dub.stokje, 1 losse]
deze allemaal op één punt insteken in beide lagen van boven naar beneden, tw. na het derde stokje
vanaf rechterpunt, en ook na het derde stokje vanaf de linkerpunt.

Toer 2.
De hele toer [1 losse, 1 stokje, om de lossebogen], 1 losse, en toer met een halve vaste sluiten. Er zijn
dan 36 stokjes met 1 losse ertussen.
Toer 3.

Om een losseboog boven een sterpunt beginnen. Verder elke handeling om een volgende losseboog.
Hoek = [2 dub.stokjes, 2 lossen, 2 dub.stokjes],
[2 stokjes],
[1 stokje, 1 halfstokje],
[2 hstokjes],
2x [2 vasten],
[2 halfstokjes],
[1 halfstokje, 1 stokje],
[2 stokjes],
dit is gehaakt om 9 lossebogen en dan komt de volgende hoek.
Dit nog 3x herhalen. Dan is het een vierkant geworden.

Om de gewenste grootte te krijgen van de granny square kunnen er het gewenste aantal stokjes toeren
omheen gehaakt worden.

Gemaakt: 15 september 2013
Patroon: 15 september 2013
Ontwerp: Willy Haarsma [geinspireerd door Red Heart`s-White Star of David Ornament-LW3275]

zondag 15 september 2013

Impossible hexagon

Lekker zappend en zoekend op "crochet free patterns" kwam ik bij Red Heart een heel mooi kerstboom motiefje tegen van twee in elkaar gevlochten driehoeken "Het white star of David ornament",
 [http://www.redheart.com/files/patterns/pdf/LW3275.pdf ] en daar ik nog steeds helemaal in de "granny square wolken" zit dacht ik meteen: "Daar moet een granny van komen!"

Leuk bedacht natuurlijk weer, maar ik zag op dat moment helaas één ding over het hoofd. Een granny square is een VIERkant en die gevlochten sterren vormden een ZEShoek. Er zijn al heel wat meetkundige verhandelingen geschreven over het omvormen van een zeshoek naar een vierkant en in al die stukken waren de geleerden het over één ding heel erg eens. Het is niet de gemakkelijkste
rekenformule. Oeps, dat had ik in eerste instantie helemaal niet gezien.

Wat nu? Opgeven? Nee, zo snel wilde ik dat niet doen. Er moest toch een mogelijkheid zijn. Misschien dat niet een echte mooie oplossing, werd, maar het moet toch kunnen. Ik keerde weer terug naar google en tikte in de zoekmachine "Van zeshoek naar vierkant" in. Er rolde een heleboel sites uit die mijn petje aardig te boven gingen, maar uiteindelijk kwam ik terecht op een haaksite notabene [http://stramenda.com/2010/01/15/impossible-hexagon-12-inch-afghan-granny-square.html ], waar ze het heel slim hadden opgelost. Niet rechtstreeks van een zeshoek naar een vierkant, maar van een zeshoek, via een cirkel naar een vierkant. Jippie, ja dat moest het zijn. Ik ging weer aan het rekenen, wat helaas niet één van mijn beste talenten is, maar gelukkig begreep de bedoeling en dat was al heel wat. Ik moest namelijk eerst van de zeshoekster een cirkel fabriceren. Dat was niet zo moeilijk, dat had ik vaker gedaan, maar die cirkel moest om er uiteindelijk een vierkant van te kunnen maken een stekenaantal krijgen, wat zowel deelbaar was door vier als door zes. Daarbij zou het ook wel fijn zijn als het werk plat bleef. Na een stuk of vier keer de hele boel te hebben uitgehaald lukte het tenslotte. Toen was het ook niet moeilijk meer, want van een cirkel een vierkant maken, was me bekend.

Ik ben redelijk tevreden over het resultaat, maar één ding zint me nog niet echt. Het midden heb ik los laten zitten. Het vlechtwerk wordt er duidelijker door, maar echt tevreden ben ik nog niet. Misschien een gekleurd randje erlangs? Dat heb ik geprobeerd en werd helaas niet echt mooi. Nou ja, eerst nog maar eens een tweede maken, terwijl ik het patroon op papier zet. Dan kan ik dat in ieder geval niet 
meer vergeten en wie weet komt er dan al hakende wel een oplossing voor dat midden. Als hij helemaal klaar is, zet het patroon hier op de blog.
 Wordt vervolgd ........

donderdag 12 september 2013

Bloemenbol-2

Mijn vorige blog over de bloemenbol eindigde dat ik van plan was de volgende dag naar de winkel te gaan om spelden te kopen. Zo gezegd, zo gedaan, maar het was nog wel even zoeken. Glaskopspelden waren er zat, maar ik zoch spelden met een normale "kop" en dat was een probleem. In de eerste twee winkels kon ik het vergeten, want Zeeman, noch The Big Bazar wilde me niet als klant. Een klus was het wel om tussen al die artikelen in de winkel zo`n klein doosje spelden te vinden en heel misschien heb ze wel helemaal over het hoofd gezien. Bij de derde [Wibra] had ik meer geluk en voor de somma van 78 cent kocht ik twee doosjes oftewel 300 spelden. Het feest kon beginnen. Trouwens het geluk bij die Wibra hield niet op, want ik zag ineens in een afgelegen hoekje, op de grond nog een hele kleine voorraad van die nieuwe kleurige Fenna wol in een kartonnen doos. Niks voor de Wibra trouwens, zo`n rommeltje op de grond, maar misschien was dat de reden dat er nog wat was.

Ik had het ook bijna over het hoofd gezien. De vier bollen [ja super, die van die mooie gele variant], zorgden ervoor dat mijn totaal bedrag zowaar nog boven de 1 euro uitkwam en al denkend aan mooie kleurige mutsjes voor Sven ging ik naar huis.

Maar terug naar de bloemetjes. Ik vond het best spannend te gaan spelden. Zou het echt allemaal wel blijven zitten?. Zoals gewoonlijk maakte ik me weer veel te veel zorgen, want toen ik de slag eenmaal te pakken had, werd het supermooi. 
Bij de tweede fotostop kreeg de bol er zelf blijkbaar ook plezier in, want hij liet zich van zijn allermooiste en meest verre kant zien. Het liep als een zonnetje. Toch had ik nog geen bloemen genoeg en juist die laatste loodjes waren zwaar. De kleurkeuze werd lastiger en het erop spelden werd moeilijker want op het eind was de ruimte beperkt, waardoor het allemaal niet zo naadloos meer paste. Kleinere bloemetjes loste dit probleem grotendeels op, soms aangevuld met een beetje trekken, waardoor het wit van het piepschuim ook sneller bedekt werd. Toen kwam uiteraard de onderkant in zicht. Ik had om de bol wat sterkte te geven de ophangdraad helemaal door de bol heen getrokken, en aan de onderkant bevestigd met een niet al te kleine sleutelring. Dat ringetje schreeuwde gewoon om iets mee te doen.







Uiteindelijk was ik eruit. Vanmorgen speldde ik de laatste bloemetjes erop en de laatste vijf hadden de eer om de onderkant te versieren. En ja, heel eerlijk gezegd ben ik op zijn zachts gezegd nogal beduusd over het eindresultaat. Dat een projekt wat maanden in de kast heeft gelegen omdat ik er geen zin in had en een projekt waaraan ik dan ten einde raad maar aan begon omdat die verhipte bollen zo in de weg lagen, dat zoiets zo mooi kan worden??? Klasse gewoon, Dat had ik helemaal niet verwacht.
[Zie ook Bloemenbol-1 ]

maandag 9 september 2013

En nog meer patronen van haakbloemetjes



ORANJE-GEEL














In een magische ring: 13x [1losse, 1 stokje]
Toer 1: 13x tussen de stokjes [1 vaste, 9 lossen, 1 vaste, 9 lossen, 1 vaste]

PAARS-ROZE












In een magische ring: 9x [1 stokje, 1 losse]
Toer 1: 9x [1 vaste, 2 stokjes, 1 vaste] om de 1-losseboog.

en de GROEN-ROZE
In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: als boven


en GROEN-GEEL
In een magische ring: 6x [1 stokje, 1 losse]
Toer 1: 6x [1 vaste, 2 stokjes, 1 vaste] in de 1 losseboog


GROEN. Dit is echt een "gaatjesvuller" voor mijn bol



In een magische ring: 8x [1 vaste, 4 lossen]

ROZE-DROOD-LBLAUW

In een magische ring [roze]: 10x [1 stokje, 1 losse]
Toer 1 [d.rood]: tussen de stokjes 10x [1 vaste, 3 lossen]
Toer 2 [blauw]: keren en aan de achterkant 10x [1 vaste, 3 lossen] om de stokjes van de magische ring
Toer 3 [blauw]: keren en op de goede kant haken achter het werk 10x [1 vaste, 1 stokje, 3 dub.stokjes, 1 stokje, 1 vaste] in de 3-lossenbogen.

WIT-ROOD-GEEL












In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1 [rood]: 6x [1 vaste, 3 lossen] om en om
Toer 2 [rood]: 6x [1 vaste, 5 stokjes, 1 vaste] om de 3-lossenboog
Toer 3: [geel]: 6x [6x 1 vaste op resp. de 5 stokjes en 1 vaste], op de 1e vaste een stokje haken wat ingestoken wordt om de vaste van toer 1. Dit is precies tussen de twee bloemblaadjes in.  


ORANJE-D.BLAUW


In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: 12x [1 vaste, 3 lossen]
Toer 2: 12x [1 vaste, 8 stokjes] in de 3-lossenboog. Vind je hem te erg kronkelen dan neem je minder stokjes. Zo simpel is dat. 

en als laatste een hele simpele:
WIT-D.BLAUW


In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: 12 x [1 vaste, 3, 4 of 5 lossen].
Hoeveel lossen je neemt in toer 1 maakt niet zoveel uit. Het wordt altijd mooi.

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, want er zijn nog genoeg variaties te bedenken. Maar dat mogen jullie zelf doen. Het is echt niet moeilijk. Probeer het maar ......

Voor het eerste deel van de haakbloemetjes: Zie hier

That`s all Folks !!!!!!

Gemaakt: 8 september 2013
Patroon: 9 september 2013
"Ontwerp": Willy Haarsma.

zaterdag 7 september 2013

Patronen van Haakbloemetjes

Bij het maken van deze bloemetjes is "ontwerpen" een groot woord. Ik ga er beslist niet vanuit dat ik de enige ben die deze bloemetjes zo gemakkelijk maakt. Van de hele serie is er bijna geeneen hetzelfde. Sterker nog, als ik hem klaar heb, weet ik niet eens meer hoe hij gemaakt is. Bij het geel-wit-blauwe bloemetje met 7 bloemblaadjes bemerkte ik het pas veel later dat er zeven blaadjes waren. Dat kwam dus duidelijk door een fout in het beginrondje.

Het basisrecept is simpel. Verzamel alle bolletjes en restjes katoen en ga net als ik er lekker mee aan de gang. Ik hou het echter wel puur en ik gebruik geen vilt, knopen of andere toevoegingen, want hoe mooi het ook kan zijn, ik hou er niet van. Een ding is zeker, het wordt een super kleurig en vrolijk geheel, wat je ook met de bloemetjes gaat doen. Ideetjes genoeg, Maak net als ik een grote bol, bekleed een kale houten doos, die je voor een klein bedrag bij Action vind, of pimp je kleding, tas, fiets of wat dan ook. Het zien daarvan alleen al, daar wordt ik blij van. 

 Als ik in het patroon schrijf "om en om" bedoel ik dat er steeds een steek moet worden overgeslagen. Dus als er een rondje is van 12 stokjes en bij de volgende toer vermeld ik "om en om", dat wordt de handeling 6x verricht. Verder zijn de handelingen aan het begin en eind van de toer standaard. Aan het begin 3 lossen voor een stokje, 2 lossen voor een halfstokje en 1 losse voor een vaste. Dit vermeld ik ook niet meer in het patroon en aan het eind de toer afsluiten met een halve vaste in de resp. 1e, 2e of 3e losse van het begin.

Op de foto bij de patroontjes staan vaak meerdere bloemetjes. De kleuraanduiding geeft aan welke de juiste is voor het patroon. De anderen zijn variaties van hetzelfde model.

ROZE-WIT-GROEN











In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: [3 lossen, 1 vaste], om en om -6x
Toer 2: [1 vaste, 5 stokjes] per 3-losseboog. Toer 1+2 =bovenste laag
Toer 3: [4 lossen, 1 vaste], insteken in de resterende stokjes van de 1e toer [achterlangs]
Toer 4: [1 vaste, 1 stokje, 6 dub.stokjes, 1 stokje] om de 4-losseboog


KLEIN GEEL











In een magische ring: [1 vaste, 1 halfstokje, 3 stokjes, 1 halfstokje, 1 vaste].
Bij het gele bloemetje heb ik dat 5x gedaan. Meer of minder is natuurlijk ook mogelijk. De magische ring wordt later zoveel mogelijk dichtgetrokken. Omdat er nogal hard moet worden getrokken is het handig om een dubbele magische ring te maken.

ROOD-GEEL













In een magische ring: 9x [1 stokje, 1 losse] 
Toer 1: 9x [1 vaste, 3 lossen], om de 1-lossenboog 
Toer 2: 9x [1 vaste, 7 stokjes] om de 3-lossenboog
Hier heb ik 7 stokjes gehaakt. Hoe meer stokjes erin, hoe meer de rand gaat kronkelen.

L.BLAUW-WIT-ROZE














In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: 6x [1 vaste, 3 lossen] om en om 
Toer 2: 6x [1 vaste, 7 stokjes] om de 3-lossenboog,
Toer 3: 7 vasten op 7 stokjes van de vorige toer [rond de bloemblaadjes], tussen de bloemblaadjes een dieper ingestoken stokje om de vaste van toer 1.

WIT-ROZE













De minst spectaculaire bloem van de serie vind ik zelf, maar dat komt denk ik ook door de kleuren.
In een magische ring: 9 vasten
Toer 1: In elke vaste 2 vasten haken =18 vasten
Toer 2: [1 vaste, 1 halfstokje] in de 1e steek, [1 stokje, 2 dub.stokje, 1 stokje] in de 2e steek, [1 halfstokje, 1 vaste] in de 3e steek. Deze hele regel nog 5x herhalen.

ROOD-GEEL-GROEN












In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: 6x [1 vaste, 3 lossen] om en om
Toer 2: 6x [1 vaste, 5 stokjes] om de 3-lossenboog. Toer 1 + 2 maken de bovenlaag. 
Toer 3: 6x [4 lossen, 1 vaste] om de vaste van toer 1, achterlangs 
Toer 4: 6x [1 vaste, 1 stokje, 5 dub.stokjes, 1 stokje] om de 4-lossenboog, achterlangs.



GEEL-ORANJE-MOSGROEN















In een magische ring: 12 stokjes
Toer 1: 6x [1 vaste, 2 stokjes, 1 vaste] om en om, op de stokjes
Toer 2: 6x in de nog "lege" stokjes [1 vaste, 4 lossen] achterlangs
Toer 3: 6x [1 vaste, 1 stokje, 5 dub.stokjes, 1 stokje] om de 4 lossenboog

Dit is het voorlopig. Misschien komt er nog bij, maar nodig is het denk ik niet. Er valt genoeg te
varieren.
En nog meer bloemetjes. Zie hier

Ps. Ik baal van de lay-out. Ik krijg die witte plekken niet weg, want wat ik zie in de edit-modus, komt er totaal anders uit. :-(

Gemaakt 6-8 september 2013
Patroon: 7 september 2013
"Onwerp": Willy Haarsma

Bloemenbol-1

Beginjaren '90 liep ik op één van de eerste vakanties in de UK ergens in een winkelstraat en zag aan de deur een briefje hangen met de tekst "come in and browse" . Huh, to browse, dat woord kende ik niet. Later heb ik het, bij gebrek aan een Google vertalen, die nog moest worden uitgevonden, opgezocht in een woordenboek. Het bevestigde mijn vermoedens, dat het één van die heerlijke snuffelwinkeltjes was, waarvan er aan de andere kant van de Noordzee zoveel te vinden zijn. To browse heeft anno 2013 wel een hele andere betekenis gekregen. Vertaald wordt het niet meer, en het is helemaal ingeburgerd in de nederlandse taal.

Een half jaartje geleden zat ik ook weer eens heerlijk te "browsen" en ik stuitte [ik dacht bij de Echtstudio] op een foto van een grote piepschuimen bol, helemaal bekleed met gehaakte bloemen. "Oei, dat was een mooie ,die wil ik ook wel eens maken" dacht ik meteen en na het vluchtig bekijken van de foto, zette ik het idee op mijn lijstje en wiste de afbeelding. Zoiets doe ik wel vaker, want dan wil ik absoluut niet verder worden beïnvloed worden door de foto.  In februari was ik in een handwerkzaak en zag daar die grote piepschuimen halve bollen op een plank liggen. Meteen schoot die bloemenbol weer in mijn gedachte en heb er voor alle zekerheid meteen maar eentje gekocht. Dat zou me in de toekomst in ieder geval de jacht op een bol besparen. In het voorjaar bleef mijn  bloemenproductie beperkt gebleven tot het zoeken van wat patroontjes en het daadwerkelijk haken van een stuk of drie. Ik vond het werk op zich niet echt leuk want het was nogal een gepriegel en het enthousiame om door te gaan was gezakt tot nul.

Toen kwam de vakantie [ja,ja, weer aan de andere kant van de Noordzee natuurlijk] met zijn eeuwige vraag van "wat zal ik op handwerkgebied eens meenemen". Niets meenemen is geen optie en wat ik ook meeneemt, als ik eenmaal weg ben, en weet wat ik wil maken, heb ik het verkeerde materiaal mee. Ineens schoten die bloemetjes me weer te binnen. Met alleen maar katoenbolletjes was ik bijna wel gedwongen om bloemetjes te gaan haken, want ander materiaal had ik niet binnen mijn bereik. Zouden ze dan toch nog eens afkomen? Ik kwam thuis met drie nieuw ontworpen granny squares en twee schattige grannytasjes en o, ja, twee bloemetjes.  De zomer kwam en alleen tijdens het lekkere augustusweer heb ik buiten nog wel wat bloemetjes gemaakt, maar echt schot zat er niet in.



Gisteren kreeg ik een nieuwe aanval, mede omdat die bollen in de kast behoorlijk in de weg lagen. Ik heb ze vanmorgen gepakt, eerst uitgezocht met welke lijm ik hem dicht kon plakken, zonder dat de lijm het piepschuim wegvreet, en uiteindelijk de bol in elkaar gezet met een gehaakte ophangdraad middendoor.  Fase 1 geslaagd; denk ik zo.

Sinds gisterenavond gaat het vlot. Eerst met patroon, maar zoals het altijd gaat, beginnen het steeds meer eigen "ontwerpjes" te worden. Ik zit braaf te noteren wat ik gedaan heb en zal later wel wat van die creaties hier publiceren. Gelukkig begin ik er lol in te krijgen. Het is heerlijk spelen met kleuren en het leuke is dat er geen bloemetje kan mislukken. Iedere vorm is goed.  Ik heb er nu 21 en hoop zo`n beetje op de helft te zijn.

Morgen wordt het spannend want dan wil ik een poging wagen om vast wat bloemen op de bol te gaan prikken. Maar voordat ik dat kan gaan doen moet ik eerst spelden gaan kopen. Toen ik nl. besloot alleen maar glaskopspelden te gaan gebruiken, heb ik de andere spelden zondermeer weggekieperd. Op naar een winkel dus. Wordt vervolgd........... [ Zie ook  Bloemenbol-2 ]

dinsdag 3 september 2013

Zonnegranny

Deze granny vond ik als losse foto op het net. Ik sloeg hem op met het idee er later misschien iets mee te doen. Dat later is nu gekomen en met de foto en wat idee van mijzelf heb ik deze granny gemaakt. Helaas weet ik de originele site niet meer, waardoor ik de originele ontwerper ook niet meer kan achterhalen. Sorry. Met wat eigen inbreng is hij zo geworden:

Ik noem hem
"ZONNEGRANNY":

Toer 1:
In een magische ring 8x [1 stokjes, 2 lossen]

Toer 2.
8x [2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes] om de 1-lossebogen.

Toer 3.
8x [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes] om de 2-lossenbogen, daartussen 1 losse.

Toer 4.
8x [4 stokjes, 1 losse, 4 stokjes] om de 2-lossenbogen, daartussen 1 halve vaste.

Toer 5.
Tussen de stokjes: 3x 1 vaste tussen de eerste vier stokjes, beginnende na het eerste stokje, 2 vasten om de 1-losseboog, daarna aansluitende nog 3x 1 vaste, daartussen een dieper ingestoken vaste, onder de halve vaste van de vorige toer.

Toer 6.
Begin midden op een boogje tussen de 2 vasten: [1 vaste, 2 lossen, 1 vaste =hoek],
3 lossen, [3 vasten overslaan], 1 vaste,
3 lossen, [4 vasten overslaan], 1 vaste,
2 lossen, [2 vasten overslaan],
1 halve vaste tussen de de 2 vasten,
2 lossen, [2 vasten overslaan], 1 vaste,
3 lossen, [4 vasten overslaan], 1 vaste,
3 lossen, [3 vasten overslaan], en nu komt de volgende hoek.

Toer 7.
In de hoek [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes],
4 stokjes om de eerstvolgende 3-losseboog,
1 stokje + 3 halve stokjes om de 2e 3-losseboog,
2x 2 vasten om de 2-lossenbogen,
3 halve stokjes + 1 stokje om de volgende 3-lossenboog,
4 stokjes om de laatste 3-lossenboog voor de hoek.


Nu ik hem helemaal af heb valt me één ding een beetje tegen. In tegenstelling tot de losse foto lijkt deze wel heel erg op de achtpuntige afrikaanse bloem Somalia. Stom eigenlijk, want de mijn eerste proefversie doet dat helemaal niet. Vandaar dat ik die hier ook maar even laat zien. Weer echt een voorbeeld van "de macht van de kleuren". Behalve de eerste toer is hij helemaal hetzelfde. Hier is toer 1, 8x [2 stokjes, 1 losse].


Gemaakt: 2 september 2013
Patroon: 3 september 2013
Ontwerp: Onbekend
Bewerking Willy Haarsma

maandag 2 september 2013

De eerste poging

Het is nu bijna half zeven in de avond en het ziet er gelukkig weer wat beter uit als ik naar buiten kijk. Vanmorgen was het echt al herfst en dat vind ik maar niks. Ik heb mijn sokken en lange broek weer uit de kast getrokken en toen ik naar buiten liep moest ik weer een vest aan. Bah, daar heb ik nog helemaal nog geen zin. Zelfs met de beloftes van verscheidene weermannen, dat het morgen en overmorgen nog mooi zomers zal worden, ben ik niet blij. Wat heb ik daar nu aan?

Na een uurtje te hebben doorgebracht met de bewoners van Chester`s Mill [Gevangen door Stephen King] zet ik de laptop aan.  Na facebook, twitter en wat nieuwsberichten schakel ik over naar de hobbyscene. Heee, kerstkaarten ! Dat is een idee. Nog effe en dan is het weer zover, het is kerst voordat je er erg in hebt. Een poosje terug vond ik een mooie ster met haakbeschrijving, maar toen vielen de mussen van het dak en was de kerst nog ver weg. Vandaag is het een ander verhaal. Met drie restbollen Wibra heb ik hem uitgeprobeerd. De engelse beschrijving leverde totaal geen problemen op en binnen no-time was hij klaar. Hij is heel mooi maar jammergenoeg veel te groot voor kerstkaarten. Gelukkig stond er in die beschrijving nog een kleiner broertje, dus wordt dat het volgende projekt. Een ding is zeker, dit korte blogje krijgt dus zeker een vervolg.

Een uurtje geleden heb ik een Bloglovin account aangemaakt. Dat is een site waarop je alle nieuwe posts van de blogs die je volgt in een oogopslag kunt lezen. Het is meteen allemaal gelinkt met facebook dus ik ben heel erg benieuwd wat er tijdens het posten van dit stukje gaat gebeuren.